O akşam nöbetçiyim... Elimizde polisten bilgi sağlayacak ekipman yok. Her yarım saatte bir polis telsiz merkezini arıyorum. Arada diğer haber ajanslarından arkadaşlarla paslaşıyoruz.
23.30’da Anadolu Ajansı’nda nöbetçi arkadaşımla haberleştik, şu bilgiyi paylaştı:
- Darbe söylentisi var ama Ankara’daki merkezimizden kimse bir şey söylemedi.
Teleksin başına geçtim, merkezimiz Ankara’daki nöbetçi arkadaşa sordum:
- Washington’daki oğlumun eşi doğum yapacak. Eşimle birlikte doğum için bugün gidecektik. Ancak, THY’nin ABD’ye uçuşlarında belirsizlik var. Bilgi almama yardım eder misin?
Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün’le bağlantı kurdum:
- Bugün Atatürk Havalimanı’na gelmesinler. Yolcularımızın biletleri için erteleme veya iade rahatlıkla yapılabiliyor.
Üst düzey bankacı arkadaşım Atatürk Havalimanı’na gitti, biletlerini 2-3 gün sonraya erteletti. Dün yeniden aradı:
Atatürk Havalimanı’ndan doğrudan Beşiktaş’a, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Başkanvekili Tahsin Öztiryaki’nin yılın ilk 6 ayı ile ilgili değerlendirmelerini aktardığı toplantı mekanına gittim.
Büyükekşi, ihracattaki gerilemeye bir başka açıdan baktı:
- Değer bazında ihracatta en az kaybı yaşayan ülkeler arasındayız. Yani, “kötünün daha iyisi” konumundayız.
Büyükekşi, ihracatla ilgili ilginç ayrıntılar aktardı, 2016 sonu öngörüsünü ortaya koydu:
1963 Çorum doğumlu Erol Olçok, orta okul yıllarında Türkiye çapında gerçekleşen resim yarışmasında dereceye girince, bu yeteneğinin farkına vardı. Bu nedenle İmam Hatip Lisesi sonrasında İstanbul Üniversitesi Estetik ve Sanat Tarihi bölümünü bitirdi.
Üniversite yıllarında reklam ajanslarında çalıştı. 1985’te ilk reklam ajansı Rekpa’yı, 1988’de Ajans E’yi kurdu. Siyasi reklamcılığı damgasını vuran Arter’in kuruluşunu da 1998’de gerçekleştirdi.Olçok, rakipleri gibi şirket ve kurumların tanıtım, reklam projeleri yürütürken, yakın görüştüğü Mehmet Ali Şahin’den bir davet aldı:
O günlerde siyasi yasaklı olan Necmettin Erbakan için bir konsept hazırladım. İlk siyasi iletişim projem o oldu.1993’te dönemin Refah Partisi (RP) İstanbul İl Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la tanıştı. Erdoğan’la çalışmaya başlaması, 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle gerçekleşti. Erdoğan’la çalışmaya kısa molayı, 1999 yılında Pınarhisar Cezaevi günlerinde verdi:
O yıl DYP’de Tansu Çiller için bir kampanya hazırladım.Yayın hayatına daha sonraki dönemlerde son veren CNBC-e Business Dergisi’nin Mart 2012 sayısında bir röportajı yer alan röportajında siyasi parti reklamcılığıyla ilgili şu mesajı verdi:
Parti, lider, sürece katkıda bulunan başka etkenler elbette önemli. Ancak, ben de AK Parti’ye 7 seçim kazandırmış bir ajansın başkanıyım. AK Parti, 10 yılda halkın önüne 3 genel seçim, 2 yerel seçim, 2 de referandum için sandık koydu. 7’sinde de oylarını artırdı.Sonrasını da ben saydım. Bir yerel seçim, Cumhurbaşkanılığı seçimi, iki de genel seçim. Yani, Olçok’ın Arter’i Cumhurbaşkanlığı seçimini de sayarsak, AK Parti’nin 11 kez sandıktan kazanarak çıkmasına imza attı.Erol Olçok, 15 Temmuz 2016 akşamı TSK’nın içindeki bir grubun darbe girişimi sırasında 16 yaşındaki oğlu Abdullah ile birlikte Boğaziçi Köprüsü’ne gitti. Orada açılan ateş üzerine oğlu ile birlikte hayatını kaybetti. Arter’in internetteki sayfasına şu mesaj konuldu:
Şirketimizin kurucusu Erol Olçok ve oğlu Abdullah Olçok, 15 Temmuz darbe girişimine karşı verdikleri demokrasi mücadelesinde şehit olmuşlardır.
ERDOĞAN ONUN KAHRAMANIYDI
Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, sponsorluktan memnun:
- Socar ve Azerbaycan’ın tanıtımına büyük katkısı oldu.
Sponsorluk bedelini merak ettik, gülümsedi:
- UEFA’nın koyduğu kural gereği açıklayamıyoruz. Bizim İsviçre’de kurulu Socar Trading şirketimiz var. Petrol-gaz ticaretimiz o şirket üzerinden yürüyor. Yıllık cirosu 35 milyar dolar. Bu rakam içinde sponsorluk bedeli küçük kalıyor.
MERKEZ Bankası Başkanlığı’nda görev süresi dolunca OECD Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’ne atanan Erdem Başçı, göreve başlamak üzere Paris’e gitmeden önce bazı ayrıntıları inceledi:
- OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development-Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) 1961’de kurulurken Türkiye, gelişmekte olan tek üye ülkeydi. Türkiye, kurucu ilk 20 üyeden biri.
Türkiye’nin atadığı daimi temsilcilere de tek tek baktı:
- OECD Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi statüsünde görev yapıyor. Ülkemiz hükümetleri, temsilcileri genel olarak diplomatlar arasından belirlemiş.
Buldukları el aletleri üretiminde kullanılacak “vasıflı çelik çubuk”tu. Bağlantı kuruldu, ithalat için kollar sıvandı. Karşılarına Uzakdoğu ülkelerinden alınan çelik ürünlerine konulan ek vergi çıktı:
- Yüzde 25 telafi edici vergi var.
Ekonomi Bakanlığı’na bunun gerekçesi soruldu, yanıt geldi:
- Türkiye’de bu ürünler üretiliyor. Ülkemizdeki üreticiyi haksız rekabete karşı korumak durumundayız.
- Bu ürün Bursa’daki Bosch Rexroth tesislerinde üretildi ve NASA’ya gönderdik. Jüpiter’e giden uzay aracının yönetildiği merkezdeki cihazlarda bu ürünümüz de yer alıyor.
Parçanın ne olduğunu anlattı:
- Bu bir hidrolik motor. NASA’nın baz istasyonlarında uzay aracını yöneten cihazlarda kullanılıyor.
Söz konusu motordan NASA’ya 17 adet gönderildiğini vurguladı: