Brezilyalı çimento devi yatırımı gündemine aldı

ÖNCEKİ yıl çimento cirosu 4.2 milyar dolara ulaşan Brezilyalı Votorantim Grubu, 2007’de Fransız Lafarge Grubu Türkiye’den çıkmaya karar verdiğinde adını alıcılar arasına yazdırdı.

Haberin Devamı

O günlerdeki yarışı Portekizli Cimpor kazandı ve Lafarge’ın Türkiye’deki klinker, çimento fabrikaları ile beton tesislerine 535 milyon Euro ödedi.
Cimpor, 120 milyon Euro da Ankara Hasanoğlan tesislerine yatırım yaptı. Böylece, Türkiye yatırımı 655 milyon Euro’ya yükseldi. Ancak, 2008 krizi Cimpor’u da sarstı.
Brezilyalı Votorantim Grubu, Avrupa’ya girmek için 2010’da Cimpor’un yüzde 21.2’lik hissesini aldı. 2012’de gündeme gelen varlık satışıyla birlikte Cimpor’un İspanya, Hindistan, Çin, Fas, Tunus ve Türkiye’deki tesisleri Votorantim’e geçti.
2013’te sessiz kalmayı yeğleyen Votorantim Grubu, geçen gün Türkiye’deki CEO’su Mustafa Şefik Tüzün ve Yönetim Kurulu Üyesi Çağan Alpas’la karşımıza çıktı. Buluşma öncesi soruşturdum, Votorantim’in Türkiye’ye girişi pek kamuoyuna yansımamıştı.
Söz konusu tesisleri Lafarge ve Cimpor döneminde de yöneten Mustafa Şefik Tüzün’e öncelikle bir yıllık suskunluğu sorduk:
- Alımı duyurmak ya da duyurmamak konusunda özel bir çaba harcamadık. 2013’te önceliği stratejimizi belirlemeye verdik.
Votorantim’in çimento grubunun yönetim kurulunun kurucu aileden bir temsilci de dahil kasım ayında Türkiye’ye geldiğini belirtti:
- 2013 yılı boyunca her ay Votorantim Çimento Grubu’nun bulunduğu ülkeler arasında hep öne çıktık. Onlara Türkiye ekonomisini, pazarın gücünü, çevre ülkeleri anlattık. Hedeflediğimiz doğrultuda yeni yatırım için ön onayları da aldık.
- Ziyaretleri
17 Aralık operasyonu sonrasına denk gelseydi kararları değişir miydi?
- Değişmezdi. Türkiye’deki yönetim ekibi olarak yeni yatırım ihtiyacımızı çok iyi anlattık. Bugün de yatırım konusunda aynı noktadayız.
Çağan Alpas
araya girdi:
- Pazardaki payımızı artırmak için ek ve yeni yatırıma ihtiyacımız var.
Tüzün
, Votorantim’in tarzına değindi:
- Votorantim, girdiği her pazarda lider olamasa da etkisini hissettirmek ister.
- Büyümek için satın almalar da yapacak mısınız?
- Şu anda vitrinde çimento tesisi pek görünmüyor. O nedenle organik büyümeye ağırlık vereceğiz. Fırsat çıkarsa bakacağız.
- Ne kadarlık yatırım planınız var?
- 3 yılda 100 milyon Euro’yu bulabilir.
- Votorantim, Türkiye’deki 4 entegre çimento fabrikası, 2 çimento öğütme-paketleme tesisi, 13 beton ve 2 agrega tesisine ne kadar ödedi?
- Cimpor’un Türkiye’ye yatırdığı rakamın altında bir fiyatla tesisleri devrettiğini tahmin ediyorum.
- Cimpor’un ilk girişte ödediği 535 milyon Euro’yu mu kastediyorsunuz?
- Evet...
Votorantim, 2007’de 535 milyon Euro’yu yüksek bulup, Türkiye’de satın alma yapmayı rafa kaldırdı. Gün gelip Cimpor’la masaya oturunca Türkiye’ye girişi yeniden gündemine almış oldu.
Anlaşılan o ki Cimpor, Votorantim’e “Türkiye’ye 535 milyon Euro’yla girdim. 120 milyon Euro’ya da Hasanoğlan’ı yaptım. Eder 655 milyon Euro” diyemedi...
Votorantim, Türkiye’ye 2007 günlerinden daha “hesaplı” girmiş oldu. Şimdi “net yatırımcı”lığını gösterme zamanı geldi...

Yazarın Tüm Yazıları