Cumhurbaşkanı’nın Riyad uçağında 5-11 arası sıralar neden yoktu
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
DÜN saat 11.25 Ankara Esenboğa Havaalanı Büyük Şeref Salonu önü... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Riyad’a (Suudi Arabistan) götüren uçağa bindim.
Biletimde "11B" yazılıydı. Sırama yöneldim, Bugün Yazarı Ahmet Taşgetiren’le Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu yan yana oturuyordu. Karaalioğlu, numaramın "11B" olduğunu öğrenince kalktı:
ÆBenim koltuk numaram "11A" ama öyle bir koltuk yok. Exit’e denk geldiği için koltuk konulmamış.
Bunun üzerine uçaktaki sıra numaralarına baktım. Business Class böümü 5’inci sırada bitiyordu. Ekonomi sınıfı 11’inci sıradan başlıyordu. Yani 6, 7, 8, 9 ve 10’uncu sıralar yoktu.
Biraz sonra Kuveyt Türk Başkan Yardımcısı, Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tivnikli geldi. Elindeki biniş kartı 7’nci sırayı gösteriyordu.
Uçağı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk Hava Yolları’ndan (THY) kiralamıştı. THY de yeni kiraladığı Airbus A321’in ilk seferi için, Cumhurbaşkanı Gül’ün Suudi Arabistan gezisini uygun görmüştü.
Esenboğa Havaalanı görevlileri belli ki uçaktaki farklı koltuk sıralamasını bilmeden, biniş kartlarını hazırlamışlardı.
Biniş kartları 6, 7, 8, 9 ve 10’uncu sıraları gösteren yolcular, boş buldukları koltuklara yerleşti, sorun krize dönüşmeden çözüldü.
Aynı zamanda Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyesi de olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye koltuk karmaşasını sordum:
ÆTHY’de böyle farklı koltuk sıralamaları olur mu? Yaygın mıdır?
- Hayır, bizde öyle bir şey yok. Bu uçak yeni kiralandı. Daha önce kullanan şirket belli ki böyle düzenlemiş ama değiştirilir.
Cumhurbaşkanı Gül’ün 5 milyar doları aşan ticaretimiz, Türk müteahhitlerinin 4 milyar dolar dolayında proje üstlenmiş bulunduğu Suudi Arabistan gezisi, katılan işadamları ve Cumhubaşkanı’nın bazı danışmanları açısından küçük bir ’koltuk sıkıntısı’yla başladı...
Bakalım Gül’ü davet eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah, bu kriz ortamında 20 yılda gerçekleştirmeyi planladıkları 620 milyar dolarlık alt yapı projelerinden Türk müteahhitlerine ekstra pay verecek mi?
Suudilerin Akbank’ta ortaklığı var mı
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile TOBB-DEİK önderliğindeki işadamlarını Riyad’a götüren uçağa binerken bir bilgi notu dağıtıldı.
Suudi Arabistan’la ilişkilerimizi anlatan bilgi notunu Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği hazırlamıştı.
Bilgi notunun Suudi sermayesinin Türkiye’deki yatırımlarıyla ilgili bölümünde, başı Türk Telekom’un yüzde 55’ini alan Oger Teleceom’un yüzde 63.6’sına sahip Saudi Telecom çekiyordu.
Suudi sermayesinin Türkiye’deki yatırımları arasına Citibank’ın, Akbank’ın yüzde 20’sini almış olması da yerleştirilmişti.
Bu bölümü görünce, "Riyad Büyükelçiliğimiz, Citibank’ta hissesi bulunan Suudi sermayesinin dolaylı şekilde Akbank’ın hissedarı olduğu kanısına varmış" diye düşündüm.
Acaba Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de, "Ortaklarımız arasında Suudi sermayesi de var" kanısını taşıyor mu?
Karşılama eşitliği
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, dün Türkiye saatiyle 15.00’te Riyad’a indi.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, Cumhurbaşkanı Gül’ü uçağın merdivenine kadar giderek karşıladı.
2007 Kasım’ında Ankara’da Kral Abdullah’a yaptığı "sıcak karşılama" aşırıya kaçtı diye eleştirilen Gül, aynı sıcaklığı Riyad’a iner inmez gördü.