Paylaş
- Brezilyalı Cutrale, Anadolu Holding ve sizin ortaklığınızdaki 10 milyonu bulacak meyve fidanı projesi nasıl gidiyor? Şu ana kadar Türkiye’de kaç fidan diktiniz?
- 1.2 milyon adede ulaştık. Bu yıl sonuna kadar 1.3 milyon fidan daha dikmiş olacağız.
- Ne kadar yatırım yapmış oldunuz?
- 10 milyon fidanı bulduğumuzda sadece bu alanda yaptığımız yatırım 500 milyon dolara ulaşacak. Bu yıl sonunda yatırım bedeli 150 milyon doları bulur.
- Brezilyalı ortağınız Jose Luis Cutrale, Türkiye’de bu işe girmiş olmaktan memnun mu?
- Şu anda çok memnun görünüyor.
- Türkiye’de yeni diktiğiniz fidanlardan elde ettiğiniz meyvelerin konsantresini Coca-Cola’ya vermeye ne zaman başlayacaksınız?
- Yavaş yavaş başladık. Bir süre sonra miktar artacak.
Cemal Özgörkey, 15 gündür Atlanta’da bulunduğunu belirtip, ekledi:
- Georgia Valisi Nathan Deal, beraberindeki heyetle geçen yıl Türkiye’ye geldiğinde birlikte Mersin’e de geçtik. Orada Anadolu Etap Tarım’ın meyve suyu tesisini de gezdiler. Georgia ile birlikte tarıma dönük bir akademi kurmak için o günlerde karşılıklı niyet ifade etmiştik. Şimdi Georgia’nın başkenti Atlanta’da bu konuda somut adım atmak üzere de görüşmeler yapıyorum.
- Ceylanpınar’da daha geniş bir alanda fidan dikebilme konusunda girişimleriniz vardı. Bir ilerleme sağlayabildiniz mi?
- Ceylanpınar’da bir miktar dikim yapmıştık. Daha büyük alan kiralama taleplerimize Sayın Başbakan da çok olumlu yaklaşıyor ve projemizi destekliyor.
2009 yılı Mayıs ayı sonlarında Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve Muhtar Kent’in American Turkish Society tarafından ödüllendirildiği töreni izlemek üzere New York’a gittiğimde, 10 milyon meyve fidanı projesinin ön anlaşmasına bir anlamda tanık olmuştum.
Jose Luis Cutrale, Tuncay Özilhan ve Cemal Özgörkey, Muhtar Kent’in New York’daki ofisinde buluşmuş ve el sıkışmışlardı. 2010 yılında ortaklık resmiyet kazandı, fidan dikme işlemi de başladı.
Bu yılın sonunda 2.5 milyon fidana ulaşılacak olması, Anadolu Etap’ın ortaklarının bu konudaki kararlılıklarını ortaya koyuyor.
Indiana yatırıma çağırdı Sanko da ihracat kartı açtı
BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Amerikan Ticaret Odası’yla ortaklaşa düzenlediği “Türkiye Yatırım Haftası” turuna katılan Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu’na ABD’ye dönük planlarını sordum:
- Bir miktar ihracatımız var. Ancak, birkaç ay önce Indiana’dan Gaziantep’e gelen heyet, Sanko Grubu olarak bizi yatırıma davet etti.
- Ne tür bir yatırım?
- İplikten kumaşa kadar uzanan üretimi kapsayan yatırım yapmamızı istiyorlar. Üstelik eyalet yönetiminin yetkisinde olan birçok teşvik de önümüze konuldu.
- Teşviklerin boyutu nedir?
- Uygun koşullarda yatırım arazisi, 20 yıla varan vergi muafiyeti gibi şeyler var.
- Ne düşünüyorsunuz?
- Sanko’da Yönetim Kurulu Başkanımız Abdülkadir Konukoğlu, konuyu incelemizi istedi. Sonunda Indiana heyetine, “Eyaletinizde 50 bin tonluk üretim yapacaksak, ABD’ye aynı miktarda ihracat yapmamızı da sağlayın” şartı koştuk.
- Ne yanıt aldınız?
- Böyle bir kararın kendi yetkilerini aştığını söylediler. Biz de söz konusu yatırımı gündeme almadık zaten.
- Sanko’nun ihracatı ne kadar?
- 400-450 milyon dolarlık yıllık ihracatımız var. Bunun 150 milyon dolarını tekstil oluşturuyor.
Adil Sani Konukoğlu, Indiana’dan Sanko’ya gelen davetin teşvik yönü üzerinde durdu:
- ABD’den bir eyalet, yatırım çekmek için 20 yıla varan vergi muafiyetini masaya koyuyorsa, Türkiye’nin teşvikler konusunda daha atak olması gerekir. Örneğin, yeni teşvikler 10-12 yıllık süreçte kademeli olarak azalacak. Madem 2023’te 2 trilyon dolarlık milli gelir, 500 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Öyleyse teşvikleri hiç azaltmadan 2023’e kadar sürdürmek daha iyi olmaz mı?
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı’nın önerisini düşünmekte yarar var...
Paylaş