Paylaş
- Çok sayıda yabancı hukuk bürosu Türkiye’de ofis açıyor. Bu, Türkiye’ye daha fazla yabancı sermaye geleceğini gösteriyor.
Esin Avukatlık Ortaklığı’nı çatısı altına alan ABD merkezli ünlü uluslararası hukuk ofisi Baker&McKenzie International’ın Brezilyalı Başkanı Eduardo C. Leite, Avrupa Başkanı Koen Vanhaerents ve İsmail Esin’le görüşürken Zeynep Holmes’in sözlerini anımsadım.
Eduardo Leite, son yıllarda kendilerine sıkça sorulan soruyu aktardı:
- Başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli noktalarındaki önemli müvekkillerimiz bize, “Türkiye’de ofisiniz var mı? Yoksa niye yok?” diye soruyordu. Dolayısıyla Türkiye gibi stratejik bir ülkeye gelmek uzun süredir gündemimizde vardı.
- Neden bu kadar beklediniz?
- Doğru ortağı bulmak önemliydi. İsmail Esin ve onun adını taşıyan hukuk bürosu bizim için en doğru ortak oldu.
- Sizin gelişiniz Türkiye’ye daha fazla yabancı sermayenin yöneleceğinin işareti sayılır mı?
- Sadece Türkiye’ye gelen uluslararası şirketlerin artışı değil, Türk şirketlerinin de uluslararası piyasalara daha fazla açılması da bizim için önemliydi. Türk şirketlerinin yurtdışında iş yaparken hukuk ofisine ihtiyacı var. Biz, dünyanın ilk uluslararası hukuk ofisiyiz. Dünyada 69 ülkede ofisimiz vardı. Esin’le anlaşınca 70’inci ofisimiz İstanbul oldu.
İsmail Esin’e döndü:
- İsmail’in ofisinde 40 avukat çalışıyor. Bizim için önemli ofisler arasında yerini aldı.
Esin düzeltme yaptı:
- Ortaklığımız geçen yıl gerçekleşti. O günden bugüne kadromuz genişledi, 50 avukat bizimle birlikte çalışıyor.
Eduardo Leite, Türkiye’nin kriz ortamında bile büyümesine dikkat çekti:
- Gelişmiş ekonomiler ya küçülmeler yaşıyor ya da artık çok yavaş büyüyor. Türkiye büyümesini sürdürüyor ve bize de daha çok iş yapma olanağı sağlıyor.
- Türkiye’deki hukuk altyapısı çok tartışılıyor. Sizce Türkiye’deki hukuk altyapısında ciddi sorunlar var mı?
- Öncelikle Türkiye’de iş yapmak diğer ülkelerden daha zor değil. Türkiye’deki mevzuat altyapısı Hindistan ve Brezilya’dan daha kötü değil. Ben Brezilyalıyım. Benim ülkemde yürürlükte olan vergi sayısı 55’i buluyor. Yani, veriler bize Türkiye’nin hukuk altyapısında sorun olduğunu söylemiyor.
Yeniden Türkiye’nin cazibesine vurgu yaptı:
- Türkiye’nin iç pazarı dünyadaki birçok ülkeye göre daha hareketli ve canlı görünüyor.
Türkiye, bir yandan hukukta reformu tartışıyor, diğer taraftan uluslararası hukuk ofislerinin de ilgi odağı haline geliyor...
Bu durum, hukuk altyapısının mükemmel olduğunu değil, Türkiye’de iş yapan yabancı sermayeli şirketlerin sayısının artışıyla birlikte dünyada bildikleri avukatlık ofislerinin uzantılarıyla çalışma ihtiyacının arttığını gösteriyor...
Mağaza zincirinde Suudi Arabistan’a istisna yapacak
TUNA Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Turan Tuna, LC Waikiki markasıyla bilinen Tema Mağazacılık’ın Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’ün babası Vahap Küçük için bir buluşma gerçekleştirdi.
Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş, yönetim kurulu üyeleri Derviş Peker ve Hasan Yıldırım’ın da katıldığı buluşmada Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’e sordum:
- Yurtdışı mağaza açılışları nasıl gidiyor?
- Aslında birçok ülkeden talep var. Ancak, biz fazla aceleci davranmadan yola devam etmeyi tercih ediyoruz.
Suudi Arabistan’ı örnek gösterdi:
- Biz 2001 krizi sonrasında aldığımız karar doğrultusunda hiç franchise vermiyoruz. Dünyanın her tarafında kendi mağazalarımızı açmayı tercih ediyoruz. Bir tek Suudi Arabistan’a istisna yapmamız gerekecek.
- Neden?
- Gittiğimiz her ülkede kendi mağazamızı açabilmek için birer şirket kuruyoruz. Suudi Arabistan yerel ortaklığı şart koşuyor. Ayrıca bizi Suudi Arabistan’a alışveriş merkezleri konusunda da çok büyük olan bir grup davet ediyor. Onlar franchise istiyor. Yönetim kurulumuzda epey tartıştık. Suudi Arabistan için ayrıcalık yapmaya karar verdik.
Tema Mağazacılık, perakende sektöründe amiral gemisi rolü oynuyor... Yurtdışında attıkları adımlar da bu nedenle yakından izleniyor...
Lagarde bizim CEO’ydu
BAKER&McKenzie International Başkanı Eduardo Leite, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde’yi örnek gösterdi:
- Yönetim kurulumuz, dünyanın önde gelen ülkelerindeki ortaklarımızın temsilcileri arasında yapılan seçimle işbaşına gelir. Christine Lagarde geçmişte bizim başkanlığımızı yapmış isimlerden biridir.
Ardından ekledi:
- Lagarde başkanken ben de yönetim kurulundaydım.
Geçen yılı 3’e katlayacak bir büyüme yakalayabiliriz
ESİN Avukatlık Ortaklığı’nın kurucusu İsmail Esin, Baker&McKenzie’yi Türkiye’ye çeken etkenlerden ipucu verdi:
- Geçen yılki işlerimizin yüzde 55’ini şirket satın almaları ve ortaklık işlemleri oluşturdu.
- Bu yıl nasıl başladı?
- Enerji sektöründe yoğun iş yapabileceğimiz görünüyor. Bu yıla hızlı başladık. Geçen yılın 3 katı büyüme yaşarız.
- Ofisinizdeki avukatların yurtdışına gidip çalışması söz konusu mu?
- Zaman zaman eğitim amaçlı çalışmalara katılıyorlar...
İş dünyasıyla iç içe bir hukuk bürosunun işlerinin 3’e katlanacak olması, Türkiye’de işlerin hareketli olacağını gösteriyor.
Paylaş