Paylaş
Tören öncesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanvekili, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer’le Baklavacı Güllüoğlu’nun patronu Nejat Güllü’nün sohbetlerine katıldım.
Nejat Koçer, beni görünce, Nejat Güllü’nün kendisinden isteğini anlattı:
- Güllü bana, ’Şu dolar kurunu biraz yükseltin’ diyor. Elimde kuru yükseltecek güç mü var?
Nejat Güllü’nün adaşı Nejat Koçer’den böyle bir istekte bulunmasının nedeni, TOBB’daki görevinden kaynaklanıyordu. Güllü, TOBB’un "dolar kuru yükselsin" diye Merkez Bankası ve hükümet nezdinde lobi yapmasını istiyordu.
Nejat Güllü’ye sordum:
- Doların değeriyle neden bu kadal ilgilisiniz. Türk Lirası’nın güçlü olması baklavanın tadını mı kaçırıyor?
- Biliyorsunuz "Baklavacı Güllüoğlu" adıyla ABD’ye girdik. Londra’ya yöneldik. ABD’deki baklava satış merkezi sayısını artırmayı planlıyoruz. Bu şekilde yıllık 1 milyon dolarlık baklava ihracatımız var. Dolar kurunun düşük olması bu yüzden bizi olumsuz etkiliyor.
- Baklavanın kilosunu ABD’de kaça satıyorsunuz?
- 20 dolara...
- Ya Türkiye’de?
- İstanbul’da da Gaziantep’te de 25-27 YTL dolayında.
- Peki, dolar kurunun neden yükselmesini istiyorsunuz?
- Biz ABD’ye baklava ihracatına yönelirken dolar kurunun 1.30 YTL’nin altına pek inmeyeceğini öngörmüştük. Oysa bugünlerde 1.15-1.17 YTL dolayında. Bu durumda ABD’de baklavanın kilosunu 30 dolara çıkarmamız gerekiyor ki, zarar etmeyelim.
- Şu anda zarar mı ediyorsunuz?
-Evet... Şu anda ABD’deki müşterilerimiz Türkiye’ye oranla daha ucuza baklava yiyor.
- Yükseltemiyor musunuz?
- ABD’de 30 dolara kimseye baklava satamayız ama mecburen fiyatı 22 dolara çıkaracağız.
Nejat Koçer araya girdi:
- Bence baklava Türkiye için en iyi ihraç ürünlerinden biri. Hem katma değeri yüksek, hem de müşteriyi "damağından" yakalıyor. Böylece Türkiye’nin adını duyurmaya büyük katkı yapıyor.
Nejat Güllü’nün, "İyi projeyle işi büyütürüm" diye yola çıkıp, babasından vize alarak, kardeşlerinden ayrılıp kurduğu Baklavacı Güllüoğlu, 20 milyon doların üzerinde ciroya ulaştı...
Baklavacı Güllüoğlu bile ihracatta zorlanıyor diye Merkez Bankası "güçlü YTL, düşük kur" ortamını değiştirecek bir adım atabilir mi? Pek kolay değil...
Bu durumda Nejat Güllü’ye zarar etmeden baklavasını yurtdışında yaygınlaştırmak için başka formüller aramak düşecek...
BİR ay kadar önce Çeşme’ye yolumuz düştüğünde bir akşam Akbank Yönetim Kurulu Üyesi Özen Göksel’in evine konuk olduk. O akşam Ayşe-Özen Göksel çiftinin konukları arasında ANAP döneminin Devlet eski bakanlarından Işın Çelebi ve eşi Şükran Çelebi de vardı.GALATASARAY’IN STADI BİTSİN DİYE ATATÜRK BARAJI FORMÜLÜ UYGULUYOR
Işın Çelebi, Galatasaray’da proje, plan ve finansmandan sorumlu yönetim kurulu üyesi olduğu için konu Seyrantepe’de yapımı süren stadyumun ne zaman biteceğine geldi: "Stadın kaba inşaatı 31 Aralık 2008’de bitecek. Rahmetli Turgut Özal, Atatürk Barajı’nın bitirilmesi için talimat vermişti. Ben o zaman Devlet Bakanı’ydım. Neredeyse haftanın iki-üç günü Atatürk Barajı şantiyesinde kalıyordum. Şimdi aynı taktiği Seyrantepe’deki Ali Sami Yen Spor Kompleksi inşaatı için uyguluyorum."
Galatasaray, Türk Telekom’la anlaştı, kasasına iyi para koymayı garantiledi.
Şimdi iş stadyumu zamanında bitirmeye kaldı...
TARİHİ Kentler Birliği ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği Özendirme Yarışması 2007 Ödülleri törenindeki konuşmasına şöyle girdi:KEŞKE METİN HOCA DÜNYAYA 100 YIL ÖNCE GELEBİLSEYDİ
"Bir turist Türkiye’ye gelse. Üç gün boyunca gazeteleri okutsak, televizonlarda haberleri izletsek, başka hiçbir şey yapmasına izin vermeden izlenimini sorsak, ’Bu ülkeden hemen gitmek isterim’ yanıtı alırız. Çünkü, maalesef çok olumsuzluklar yaşıyoruz."
Özhaseki, bu sözlerle, Türkiye’nin dört bir yanındaki tarihi ve kültürel varlıklara dikkat çekmeye çalıştı. Tarihi ve kültürel varlıkları canlı tutmanın, Türkiye turizmi açısından önemine vurgu yaptı.
Özhaseki, sözü daha sonra Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ile ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen’e getirdi: "Allah’ın işine karışamayız ama keşke Metin Hoca dünyaya 100 yıl önce gelseymiş. Metin Hoca’nın Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile gitmediği, görmediği, ilgilenmediği tarihi, kültürel varlık yok. Onun rehberliğiyle, önderliğiyle tarihi, kültürel varlıklarımıza sahip çıkmaya, gelecek kuşaklara daha canlı aktarmaya çaba gösteriyoruz."
Prof. Metin Sözen, ÇEKÜL’de çevresine toplanan gönüllülerle birlikte önemli işlere imza atmasının yanısıra, Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasına da öncülük yaptı, 250 belediyeyi bir araya getirdi...
Özhaseki’nin "Keşke Metin Hoca 100 yıl önce dünyaya gelseymiş, Türkiye tarihi, kültürel varlıklarına sahip çıkmayı, canlı tutmayı daha erken öğrenir, başlatırdı" sözleri, Prof. Metin Sözen’in bu konudaki rolünü çok iyi ortaya koyuyor.
Ben valilerin, belediye başkanlarının yerinde olsam Metin Sözen’in peşini hiç bırakmam...
Paylaş