Paylaş
- Urla’daki bağlarımızdan ürettiğimiz şarapları pazara yavaş yavaş sunuyoruz. Bağlarımızı ve fabrikamızı görmenizi isteriz.
Geçen pazar Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Petkim’deki temmuz ayı ihracat verileri toplantısını izledikten sonra birkaç gün İzmir’de takılınca Bülent Akgerman’ı aradım. Urla Şarapçılık Gıda Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş ve Veritas Şarap Eğitim ve Organizasyon’un sahibi Yunus Emre Kocabaşoğlu’nun da bulunduğu ortamda Urla Şarapları’nı konuştuk. Akgerman, Ortabaş’ı tanıştırırken altını çizdi:
- Şarap işimizde asıl patron Can. Ben 2 arkadaşımla birlikte küçük ortağız.
Avrupa’nın en büyük palmiye üreticileri arasında yer alan Can Ortabaş ve ortakları, bağ oluşturma ve şarap üretimi için 9 yıl önce Urla’da kolları sıvamışlar. 300 dönümlük arazinin toprağını Fransa, İtalya ve Türkiye’de tahlil ettirmişler. Ortabaş, bir yandan bağları anlatırken diğer taraftan Urla Şarapçılık’ın fabrika binasına vurgu yaptı:
- Şaraphanemizin mimarisi de farklı oldu. 7 milyon Euro’luk yatırım yaptık. Üzümlerin sıkılması aşamasından itibaren tanklar arası geçiş yerçekimiyle olsun diye şaraphaneyi özel dizayn ettik. Şarabı üretim aşamasında elektrikle yormak istemedik.
- Bu yöntemi Büyülübağ’ın sahibi Alp Törüner, Avşa Adası’ndaki tesisinde oturtmuştu.
- Biz daha önce başladık ama ilk ürünü alan Büyülübağ oldu.
Ortabaş ile Akgerman’ı mutlu eden olayların başında Yunus Emre Kocabaşoğlu’nun önderliğinde İstanbulda gerçekleşen “Masters of Wine Week”te ortaya çıkan sonuçlar yer almış:
- Dünyanın önde gelen şarap uzmanları iki ürünümüze 88’le en yüksek puanları verdi. Böylece daha pazara çıkmadan kendimizi ispatladık.
Ortabaş, diğer şarap üreticileri gibi bir asmadan elde edilen üzümü sınırlamanın önemine değindi:
- Normalde bir asmadan üzüm verimi 10-11 kiloya kadar çıkar. Biz iyi şarap elde edebilmek için 600 grama kadar indiriyoruz.
Ortabaş’ın anlattığı yabandomuzuyla mücadele yöntemi de ilgimi çekti:
- Yabandomuzları bağlarımıza musallat oluyor. En çok insandan korktukları için bağın değişik noktalarına kadın çorabı içinde insan saçı asarız. Böylece insan kokusuyla domuzları ürkütürüz.
Sonra Urla’nın şarapçılıktaki yeri üzerinde durdu:
- Tarihte Urla ve çevresinde yıllık 70 milyon litreye ulaşan şarap üretimi söz konusu olmuş. Yani, neredeyse Türkiye’nin bugünkü şarap üretimine eşit...
Denizli Güney, İzmir Urla, Diyarbakır’ın Boğazkere, Elazığ’ın Öküzgözü üzümü derken, Türk şarapçılığı gelişiyor.
Yunus Emre Kocabaşoğlu, “Türk şarapları önümüzdeki 5 yılda dünyada kendinden çok söz ettirecek” diyor...
“AK Parti vergi darbesi vuruyor, mahalle baskısı yaşıyoruz” yakınmalarına karşın iş dünyasından yeni isimlerin şarap üretimine girmesi, Kocabaşoğlu’nun tezini güçlendiriyor...
100 bin Euro’luk ithal oto 20 bin lira ucuzladı, ihracatçı nasıl dayanır
GEÇEN cumartesi gecesi Çeşme’deyiz... Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, klasik kur düzeyi yakınması yerine somut örnekten yola çıktı:
- Bundan 4-5 ay önce Türkiye’de 100 bin Euro’dan satılan bir ithal otomobil 220 bin lira ediyordu. Bugün aynı otomobil 197-200 bin liraya inmiş durumda.
Büyükekşi, aynı rakamları ihracata uyarladı:
- 4-5 ay önce 100 bin Euro’luk ihracata karşılık 220 bin lira alabiliyorduk. Bugün 197-200 bin lira alabiliyoruz. İhracatçı nasıl rekabet etsin?
- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, ihracatta sorunun Avrupa pazarındaki daralma olduğunu söylüyor. Fiyattan yana sıkıntı yaşanmadığını savunuyor.
- Fiyattan yana nasıl sıkıntı yaşanmaz. İşte verdiğimiz örnek ortada...
- Çözüm?
- Bizim çeşitli önerilerimiz var. Örneğin Merkez Bankası günlük alımını 115 milyon liraya çıkarsın. Faizleri yarım puan düşürsün. Ayrıca, spekülatif döviz alım-satımına yüzde 1 fon koysun.
- Merkez Bankası, döviz tevdiat hesaplarında munzam karşılık oranını yüzde 0.50 yükseltip, 10’a çıkardı. Bu, piyasadan 700 milyon doları aşan düzeyde döviz çekilmesi anlamına geliyor.
- Bu yeterli olmaz. Bizim önerilerimizi dikkate almalarında yarar var.
Biz bunları konuştuktan sonra Merkez Bankası günlük alım sınırını opsiyon dahil 80 milyon dolara kadar yükseltti.
Ancak, bu da ihracatçıya yetmedi...
Bu ortamda Merkez Bankası faiz indirip, spekülatif döviz alım-satımına yüzde 1 fon koyabilir mi?
Bir tarafta Atatürk diğer tarafta Haydar Aliyev posteri var
GEÇEN pazar günü İzmir Aliağa’da Petkim’in konferans salonunda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi dinlerken, sahnenin iki yanındaki posterler dikkatimi çekti. Bir tarafta Atatürk, hemen karşısında da bağımsız Azerbaycan’ın mimarı Haydar Aliyev’in posteri asılıydı.
Daha sonra Socar&Turcas Enerji CEO’su Kenan Yavuz’un rehberliğinde Petkim tesislerini gezerken Azerbaycan bayrağı ile Türk Bayrağı’nın yan yana dalgalandığını gördüm.
Bunun nedeni, Petkim’i özelleştirmeden satın alan konsorsiyumun büyük ortağının Azerbaycan devlet şirketi Socar’ın olmasıydı.
O anda Pakistan’daki Coca-Cola fabrikasındaki görüntü gözümün önüne geldi. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’la fabrikayı gezerken Türk bayrağı, Pakistan bayrağı ve Coca-Cola bayraklarının yan yana dalgalandığını görünce gurur duymuştum.
Pakistan’daki Coca-Cola, merkezi Türkiye’de olan, önde gelen hissedarları arasında Anadolu Holding’in yer aldığı Coca-Cola İçecek’e bağlıydı. Orada Türk bayrağının da dalgalanmasının nedeni buydu.
Eminim Azeriler Petkim’le gurur duyuyordur...
Paylaş