Paylaş
ANADOLU Sağlık Merkezi CEO’su Türkan Özilhan, bir süre önce hastaneye getirdikleri cihazdan söz etti:
- Amerikan İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylı Isoflux’u getirdik. Gelişmiş CTC sistemi olan cihaz, basit kan testi ile kanser hücrelerini yakalayabiliyor, sayılarını tespit edebiliyor, kanserin türü hakkında da fikir verebiliyor. Yani cihaz, erken teşhiste önemli rol oynuyor.Daha sonra Türkan Özilhan’la sohbet etmek üzere Anadolu Sağlık Merkezi’ne gittim.
Toplantı odasına yönelince, sağlık heyetine girmiş gibi hissettim. Odada şu isimler vardı:* Prof. Dr. Metin Çakmakçı (Genel Cerrahi, Meme Merkezi, Robotik Cerrahi), Prof. Dr. Necdet Üskent (Tıbbi Onkoloji Direktörü), Prof. Dr. Zafer Gülbaş (Kemik İliği Nakli Merkezi Direktörü), Prof. Dr. Sertaç Çiçek (Kalp Sağlığı Koordinatörü), Prof. Dr. Nazmi Yalçın İlker (Cerrahi Bilimler-Üroloji-Tıbbi Hizmetler Direktörü), Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu (Laboratuvar Hizmetleri-Patoloji).Türkan Özilhan, hastaneye yılda 60’ı aşkın ülkeden 5 bin hasta geldiğini belirtti:
- Yabancı hastalar iş hacmimizin yüzde 35’ini oluşturuyor. Panama’dan, Hawai’den gelen hastalar var.Prof. Gülbaş, ABD ile Türkiye arasında fatura karşılaştırması yaptı:
- ABD’de kemik iliği nakli 300 bin dolar. Türkiye’de ise bizim hastane dahil, birçok merkezde 40-50 bin dolara yapılıyor. Bazı hastanelerde fatura daha aşağı da inebiliyor.Dünyada sağlık harcamasının büyüklüğüne işaret etti:- Dünyada sağlık giderlerinin toplamı 6.5 trilyon doları buluyor. Türkiye’deki sağlık harcaması, milli gelirin yüzde 5.5’i düzeyinde seyrediyor. Kişi başı sağlık harcamamız 950 dolar.Prof. Çiçek, sağlığa ayrılan bütçenin ne kadar etkin kullanıldığının önemine değindi:
- Ülkemizde kişi başına yılda 8.2 kez doktora gidiyoruz.Prof. Çakmakçı araya girdi:
- 10 yıl önce kişi başına yılda doktora gitme frekansımız 2-2.5 kez idi. Şimdi yılda 9’a yaklaştık.
- Yıllık doktora gitme frekansında doğru sayı nedir?
- “Şu doğrudur” denecek optimal gösterge yok.Özilhan, OECD’den örnek verdi:- OECD’de yıllık ortalama doktora gitme frekansı 6-7 kez görünüyor.Hastanenin kapısının SGK’lı hastalara ne kadar açık olduğunu merak ettim, anlattı:
- Bazı dallarda SGK ile anlaşmamız var. Örneğin kemik iliği naklinde hastaların üçte birini SGK’lılar oluşturuyor.Hastaneye yatırımın büyüklüğünü sordum, yanıtladı:
- 270 milyon dolar dolayında. Son 5 yılda sadece onkolojiye 22 milyon dolar yatırdık. Son 2-3 yıldır yatırımları kendi bütçemizden karşılar hale geldik.Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı’na bağlı olduklarını anımsattı:
- Vakıf hastanesi olduğumuz için kazandığımız sisteme geri dönüyor. Bu arada maddi durumu iyi olmayan hastalarımıza bedelsiz hizmet veriyoruz. Son 5 yılda 35 bin hastaya 100 bin muayene hizmeti verdik. Bunlardan tahsil etmediğimiz rakam 66 milyon lirayı buldu.35 bin hastaya bedelsiz tedavi, tahsil edilmeyen 66 milyon lira...İyi bir “sosyal sorumluluk” örneği değil mi?
İSTANBUL’DAKİ KALPOPERASYONU MERKEZİSAYISI İNGİLTERE’Yİ GEÇTİ
ANADOLU Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Koordinatörü Prof. Dr. Sertaç Çiçek, özel hastanelerle ilgili bir noktaya dikkat çekti:
- İstanbul’da kalp operasyonu yapılan merkez sayısı tüm İngiltere’yi geçti. İstanbul’da erişkin kalp ameliyatı yapan merkez sayısı 70’ten fazla.Bu duruma önce olumlu yaklaştı:
- Ulaşılabilirlik açısından kalp operasyonu merkezi sayısının fazla olması iyi...Sonra uyardı:
- Hasta operasyondan sağ çıksa bile yaşam kalitesinin nasıl seyrettiğine bakmak gerekiyor.
DİYANET CENTER OF AMERİCA’DA AKİDE DÖKTÜ, LOKUM DAĞITTI
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington seyahati sırasında Maryland’a “Diyanet Center of America”nın en önemli bölümü olan camiye cuma namazı için gittiğimizde Nar Gurme’nin Danışmanı Vedat Başaran’la karşılaştım:
- Hayırdır?
- Açılış günü Nar Gurme olarak burada akide döküp, lokum dağıtacağız.
- Nereden çıktı bu iş?
- Akide, dünyanın ilk şekerlemeleri arasında. Diyanet İşleri Başkanlığı bizden istedi. Memnuniyetle kabul ettik.Açılış günü şu bilgiyi verdi:
- 15 kilosunu burada dökmek (üretmek) kaydıyla 30 kilo akide şekeri, 100 kilo da lokum dağıttık.
Paylaş