Cezayir’e çelik yatırımı 6 milyar doları geçecek

UÇAK Cezayir’in Oran kenti için alçalmaya başladığında Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çok geniş alana yayılan yeşil boyalı tesisleri gösterdi:

Haberin Devamı

- 2018 sonunda 3’üncü etap yatırımlarımız tamamlanacak. 2 fazdan oluşan 4’üncü etap için de çalışmalara başladık.

Cezayir’deki ortağı Topçuoğlu ailesinin temsilcisi Alp Topçuoğlu’nu işaret etti:

- Alp’in babası Alper Abi ile eski dostuz. Alper Abi, yıllardır Cezayir’e iş yapar. Topçuoğlu ailesi yüzde 20 ile buradaki yerel ortağım. Oran’a ilk yatırıma 2010’da başladık. Tosyalı Algerie yatırımlarımız 2 milyar 250 milyon doları buldu.

Tosyalı’nın Oran’a yatırımlarının 2.5 milyar dolar olacağını biliyorduk, işlerin daha da büyüyeceğini tur sırasında öğrendik:

- Cevherden, yani madenden demir-çelik üretimine 3’üncü etabın tamamlanacağı 2018 sonunda başlayacağız. Ayrıca 2 modülden oluşan 4’üncü etap yatırımımız olacak. 4’üncü etaba toplam 4 milyar dolar yatıracağız. Böylece Cezayir’e yatırımlarımız 6 milyar doları aşacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de özel sektörün sıfırdan kurduğu cevherden çelik üreten tesis olmadığını anımsattı:

- Erdemir, İsdemir, Kardemir devletin kurup, özelleştirdiği tesislerdir. Türk özel sektöründe cevherden çelik üreten tesisi ilk kuran biz olacağız. Bu yatırım da Oran’da gerçekleşecek.

Mevcut tesislerdeki üretimden detay verdi:

- Şu anda hurdadan kütük demir, inşaat demiri, filmaşin üretiyoruz. Yakında yıllık 1 milyon ton kapasiteli spiral boru fabrikamız devreye girecek. Ayrıca yassı ürüne de geçeceğiz. Zamanla demir-çelik ürünlerinin hemen tüm serisi burada üretilir hale gelecek.

Afrika’nın geleceğine çok inandıklarını vurguladı:

- Cezayir’de siyasi istikrar var, ekonomisi iyi yönetiliyor. Şimdilik iç pazara üretim yapıyoruz. Diğer yatırımlarımız devreye girdiğinde, Afrika ülkelerine ihracata başlayacağız.

İnşaat demiri ve filmaşin üretim kapasitesinin yıllık 4 milyon ton olduğunu kaydetti:

- 4’üncü etapta 5 milyon tonluk süper sac haddehanesi kuracağız. Otomotiv, beyaz eşya, boru endüstrisinin ihtiyaç duyduğu saclar burada üretilecek. Ayrıca o tesise soğuk sac, galvanizli sac, boyalı sac bölümleri de eklenecek.

5 milyon tonluk sac tesisinin boyutunu anlamak için karşılaştırma yapmasını istedik, yaptı:

Haberin Devamı

- Erdemir ve İsdemir’i ayrı düşünürsek, burası ikisinden de büyük olacak.

Tosyalı Algerie, Oran’a 7 yılda 2 milyar 250 milyon dolar yatırdı, ülkenin demir-çelik devi oldu.

3-4 yılda 6 milyar doları aşacak yatırımla Afrika’nın çelik devine dönüşecek.

Dünyada ilk 25’e de girecek...

Cezayir’e çelik yatırımı 6 milyar doları geçecek

 

TÜRKİYE CİROMUZ 2 MİLYAR DOLAR

 

FUAT Tosyalı, Türkiye’deki cirosunu paylaştı:

- Bu yılı 2 milyar dolar ciro ile kapatacak. İhracatımız 500 milyon doları aşacak.

İskenderun’da yeni bir tesis kuracağını kaydetti:

- Şu anda ülkemiz alaşımlı kütük, yaylık çelik, kort çelikleri gibi ürünleri ithal ediyor. Bu ithalat 1 milyon tonu, 500 milyon doları aşıyor. Bunu ikame edecek yatırım yapacağız.

Haberin Devamı

HURDANIN TONU 250 CEVHERİNKİ 50 DOLAR

TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, cevherden çelik üretimi için yatırım maliyetinin 1.5 milyar doları aştığını vurgulayıp, sürdürdü:

- Hurdanın tonu 250, cevherinki ise 50 dolar. Birinde tonu 250 dolarlık hammaddeyle üretim başlıyor, diğerinde 50 dolar. Cevherden üretilen çelik daha temiz oluyor, özel kaliteli, katma değerli ürünler yapmaya imkân tanıyor.

 

CEZAYİR’DEKİ ŞİRKET 10 MİLYAR DOLARI BULUR

FUAT Tosyalı, Tosyalı Algerie’nin cirosunun bu yıl 1.2 milyar doları aşacağını belirtip, ekledi:

- Tosyalı Algerie, Fuat, Ayhan, Fatih Tosyalı ile Topçuoğlu ailesine ait. Yani, Tosyalı Holding’e bağlı değil. Son Varlık Barışı sırasında Fransa Deloitte’un onayladığı değer raporu çıkardık, 5 milyar 25 milyon dolar olarak saptandı. Ülkemiz kayıtlarına girdi. Türkiye’nin yurtdışındaki en değerli varlığı oldu.

2018 beklentisini aktardı:

Haberin Devamı

- Cezayir ciromuz 2 milyar doları geçecek. Şirket değeri de 10 milyar dolara ulaşacak. 4’üncü etap bitince kapasite 8 milyon tona, ciro 5 milyar dolara ulaşacak.

SAHRA ALTI AFRİKA’DA İKİ YATIRIM YAPARIZ

FUAT Tosyalı’ya sorduk:

- Türkiye ve Cezayir’de yaptığınız büyük yatırımlar size ortaklık teklifleri getirmiyor mu?

- Osmaniye’de Japon Toyo Kohan ile 10 mikronluk, en ince ambalaj sacı üretimi yapıyoruz. Cezayir’de de Topçuoğlu ailesiyle ortağız.

Sahra altı Afrika’dan yatırım talepleri aldıklarını belirtti:

- Sahra altı Afrika’nın Doğu ve Batı yakasında birer yatırım düşünüyoruz. Yerel ortaklarla yatırıma gireceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları