Paylaş
Turkcell, Türk Hava Yolları’ndan (THY) bir uçak kiralamış, Süreyya Ciliv, Genel Müdür Yardımcıları İlter Terzioğlu, Lale Saral Develioğlu, Koray Öztürkler’i de yanına alıp, “tarihi gün”e çok sayıda gazeteci de davet etmişti.
Saat 10.00’a doğru Diyarbakır’a indik. Tarihi Hasanpaşa Hanı’ndaki Kahvaltıcı Kadri’nin yolunu tuttuk. Yarım saatlik kahvaltı suskunluğunun ardından Süreyya Ciliv, Turkcell’in 3G’nin birinci yılında ulaştığı noktayı anlatmaya başladı:
- 2G’de 7.5 yılda ulaşabildiğimiz kapsama alanı düzeyine 3G’de 1 yılda ulaştık. 3G’de kapsama alanımız yüzde 80’e çıktı. Bu yıl sonunda yüzde 90’ı buluruz.
Araya rakiplere eleştiriyi sıkıştırdı:
- Biz 4-5 önceden 3G’ye geçiş hazırlığı yaparken, rakiplerimiz sürekli, “Türkiye için erken” tezini savundu. Hatta ilk ihalede kapıda bekleyip, teklif vermeme yolunu seçtiler.
Türkiye’nin 3G’ye geçişte dünya sırlamasındaki yerine dikkat çekti:
- Türkiye, 3G’ye geçen 101’inci ülke oldu. Yani, “erken” değil, geç bile kalmıştık.
Ciliv, Hasanpaşa Hanı’nın avlusunda halkın içinde gerçekleşen bilgilendirme toplantısında, Diyarbakır’a da vurgu yaparak şu noktanın altını çizdi:
- Biz Diyarbakır dahil, 3G’de kapsama alanını yaygınlaştırmaya dönük yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu, ülkemizin her noktası için “fırsat eşitliği” anlamına gelir.
Bir yandan Ciliv konuşurken, diğer taraftan Turkcell’in teknik ekibinden yöneticiler, “cep”ten veri transferi hızı şovuna geçti. Ciliv, 7 Mayıs 2010 tarihli, uluslararası bir sertifikayı ekrana yansıttı:
- İstanbul, cep telefonu üzerinde veri transferi hızında Berlin, Londra ve Paris’i geride bıraktı.
O sırada Diyarbakır’dan ilk veri transferi hızı da ekrana yansıdı:
- 13.9 megabite/saniye.
Ciliv üstüne basa basa dikkat çekti:
- Biz dijital bir otoyol oluşturduk. Veri transferi hızı saniyede 13.9 megabite’a ulaştı. Bunun dünyanın önemli ülke ve kentleriyle karşılaştırıldığında ne anlama geldiğini bu akşam göreceksiniz.
Teknik ekip, veri transferi şovuna bir filmle devam etti:
- Normalde 5.5-6 saatte indirilebilecek bir film, 5-10 dakikada indirilebiliyor.
Ciliv, “tarihi gün” planının devamının ipucunu verdi:
- Öğlen saatlerinde buradan Paris’e uçacağız. Aynı testleri bir de orada tekrarlayacağız.
Hasanpaşa Hanı’ndaki sunum ve soru-yanıt bölümünün ardından Global Bilgi’nin Diyarbakır’daki 750 kişinin çalıştığı çağrı merkezini de hızla gezerek havaalanına döndük. Saat 13.45 dolayında uçağımız Paris’e doğru havalandı.
4 saat 25 dakikalık uçuşun ardından Paris’e indik. Otele yerleşip, ardından Tracodero Meydanı’na gidip, Eyfel Kulesi’ni karşımıza alacak şekilde konumlandık.
Bir taraftan sokak müzisyenleri, oyuncuları performanslarını sergilerken, Süreyya Ciliv liderliğindeki Turkcell ekibi de 3 ayrı laptop’tan SFR, Orange ve
Bouygues’in veri indirme testine başladı.
Orange’ın ulaştığı en yüksek veri indirme hızı saniyede 4 megabite’ı geçmedi. Diğerlerinin en yüksek hızı 2.8-3.8 megabite arasında kaldı. Yani, Diyarbakır’da 3G’nin hızı ortalamada 8-17, en yükseklerde ise 3.5-5 kat iyi çıktı. Ciliv söze girdi:
- Görüyorsunuz bizim Diyarbakır’daki hızımız, Paris’te 3 önemli operatörün hızını 10’a katlıyor.
Ciliv, 3G için kurdukları baz istasyonlarının kapasite ve hızındaki tercihlerinin, altyapıyı kuran Ericsson yönetimini şaşırttığını vurguladı:
- Biz hız ve kapasite tercihimizi yaparken sürekli “emin misiniz” diye sordular.
- Bu kadar farka gerek var mıydı?
- Madem 3G yatırımını şimdi yapıyoruz, öyleyse neden en hızlı ve kapasitesi genişini seçmeyelim.
Tanık olduğumuz testten çok, İstanbul-Paris-Diyarbakır şovu daha ilginç oldu...
Bill Gates hep internet kullanıcısını sorardı
SÜREYYA Ciliv, cep telefonunda ulaştıkları veri aktarma hızının Türkiye’ye etkisini şu örnekle anlatma gereği duydu:
- Ben Microsoft’ta çalışırken, kurucusu Bill Gates hep, “Türkiye’de kaç internet kullanıcısı var, hız ne durumda?” diye sorardı.
Örneğin ardından mesajı verdi:
- İnternette erişim hızı, kullanıcı sayısının yüksekliği, o ülkenin teknolojideki potansiyelini ortaya koyar.
Onlar yatırıma ara verdi, biz kapasite ve hızı yüksek tuttuk
PARİS’te gerçekleşen test sırasında, Fransa’daki 3 önemli GSM operatörünün veri indirme hızının Turkcell’in Diyarbakır’daki hızının çok gerisinde kalmasının nedenlerini Süreyya Ciliv’e sorduk:
- Fransa dünyanın gelişmiş ülkelerinden biri. Onlar cep telefonundan veri indirme konusunda mevcut durumla idare ediyor. Biz ise gelişmekte olan ülkeyiz.
Böylesine yüksek hız Türkiye için, Diyarbakır için gerekli mi?
- Fransa’daki GSM operatörleri, 2008-2009 krizi sırasında yatırımlarına ara verdi. Biz ise zaten yeni 3G yatırım yapıyorduk. Bu sırada en hızlı ve en kapasitesi genişe yöneldik. Bunu da Türkiye için lüks görmemek gerek.
- Paris’teki cepten veri aktarım yoğunluğu ile Diyarbakır’daki bir olur mu? Paris’teki yavaşlık yoğun kullanımdan değil midir?
- Elbette yoğun kullanımın etkisi var. Ancak, Fransa’daki GSM operatörlerinin baz istasyonu altyapısı bizim kadar kapasitesi yüksek ve hızlı değil.
- Bu hızın Türkiye’ye ne yararı var?
- İş turizmine bile katkı yapar. Dünyanın önde gelen şirketlerinin yöneticileri Türkiye’ye geldiklerinde, ofisleriyle istedikleri rahatlıkta bağlantı kurabilirler...
Cepten veri indirme hızının Paris’i 10’a katlaması, Diyarbakır’ı farklı kulvara taşır mı?
Bu hız, gençlerin “dağa çıkış hızı”nı kesmeye yeter mi?
86 ülkede 762 baz tarandı ilk 10’un 8’i bizde çıktı
SÜREYYA Ciliv, Diyarbakır’daki tarihi Hasanpaşa Hanı’ndaki sunum sırasında, kısa süre önce ellerine ulaşan verileri aktardı:
- Kuzey Amerika’dan, Avrupa’ya kadar 86 ülkeden toplam 762 baz istasyonunun performansı ölçüldü, ilk 10 sıralaması yapıldı. 3G’de ilk 10’un 8’i, Turkcell’in çıktı.
Bu durumun Türkiye açısından sevinilecek bir durum olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadığımızı görünce ekledi:
- Baz istasyonları konusunda yanlış bir algı var. Baz istasyonları, yakından izlenen bir televizyondan daha az radyasyon yayıyor. Ayrıca, Türkiye’nin bu konuda uyguladığı sınırlar, Avrupa ülkelerinin altında.
Sonra dağıttıkları kitapçıktan dünyada performans açısından ilk 10’a giren baz istasyonlarının nerede olduklarına baktım:
* Balıkesir, Ankara Söğütözü, İstanbul Davutpaşa, İzmit, Bursa, İstanbul Kartal, İstanbul Maltepe ve Samsun.
Paris veri indirmede pahalı
TURKCELL’deki arkadaşların aktardığına göre, 100 megabite veriyi indirme maliyeti şöyle:
· İstanlul: 0.50 Euro/cent
· Berlin: 0.50 Euro/cent
· Londra: 0.60 Euro/cent
· Paris: 0.75 Euro/cent
Bu durumda, 700 megabite’lık bir filmi indirmek Paris’te 5.25 Euro’ya, İstanbul ve Berlin’de 3.5 Euro’ya, Londra’da ise 4.2 Euro’ya mal oluyor.
Paylaş