Paylaş
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği çerçevesinde yürüttüğümüz “Gelecek Turizmde-Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu” projesi kapsamında Malatya’daydık. Aslantepe Höyüğü, bu kapsama alınabilir.
O an Malatya Double Tree by Hilton’un Genel Müdürü Haluk Bilgili’nin heyecanını anımsadım:
- Aslantepe’yi Hilton’un dünya ağında tanıtacağız.
Derken kısa süre önce Anadolu Efes Genel Müdürü Altuğ Aksoy’dan bir mektup geldi:
- Bu yıl 66 ilden gele 417 proje arasından fon desteği almaya hak kazanan iller Şanlıurfa, Malatya ve Karabük oldu.
Aksoy, projelerden ilkine dikkat çekti:
- Desteğe hak kazanan projelerden ilki Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Valilik ortaklığı ile yürütülecek “Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği” oldu. Projeyle, dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe’de 12 bin yıl önce başlamış taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması, bölgede nitelikli turist sayısının ve turizm gelirinin artırılması amaçlanıyor. Bir “Taş İşçiliği Atölyesi”nin kurulmasını hedefliyoruz.
Ardından ikinci projeye değindi:
- ‘Malatya’nın Mirası Aslantepe” ile buradaki sosyal ve kültürel potansiyeli harekete geçirecek yerel kalkınma projesi planlandı. Proje ile tarihi günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanan Battalgazi ilçesindeki arkeolojik yerleşim alanı olan Aslantepe Höyüğü tanıtılıp geliştirilecek. Projeyi Aslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği ile Battalgazi Belediyesi hazırladı.
Sonra üçüncü proje üzerinde durdu:
- “Safranbolu Hatırası” da destek kapsamına girdi. Safranbolu’yu ziyaret eden turistlerin hediyelik eşya alma davranışı, beklentisi belirlenecek, yeni tasarımların ortaya çıkarılmasına öncülük edilecek. Karabük Üniversitesi ile Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği çerçevesinde yürütülecek projeyle hediyelik ürün çeşitliliği artırılacak, yeni iş yaratılacak.
Aksoy’un mektubunu “5. Uluslararası Malatya Film Festivali” için kente gittiğimde Haluk Bilgili ile paylaştım, mutlu oldu:
- Bu bizim için çok güzel haber.
Otelin Satış Müdürü Fatih Günkent araya girdi:
- Malatya, kültür turizmi turlarının destinasyonları arasında yok.
“Gelecek Turizmde” projesi Malatya’nın turlar kapsamına alınmasını sağlar mı? Anadolu Efes, Aslantepe kazısını yöneten Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Marcella Frangipane’nın destek beklentisini de karşılar mı?
New Mexico’ya 90 milyon dolar yatırdı
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Avusturya Ekonomi Odası’nın “Altın madalya” verdiği törendeyiz. TOBB KOBİ A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’ye yönetim kurulu üyesi olduğu Er-Bakır’ı sordum:
- ABD’nin New Mexico eyaletinde 80-90 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. ABD’ye ihraç ettiğimiz katma değeri yüksek ürünleri orada üreteceğiz.
ABD’de 10 yıldır CN Wire adlı bir şirketlerinin olduğunu vurguladı:
- ABD’deki şirketimizin adı iki ortağın (Cafer Abalıoğlu-Nuri Erikoğlu) isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.
İstanbul Sanayi Odası’nın “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 20’nci olduklarını belirtti:
- 1.5 milyar dolar ciromuz, 700 milyon dolar ihracatımız var.
New Mexico’ya yatırımı ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ile serbest ticaret anlaşması hazırlığı nedeniyle yaptıklarını kaydetti:
- Türkiye, eş zamanlı olarak ABD ile serbest ticaret anlaşması imzalayamaz ise, bundan büyük zarar göreceğiz. Bu olasılık nedeniyle ABD’de yatırım yaptık.
Sarkuysan da bir süre önce Albany’de üretime başlamıştı...
Türkiye’nin iki bakır devinin ABD’de üretime yönelmesi dikkat çekiyor...
Paylaş