Dolar kıpırKrizin ‘teğet’ geçtiği ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesindeki ABD seyahatini izlemek için gitmişken, fırsatını yakalayıp, The Coca-Cola Company Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent’le New York’taki ofisinde görüştüm.
Aslında Kent’le Cumhurbaşkanı Gül’ün The Plaza Otel’de 20’ye yakın uluslararası şirket CEO’suyla yaptığı kahvaltıda karşılaşacağımı umuyordum. Ancak, aynı sabah Muhtar Kent, Başkan Yardımcılığını yürüttüğü “Yeni Başlangıçlar Ortaklığı”nın toplantısına katılmak durumundaydı. “Yeni Başlangıçlar Ortaklığı”, özellikle Müslüman ülkelere yönelik “Girişimci destek programları”yla yola çıkmıştı. Girişimcilerine destek verilmesi öngörülen ülkeler arasında Türkiye de vardı. Kent’in ofisine girdiğimde Türkmenistan’daki Coca-Cola’nın ortaklarından Mahmut Uslu ile Ahmet Bozer’in İstanbul’dan yönettiği Coca-Cola’nın 100 yakın ülkesinin bağlı bulunduğu bölgenin Kurumsal İlişkiler Direktörü Gürtay Kıpçak’la sohbet ediyorlardı. Mahmut Uslu, görüşmesini bitirip, yerini bana bıraktı, zaman geçirmeden söyleşiye başladık: - Dünyada “Kriz bitti” yorumları öne çıkmaya başladı. Sizce krizin neresindeyiz? - Ben dünyayı 4’e ayırıp, değerlendirmeyi öyle yapıyorum. İlk sırada gelişmiş ülkeler var. Krizin bittiğini söyleyebilmek için işe alımların başladığını, istihdamın arttığını görmemiz gerek. Üstelik bu trend istikrar da kazanmalı. - Siz yeni istihdama kapı açtınız mı? - Biz Kuzey Amerika’da eleman alımı yapıyoruz ama birçok grupta henüz bu noktaya gelinmedi. Kent, gelişmiş ülkeleri değerlendirirken şu noktanın altını çizdi: - ABD’nin krizden Avrupa’ya oranla daha önce çıkacağını söylemek mümkün. Avrupa’da kriz çok derinleşmiş durumda. Ardından sıra gelişmekte olan ülkelere geldi: - Gelişmekte olan ülkeler krizden çıkmış durumda. Zaten onlardan bir bölümünü kriz “teğet” geçti. - Hangilerini? - Çin, Hindistan, Latin Amerika ülkeleri ve Türkiye. - Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Kriz ‘teğet’ geçecek” öngörüsü doğru çıktı öyleyse... - Öyle görünüyor. Özellikle mali sektör krizde çok iyi sınav verdi. Sonra üçüncü bölgeyi değerlendirdi: - Rusya ve Doğu Avrupa... Buralarda çok iniş çıkışlar oluyor. Hızla yükseliyor, pat diye düşüyor. En çok da Rusya’da oluyor. Muhtar Kent’in yaptığı saptama, sanırım en çok Başbakan Erdoğan’ı mutlu edecek ve bunu kullanacak... Kullanmakta haklı da.... Çünkü, The Coca-Cola Company gibi bir devin Başkan ve CEO’su, “Kriz, Türkiye’yi ‘teğet’ geçti” demesi, dünyaya da önemli mesaj anlamına geliyor...
Amerikan iş dünyası adına iki başkanlığı var
MUHTAR Kent, bir süre önce Amerika-Çin İş Konseyi Başkanlığı’na seçilmişti: - Nasıl gidiyor başkanlık? - Amerika-Çin İş Konseyi Başkanlığı’nın yanısıra Amerika-ASEAN (Tayland, Endonezya, Vietnam, Kamboçya ve Filipinler gibi ülkeleri kapsıyor) İş Konseyi Başkanlığı’nı da yürütüyorum.
Japonya’yı yaşlılar vurdu Erdoğan’ın 3 çocuk ısrarı haklı mı
THE Coca-Cola Company Başkan ve CEO’su Muhtar Kent, “4’üncü bölge” diye ayırdığı Japonya konusunda söze şöyle girdi: - Japonya ayrı bir vaka... - Neden? - Çünkü, nüfusu artık çok yaşlı. Çalışan nüfus, yaşlıları beslemeye yetmiyor. Kent, orta öğrenim günlerini anımsadı: - Bize eskiden, “Nüfus artış hızı düştükçe, kişi başına milli gelir artar” derlerdi. O zamanlar belki doğruydu. Ancak, şimdi bunun doğru olmadığı ortada. - Ne anlamda? - Demografik yapının dengeli olması çok önemli. Çünkü, artış hızı sıfıra yaklaştıkça, hatta gerileme başlayınca o zaman nüfus yaşlanıyor. Bu kez de yaşlıları besleyecek istihdam gücü bulmakta zorlanmak söz konusu oluyor. - Başbakan Tayyip Erdoğan, sıkça, “En az üç çocuk yapın” çağrısı yapıyor. Japonya’ya bakınca, bu çağrıyı haklı mı buluyorsunuz? - Türkiye’nin demokrafik yapısı şu anda çok iyi bir noktada.
Yılda 1500 saat havada geçiyor
MUHTAR Kent’e seyahat trafiğini de sordum: - Seyahatlerinizin temposu nasıl? - Yılda 1500 saatim havada geçiyor. - Atlanta’daki evde ne kadar kalabiliyorsunuz? - Ayda 3-4 günüm ancak geçebiliyor. - Ayvalık ve Çeşme’ye vakit ayırdığınızı izliyoruz. - Bu yaz Çeşme’de kısa bir tatil yaptım. Ayvalık da memleketimiz, uğramadan olur mu?
Türkiye’den çok memnunuz iyi ki Doğadan’ı aldılar
MUHTAR Kent, Coca-Cola’nın Türkiye’deki performansından memnun: - En son Doğadan Çay’ı da bünyelerine kattılar, iyi oldu. - Türkiye ekonomisini nasıl görüyorsunuz? - Ekonomi iyiydi, şimdi daha iyiye doğru gidiyor. Türk ekonomisi katıldığım toplantılarda örnek gösteriliyor. İstanbul dünyada önemli merkez haline geliyor.
Amerika’da yeniden büyümeyi yakaladı
MUHTAR Kent, The Coca-Cola Company’nin zirvesine tırmanırken, onunla grubun Atlanta’daki merkezinde görüşmüştüm. O zaman İcra Başkanı’ydı... O günlerde görüşmeyi birlikte yaptığımız Ruhi Sanyer, aynı katı paylaştıkları CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Nevill Isdel’in odasını gösterip, Muhtar Kent’e takılmıştı: - Karşı odaya ne zaman geçiyorsunuz? Kent, CEO’luk koltuğuna oturduğunda Atlanta’ya bir kez daha gittim, hedeflerini dinledim. Arkasından Turkish American Society’den Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’la birlikte ödül aldıkları günlerde Kent’le New York’taki ofisinde görüşme şansı buldum. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü izlemeye giderken, Kent’le de bağlantı kurdum, böylece ABD’deki 4’üncü söyleşimiz gerçekleşmiş oldu. Kent, CEO’luk koltuğuna oturduktan sonra bir yandan Coca-Cola’yı büyütme planları yaparken, diğer taraftan da krize karşı formüller geliştiriyordu. Türkiye’de Efes İçecek Grubu’nu yönetirken 2001 krizini yaşamış olması, deneyim açısından ona “avantaj” sağlamıştı. - Bu koltuğa oturduğunuz günden itibaren koyduğunuz hedeflerin neresindesiniz? The Coca-Cola Company’nin bugün bulunduğu noktadan memnun musunuz? - Sonuçlar ortada. En son Kuzey Amerika’da 12 milyar dolarlık bir alım gerçekleştirmek üzere yola çıktık. Bu yılın son çeyreğinde işlemi tamamlamayı hedefliyoruz. - İşlem tamamlanınca grubunuza etkisi ne olacak? - Ciromuzda yıllık 10 milyar dolar artış gündeme gelecek. Kent, şu noktanın altını çizdi: - Kuzey Amerika’da epeydir büyüyemiyorduk. Şimdi büyüme yakaladık. Üstelik bu büyüme “şans eseri” gibi de değil. Başarının resmidir bu. Sonra ekledi: - Yeni vizyonla yola koyulmuştuk. Planladığımız atamaları da yaptık... Ancak, bu bir yolculuk... Yapılacak çok şey var...