Paylaş
- Gündemimizde 80 milyon dolarlık yatırım var. Bunun önemli bölümünü Doğu’da hayvan çiftliği ve süt fabrikası kurmaya ayıracağım.
Çok geçmeden Doğu’daki yatırımının adresinin Bingöl olduğu netleşti. Bu kararı verdiğinde henüz Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanılığı gündemde değildi:
- Bingöl’de yatırım için uygun arazi arıyoruz.
Sonra, Sütaş’ı Bingöl’e yatırım için Kalkınma Bakanı ve kentin milletvekili Cevdet Yılmaz’ın ikna ettiği anlaşıldı. Sütaş, yatırım planını kesin niyete dönüştürdü:
- Bingöl Havaalanı açılınca biz de yatırım adımlarımızı hızlandıracağız.
Eylül 2013’te İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve ekibiyle New York’tayken Kalkınma Bakanı Yılmaz’la görüşme fırsatı yakaladım. Sütaş yatırımında son durumu sordum:
- O yatırım için planlanan büyüklükte bir arazi toplu şekilde yoktu. Bu nedenle orada arazi toplulaştırma işlemleri yapılıyor. 1-2 aya kadar işlemler tamamlanır.
Derken TÜSİAD Başkanlığı koltuğuna oturmuş olan Muharrem Yılmaz, Ocak 2014’te HSYK yasasıyla ilgili özellikle uluslararası yatırımcının tedirginliğini dile getirdi:
- Hukuktan şüphe edilen yerde yatırım yapılır mı?
Başbakan Tayyip Erdoğan anında damgayı vurdu:
- Bu vatan hainliğidir.
Muharrem Yılmaz, aynı tonda yanıt verdi:
- Vatanseverliğimi kimseye sorgulatmam.
Ortam gergin olsa da ara ara aklımdan geçti:
- Hükümet Sütaş’ın Bingöl’e yatırım yapmasına sıcak yaklaşımını sürdürür mü?
Ben bu sorunun yanıtını merak ederken, Sütaş’tan çıkarılan işçilerin eylem yaptığı alana işverenin gübre döktürdüğü gündeme geldi. Muharrem Yılmaz, bu olay üzerine haziran ayı başında TÜSİAD Başkanlığından istifa edip, işlerinin başına döndü.
Muharrem Yılmaz’ı TÜSİAD’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı “onur konuğu” olarak ağırladığı Yüksek İstişare Konseyi toplantısı öncesindeki buluşmada görünce Bingöl’ü sordum:
- Bingöl’e yatırım kararımızda değişiklik yok. Sözümün arkasındayım. 1-2 yıldır Bingöl’de süt alımı yapıp, 800 kilometre mesafedeki Aksaray fabrikamıza taşıyoruz.
- Süreci bu kadar uzatan ne? TÜSİAD Başkanı iken yaşanan gerginliğin işlerin uzamasında etkisi var mı?
- Arazi toplulaştırması zaman aldı. O işlemler bitti. Artık ihaleye çıkarırlar. Biz de ihaleye gireriz.
İhalenin 49 yıllık kiralama şeklinde düşünüldüğünü vurgulayıp, beklentisini ortaya koydu:
- Yatırım yapacağımız arazinin bize ait olmasını isteriz.
Sohbeti noktalarken bir başka yatırım hazırlığına işaret etti:
- 4’üncü süt fabrikasını da Tire’ye kuracağız. O yatırım için de ÇED Raporu’nu bekliyoruz.
Bakalım hangi yatırım önce başlayabilecek? Bingöl mü, Tire mi?
Trakya’da üzüm sancısı yaşanıyor
METRO’nun Capital ve Ekonomist dergileriyle birlikte düzenlediği “Yılın Sosyal Girişimcileri” ödül töreninde Prodom şaraplarının üreticisi Atay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atay ve Sevilen Şarapçılık Yönetim Kurulu Üyesi Enis Güner’i görünce hasatı sordum. Güner, Trakya’daki sıkıntıyı aktardı:
- Trakya Bölgesi’nde bağlar yağıştan çok zarar gördü. Babam (Coşkun Güner) her hasat mevsiminde Trakya’dadır. Beyaz şarap için iyi üzüm bulmakta zorlandık.
Ertesi akşam TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi buluşmasında Chamlija şaraplarını ailesiyle birlikte üreten Ernst & Young Türkiye Ülke Başkanı Mustafa Çamlıca’yla konuştum:
- Kırklareli’ndeki bağlarımızın büyüklüğü 850 dönüme ulaştı.
- Bağlarınızda hasar var mı?
- Bizde çok büyük değil. Ancak, Avrupa’dan gelen sinek sıkıntısı oldu. Trakya’da bağının tamamı yağıştan hasar gören arkadaşlar var. Dayanışma için onlara üzüm veriyoruz.
Gülor Şarapçılık’ta dayısı Orhan Türker’le ortak olan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya da durumu sordum:
- Sizin Şarköy-Mürefte bölgesindeki bağlarda ürün kaybı var mı?
- Yüzde 10 kadar kayıp var.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçimini üzümden sağlayan bağ sahibi çiftçilerin durumuyla ilgilenir mi?
Paylaş