Paylaş
- Amsterdam’da AB Bakanları toplantısı-na katıldım. Gerek orada, gerekse son Fin-landiya, Slovenya ziyaretlerimde gösterilen ilgi, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde (AB) bugüne kadar görmediğimiz seviyede itibar-lı noktaya geldiğini ortaya koydu.
Uzun yıllardır böyle itibarlı dönem görmedim.AB’nin uzun yıllardır özlemi duyulan noktaya geldiğini savundu:
- AB ülkeleri, resmi artık doğru okumaya başladı. Türkiye olmadan sorunların üstesinden gelemeyeceklerini gördüler.Avrupa Parlamentosu’nda (AP) dün oylanan ve bugün açıklanması beklenen Türkiye Raporu’nu sorduk. Bunun üzerine Türkiye’nin kırmızı çizgilerini anımsattı:
- “Sözde Ermeni soykırımı”, “PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına dönük ifadeler” ve “AB ile yürüttüğümüz müzakere sürecinin durdurulması, askıya alınmasına dönük adımlar” bizim kırmızı çizgilerimizi oluşturuyor. Bunlardan biri yer alırsa, rapor bizim için yok hükmündedir, geçersizdir ve iade ederiz.AP’nin Hollandalı üyesi Kati Piri’nin imzasını taşıyan geçen yılki raporu anımsattı:
- Geçen yılki raporda, “Sözde soykırım”la ilgili ifadeler vardı. Raporu geçersiz sayıp, iade ettik. Bu yıl, raporda aynı ifadenin yer almaması için uyarılarımızı yaptık. İzlenimimiz o ki, söz konusu ifade raporda yer alıyor. Biz de yine raporu geçersiz sayıp, iade ederiz. Piri de, raporu iki kez iade edilmekle tarihe geçer.Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ü işaret etti:
- “Sözde Ermeni soykırımı” iddiaları ve o yönde alınan kararlara ülkeler bazında da gereken tavrı koyuyoruz. Nitekim Viyana Büyükelçimizi Avusturya’da alınan söz konusu karar üzerine geri çekmiştik. 5 ay Ankara’da kaldı. Avusturya ortamı yumuşatan bazı adımlar atınca görev yerine döndü.
- Türkiye’nin raporu yok sayıp, iade etmesi, “Vizesiz Avrupa” konusundaki girişimleri sekteye uğratır mı?- Türkiye, AP’nin her raporunu kabul etmek zorunda değil. Raporu iade etmemizin vizede gelinen noktayı olumsuz etkileyeceğini sanmıyorum.Madem AB’nin yönetim organları ve üye ülkelerin hükümetleri Türkiye’ye bugüne kadar göstermedikleri itibarı sergiliyor, bu tavır rapora neden yansımıyor?
DAEŞ DESTEKÇİLERİAVRUPA’DA DOLAŞIYOR
AB Bakanı Volkan Bozkır, AB ülkelerindeki algıya işaret etti:
- AB ülkelerinde, “Türkiye, DAEŞ’le (IŞİD) yeterince mücadele etmiyor” algısı var. Oysa biz her türlü terörün tüm dünyada benzeri yöntemleri kullandığını anlatmaya çalışıyoruz. DAEŞ’in de bunlar arasında olduğunu söylüyoruz.
Ardından şu verileri paylaştı:
- 2011’den buyana ülkemize giriş yaparken çoğu Avrupalı 37 bin 700 “yasaklı” kişi saptadık. Bunların 3 bin 160’ı DAEŞ’le bağlantılı çıktı.
Türkiye’ye girerken tutuklanan DAEŞ bağlantılıların sayısının 874 olduğunu kaydetti:
- Ayrıca DAEŞ’le bağlantılı gözaltına alınan 2 bin 626 kişi var. Bunların 1160’ı yabancı. Aralarında AB ülkelerinin vatandaşları da var.
Ardından ekledi:
- Yani, bugün AB ülkelerinde halen elini kolunu sallayarak dolaşan DAEŞ bağlantılı insanlar var.
PASAPORTA PARMAK İZİ GİRECEK
AB Bakanı Volkan Bozkır, Haziran 2016’da “Vizesiz Avrupa”yla Türkiye vatandaşlarının 36 yıl süren haketmediği uygulamanın sona ereceğini belirtti:- Vize kalktığında mevcut pasaportlara parmak izi eklemek gerekecek. Eylül-Ekim 2016’da da pasaportların tümüyle yenilenmesi gündeme gelecek.
Paylaş