Paylaş
Kurmel Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Necati Kurmel’in daveti üzerine Ekonomi Müdürümüz Sefer Levent’le birlikte katıldığımız tura Kurmel Şirketler Topluluğu Genel Koordinatörü Atilla Alptekin, Gümüştaş Madencilik Teknik Koordinatörü Erdal Güldoğan ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Neşet Acarkan da eşlik etti.
Akmetal ve Pınar Madencilik’in misafirhanesinde bizi Necati Kurmel’in oğlu Ahmet Kurmel karşıladı. Ertesi sabah Ahmet Kurmel’in kullandığı araçla Aladağ’daki krom ocaklarında tura çıktık. Yola koyulduğumuzda 2008 Nisan’ına döndüm:
- 2008’de geldiğimizde burada 50 milyon dolarlık yeni yatırıma girişmiş, 15 milyon dolarlık bölümü devreye almıştınız. Şimdi durum ne?
Ahmet Kurmel yanıtladı:
- Buradaki toplam yatırımımız 130 milyon doları buldu. Şu anda 11 ocaktan cevher çıkarıyoruz. Tonda yüzde 10 dolayında maden alıyoruz.
- Madenin neredeyse tamamını Çin’e ihraç ediyordunuz.
- Aynen devam ediyoruz. 2008’e göre üretimimiz önemli ölçüde arttı.
2008’deki notlarımdan yıllık cironun 30 milyon dolar olduğunu görüp, şimdiki durumu sordum:
- Yıllık ciromuz 44 milyon dolar dolayında.
Necati Kurmel iç geçirdi:
- 2008’de yatırıma soyunduğumuz dönemde Çin’in yarattığı talep fiyatları yükseltmişti. Bir dönem fiyatlar yüksek seyretti. Ancak, bugünkü fiyatlar içaçıcı değil. Pek para kazandığımız söylenemez.
Hesapta olmayan bir harcamanın gündeme geldiğine değindi:
- Kromda amcazademle ortaktık. Ayrılmak istedi. Bunun üzerine Adana Seyhan Oteli’ndeki hisselerimi ona devrettim. Bir miktar da nakit ödeme yaptık.
Necati Kurmel, tur sırasında 1960’lı yılları anımsadı:
- 1960’lı yıllarda bu dağların tamamını kendi kullandığım ciple karış karış dolaştım. Burada madenciliğe 1967’de başladık. O zamandan beri işi büyüterek devam ediyoruz.
Ahmet Kurmel, cevher çıkardıkları bölgelerin bazılarını sıraladı:
- Kızılyüksek, Bozluktepe, Söğüt, Aktaş, Çanakpınarı, Kocaocak, Abdullahderesi.
En büyük rezervin Kızılyüksek’te olduğunu kaydetti:
- 2007-2011 dönemindeki sondajda 100 milyon tonun üzerinde görünür ve muhtemel rezerv belirlendi.
Necati Kurmel’in 2008’de krom için önlerine koyduğu ciro hedefine baktım:
- 100 milyon doları yakalarız.
2008’de 30 milyon dolar olan ciro, 2012-2013’te ancak 44 milyon doları bulabilmiş. Yani, üretim miktarı artsa da ciro hedeflendiği kadar büyüyememiş. Çünkü, belirleyici rolü dünya fiyatları oynamış.
Bu örnek madeni ihraç etmek yerine katma değerli ürüne dönüştürmenin gereğini bir kez daha ortaya koyuyor...
10 milyon dolarlık lastik ve yedek parça stoku var
AKMETAL ile Pınar Madencilik’in Aladağ’daki ocak ve işletmelerini gezerken ağır nakliye araçları dikkatimizi çekti. Ahmet Kurmel, araçların kendilerine ait olduğunu vurguladı:
- Filomuzda 200 dolayında kamyon var. Ocaklardan işletmelere cevher taşıma işini kendi kamyonlarımızla yapıyoruz.
- Epey yol çalışması da yapılmış burada.
- Ocaklara giden yolları kendimiz yaptık.
Ahmet Kurmel, işletmelerden birinin yanındaki yedek parça bölümünü gösterdi:
- İş makinesi ve ağır kamyon lastikleri dahil 10 milyon dolarlık yedek parça stoğumuz var. Herhangi bir arıza veya yedek parça değişme gereği doğunca kendi ekiplerimiz sorunu çözüyor.
Sefer Levent, raflardaki etiketlere dikkat çekince Ahmet Kurmel nedenini anlattı:
- Lastik ve yedek parça stoğu kendimize ait olsa da hangi işletmemizin giderinin ne kadar olduğunu ölçmek açısından buradan yedek parçayı hangi birim aldıysa bedeliyle birlikte kayıtlara girer.
- Akmetal ve Pınar Madencilik’te kaç kişi çalışıyor?
- 1000 dolayında personelimiz var.
İşletmelerin çevresini fidanlarla donatıyor
AKMETAL ile Pınar Madencilik’in Aladağ’daki işletmelerinin hemen hepsinin içinde yönetici ve mühendislerin konakladığı lojman ve sosyal tesisler yer alıyor.
Necati Kurmel, 80’i aşmış yaşına rağmen 15-20 günde bir Aladağ’daki işletmelerde tur atıyor. İşletmelerden birinin sosyal tesis ve lojmanlarının bulunduğu alana girdiğimizde oğlu Ahmet Kurmel’e sordu:
- Fidanlar, sebzeler kurumak üzere. Buradaki arkadaşlar hiç mi sulama yapmıyor?
Ahmet Kurmel, personeli alarma geçirdi:
- Burası lojmanlarda konaklayan arkadaşların kendi bahçesi sayılır. Bahçeyle ilgilenme işi insanın içinde olmayınca yürümüyor. O nedenle bahçe bakımı yapan ekibi yönlendirmeye çalışıyorum.
1960’ların sonlarından itibaren Pınar Madencilik, daha sonra yanına eklenen Akmetal 45-46 yıldır Toroslar’ın eteklerini krom için kazıyor.
Necati Kurmel, maden çıkarılan alanların çirkin görüntüsünü, işletmelerin, lojmanların çevresini olabildiğince yeşillendirerek kapatmaya çalışıyor.
Paylaş