250 milyon dolarlık ‘Harbin’ yatırımını dansözle kutladı

ÖNCEKİ akşam Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat’ın Yeniköy’deki yalısındayız. Hattat Holding bünyesindeki Hema Endüstri ile Çin’in en büyük elektrik santralı üreticisi Harbin Electric Group’la Türkiye’de ortak üretime geçilmesi anlaşmasına dönük imza töreni var.

Haberin Devamı

Çerkezköy’de 250 milyon dolarlık yatırım öngören anlaşmaya imzayı Harbin Electric Group Corporation adına Yönetim Kurulu Başkanı Gong Jingkun ve Harbin International Company Yönetim Kurulu Başkanı Guo Yu, Hattat Holding adına da Mehmet Hattat ile Hattat Enerji Başkan Vekili İpek Hattat attı.

Sonra İstanbul Hilton Otel’deki Dragon Restoran’a özel hazırlatılan Çin yemeklerinin bulunduğu masalara geçildi. Gong Jingkun ve Guo Yu, aynı mesajı tekrarladı:

- Türkiye’nin enerji ihtiyacını, bunun daha da büyüyeceğini gördük. Türkiye’nin genç nüfusu da enerji ihtiyacının artacağını ortaya koyuyor. Bunları dikkate alarak üretime geldik.

Harbin Electric Group’un büyüklüğünü şu verilerle ortaya koydular:

- Hidroelektrikten nükleere, termikten rüzgar ve güneşe kadar yılda 60 bin megawat elektrik üretecek kapasiteyi temsil eden anahtar teslimi santrallar kuruyoruz.

Mehmet Hattat,
bunun ne anlama geldiğinin altını şöyle çizdi:

- 60 bin megawat, Türkiye’nin mevcut elektrik üretim gücüne eşit. Yani, ortağımız Harbin Electric Group’un her yıl Türkiye’nin toplam gücü kadar elektrik santralları kurma kapasitesi var.

Üretim tesisini ilk aşamada Çerkezköy’deki Hema Endüstri fabrikasının yanıbaşında kurmak üzere hemen harekete geçeceklerini vurguladı:

- Yüzde 50-50 ortaklıkla Harbin-Hattat Endüstri’yi kuracağız. 250 milyon dolarlık yatırımla 60 bin metrekarelik kapalı alanı olacak tesisimizi Çerkezköy’de kuracağız. İş büyüdükçe Filyos’ta da yatırım gündeme gelebilecek./images/100/0x0/55eb263bf018fbb8f8ae7d09

- Neler üreteceksiniz?

- Kömür, hidroelektrik, rüzgar, doğalgaz ve nükleer elektrik üretim santrallarının ihtiyacı olan kazan, türbin, jeneratör gibi her türlü altyapısını üreteceğiz. Aslında anahtar teslimi santrallar kuracak noktaya geleceğiz.

Bu yatırımın cari açığı azaltacak etki yapacağına dikkat çekti:

- Elektrik santrallarının asıl önemli bölümlerini 24 ay sonra devreye girecek tesislerimizde üreteceğiz. Tesislerimiz devreye girdiğinde, elektrik santralları için ithal edilen bölümler buradan sağlanacak. Üretebildiğimiz ölçüde ithalat da azalacak.

Fabrikanın 2 bin kişiye iş kapısı açacağını belirtip, ekledi:

- Harbin’le ortak şirketimiz enerjide özelleştirme ihalelerine de girecek. Bu kapsamda mevcut santralların yenilenmesi işi de gündeme gelecek.

Mehmet Hattat
, yemekteki sohbetin ardından ortaklarını evinin bir başka noktasına davet etti:

- Birer içki veya çay-kahveyi de aşağıda alalım...

Evin alt bölümündeki salona inerken anlattı:

- Şu anda deniz seviyesinin altına iniyoruz. Yani, Boğaz’dan aşağı burası.

Kapalı yüzme havuzunu gösterdi:

- Deniz seviyesinin altına inebilmek, bu havuzu ve yandaki salonu yapabilmek için evi bir geminin üzerine oturttum.

-
Evin altında bir gemi mi var yani?

- O dönemde başka türlü çözemedik. Mimarımız rahmetli Sedat Hakkı Eldem’in itirazlarına rağmen binayı geminin üzerine oturttuk.

Sonra bir gazino ortamından çok daha iyi düzenlenmiş salona girdik. Bir tarafta Türk kahvesi köşesi, diğer tarafta bar vardı. Ayrıca, külahla servis yapan dondurmacı da oradaydı. Derken canlı müzik eşliğinde dansöz sahneye çıktı.

Mehmet Hattat, eşi Şükran Hattat, kızları ve gelininin alışkın bakışları arasında hünerlerini sergileyen iki ayrı dansöze eşlik etti. Çinli ortakları da arada Mehmet Hattat’a katıldı.

Hattat’ın Çinli Harbin’le ortaklık şerefine düzenlediği bu sürpriz partinin bir bölümünde de Anadolu Folk Grubu da gösteri yaptı.

Dansöz, Anadolu Folk Grubu derken, Çinli Harbin’le Hattat Holding, 250 milyon dolarlık yatırım için kolları sıvamış oldu...

Haberin Devamı

25 yıldır özel konuklarımı evde dansözle ağırlarım

Haberin Devamı

HATTAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat’a sorduk:

- Eşiniz, kızlarınız, gelininiz burada. Ona rağmen dansözlere eşlik edip, fotoğraf çekmemize de karşı çıkmadınız.

Bu tür partileri sık mı yaparsınız?

- 25 yıldır özel konuklarımı bu şekilde dansözle, Anadolu Folk Grubu’yla ağırladığım olur. Ailece böyle sürprizler yapmayı severiz.

Başka ortaklık görüşmeleri yaparken Harbin bizi buldu

MEHMET Hattat, başta traktör üretimi ve aktarma organları olmak üzere otomotiv sektörüne dönük üretim yapan 11 fabrikaları olduğunu hatırlatıp, enerjiye döndü:

- Enerji Grubumuz, Batı Karadeniz Enerji Projesi adı altında Zonguldak, Amasra ve Kandilli’de elektrik santralları, kömür madenciliği, metan gazı, petrol ve doğalgaz üretimiyle uğraşıyoruz.

Sonra Harbin’le nasıl buluştuklarını anlattı:/images/100/0x0/55eb263bf018fbb8f8ae7d0b

- Biz aslında başka bir-iki grupla yine santral üretimi konusunda ortaklık görüşmeleri yapıyorduk. Harbin, tam böyle bir dönemde bizi buldu. Bir anlamda nikah masasından bizi alıp, kendine çekti. İyi de oldu.

Haberin Devamı

Louvre Müzesi, her yıl Napolyon’un koltuğu ve vazosunu görmeye gelir

HATTAT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Harbin Electric Group Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Gong Jingkun ve Harbin Electric Group International Company Yönetim Kurulu Başkanı Guo Yu’nun başında yer aldığı Çinli konuklarına evinin salonundaki koltukları gösterdi:

- Bunlar Napolyon’un koltuklarıdır...

Salonun en önemli noktasındaki iki vazoyu işaret etti:

- Bunlar da Napolyon’un vazoları... Vazolar, koltuklar ve masanın üzerindeki avize için her yıl Fransa’nın ünlü müzesi Louvre’dan bir ekip gelip kontrol eder.
Her seferinde de satın almak için tekliflerini yaparlar. Ben de satmak istemediğimi belirtirim, giderler
./images/100/0x0/55eb263bf018fbb8f8ae7d0d

- Siz bunları nasıl edindiniz?

- Almanya’daki büyükelçi ve konsoloslarımızın yol göstermesi, bilgilendirmesi sayesinde almıştım.

 

 


 

Yazarın Tüm Yazıları