Paylaş
59 sektörel meclis, Kadın Girişimciler Kurulu ve Genç Girişimciler Kurulu ile birlikte toplam 61 “başkan veya sözcü” tek tek 3’er dakikalık sürede sorunlarını anlatmaya çalışıyor.
Sahnedeki masada Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu var.
Başbakan Davutoğlu, 5 saatlik “sorun dinleme” maratonunun ortalarında salondan izin istedi:
- Önemli bazı uluslararası telefon görüşmelerim olacak. Onları takiben yeniden aranıza katılacağım. Bakan arkadaşlarım burada. Onlar sizleri dinlemeyi sürdürecek.
Davutoğlu, söz verdiği gibi 2 saatlik arayla salona döndü. Sektör meclislerinin sorunları sıraladığı bölüm tamamlanınca TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Davutoğlu’na sordu:
- Bu aşamada nasıl bir yol izlememizi istersiniz?
- Bakan arkadaşlarım da aldıkları notlar çerçevesinde 3’er dakika konuşsun. Sonra, benim verebileceğim bazı çözüm mesajları olacak.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir kaybı içeren talepleri zamanla mali olanaklar çevçevesinde değerlendirebileceklerini belirtip, Yüksek Öğrenim Meclisi Başkanı Bekir Okan’ın dile getirdiği konu üzerinde durdu:
- Bekir Bey, burslu öğrencilerin ücretinden KDV alındığını gündeme getirdi. Bizim ekibe burada bir kez daha sordum. Öğrenciye verilen burstan KDV alınması söz konusu değil. Hatta üniversite kapasitesinin yüzde 50’sine kadar burslu okutulması halinde hiçbir şekilde KDV alınmıyor.
Bekir Okan, kürsüde konuyu gündeme getirdiğinde TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu araya girdi:
- Sayın Başbakanım, aynı sorun TOBB ETÜ’de bizim de başımızda.
Davutoğlu, Bakan Şimşek’in, “Burstan ve burslu öğrencinin ücretinden KDV alınması söz konusu değil” açıklamasına rağmen, bu konuda şu mesajı verdi:
- Bir akademisyen olarak burstan, burslu öğrencinin okul ücretinden KDV alınmasını kabul etmem mümkün değil. Daha çok bursla daha fazla kaliteli öğrenci çekilmesini destekleriz.
Yüksek öğrenimle ilgili düzenlemeye değindi:
- Planladığımı yüksek öğrenim reformunun içinde özel üniversitelere geçiş de yer alıyor.
Sonra Dayanıklı Tüketim Malları Meclisi’nin taleplerine işaret etti:
- Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV’nin düşürülmesine sıcak bakıyoruz. İndirimin hangi oranlarda olacağına bakacağız. Ayrıca, enerji tasarruflu ürünlerde ne kadar avantaj sağlanabilir, bunun da üzerinde duracağız. Kısacası kesinlikle bu alanda ÖTV’de bir düzenlemeye gideceğiz.
Hisarcıklıoğlu ve sektör temsilcileri, izlenen yöntemden memnun kaldı:
- Ortaya koyduğumuz sorunlarla ilgili bakanlardan anında yanıt ve çözüm işaretleri aldık. Sayın Başbakan’ın çözüm mesajları 5 saatlik toplantıyı daha da verimli hale getirdi...
Kruvaziyer gemileri römorkör kullanmayacak
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, sektörlerden yönelen taleplerden bir bölümüne anında olumlu yanıt verirken, bundan seyahat acentaları ve rehberler de payını aldı. Sektör Meclisi Başkanı Başaran Ulusoy’un adını zikrederek söze girdi. Ulusoy’un salondan ayrıldığını farkedince şaka yollu eleştirdi:
- Başaran Bey aslında “müjde”yi haketmiyor ama sektörü hak ediyor. Kruvaziyer gemilerinin römorkör kullanma zorunluluğunu kaldıracağız. Gemi trafik hizmetleri tarifesini düşüreceğiz.
OSB’lerde emlak vergisi sınırlanacak
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, otomotiv yan sanayi meclisinin talebi üzerine şu mesajı verdi:
- OSB’lerde emlak vergisiyle ilgili bir talep oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla hemen konuştuk. OSB’lerde emlak vergisine kesinlikle üst sınır gelecek. Yerel yönetimler OSB’lerde öyle kafalarına göre emlak vergisi belirleyemeyecek. Serbest bölgeler de yapılacak uygulamadan yararlanacak.
Paylaş