18 milyar dolar mortgage zararı yazan Citigroup Akbank’ı bırakır mı
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
GEÇENLERDE iki gazeteci arkadaşımla iki işadamına konuk olduk, dünya ve Türk ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdik.
Gazeteci arkadaşlar, "Bu dalganın sonu kötü, Türkiye büyük darbe yiyebilir" derken, işadamları biraz daha ılımlıydı: "Dünyadaki paranın gidebileceği en iyi adreslerden biri hálá Türkiye, o yüzden bu dalgayı da hafif atlatabiliriz."
Gazeteci arkadaşlarımdan biri itiraz etti: "Mortgage krizi en büyük darbeyi ABD’nib dev bankalarına, finans kurumlarına vuruyor, vuracak da.General Electric (GE) Garanti Bankası’ndaki hisselerinden küçük bir bölümünü Doğuş Holding’e devretti.Aynı şey, Akbank’ın yüzde 20’sini 3 milyar dolara alan Citigroup için de geçerli."
Gazeteci arkadaş bu yorumunu Citigroup’un yediği mortgage darbesi nedeniyle 18 milyar dolar zarar yazmasına bağlıyordu.
Geçen cumartesi sabahı Davos’taki "Türk Gecesi"ne katılmak üzere İsviçre’ye uçarken konuyu Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer’e sordum: "Mortgage krizinden aldığı darbeler Citigroup’u Akbank’tan uzaklaştırır mı?Hisselerini satıp çıkmaları söz konusu olabilir mi?"
Suzan Sabancı Dinçer, hiç böyle bir beklenti içinde değildi: "Mortgage krizi yüzünden büyük kayba uğramasına rağmen Citigroup’da hálá ciddi bir kár söz konusu.Citigroup’un Akbank hisselerini satabileceğine dönük bir izlenim almış değiliz."
DAVOS’taki "360 Derece Türkiye" adlı gala gecesinde Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’la bir yandan dans eden yabancı konukları izledik, diğer yandan konuştuk:
- Coca-Cola İçecek, yeni şişeleme fabrikasını Elazığ’a kuracağını açıkladı. Neden Elazığ?
- Bir şişeleme fabrikası daha kurma konusunu görüşüyorduk. Bu yatırımı Doğu’da yapalım istedik.
- Şu anda Doğu’ya en yakın şişeleme fabrikanız nerede?
- Mersin’den daha ileride şişeleme tesisimiz yok.
- Yatırım için ne kadar harcama öngörüyorsunuz?
- 35 milyon dolar dolayında olur sanıyorum...
Sonra The Coca-Cola Company İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent’e döndüm:
- Coca-Cola Zero’yu da Türkiye’de piyasaya süreceğinizi açıkladınız.
- Aslında Coca-Cola Zero’yu Türkiye’ye getirmekte geç bile kalmış sayılırız.
Peki Coca-Cola Zero’nun Türkiye’de üretimi için yatırımın boyutu neydi? Tuncay Özilhan, tahmini olarak aktarabildi: "Sanırım 6-7 milyon dolar."
Coca-Cola’nın yatırımla Doğu’ya yönelmesi önemli. Doğu’ya yabancı sermaye çekmek için referans olarak kullanılabilecek bir adım...
ABD faizi bir kerede yüzde 17.6 indirdi, biz yüzde 1.5’te kaldık
DAVOS’taki "360 Derece Türkiye" gecesinde Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’la Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer’in konuşmasına kulak misafiri oldum:
Suzan Sabancı Dinçer: Sayın Başkan, ABD Merkez Bankası FED ara faiz indiriminde çok büyük adım attı. Bizde faizler yüksek olmasına rağmen aynı büyüklükte indirim olmuyor.
Durmuş Yılmaz: Bizim faizimiz iyi.
Suzan Sabancı Dinçer: Reel faiz çok yüksek. FED, faizini yüzde 4.25’ten yüzde 3.50’ye indirdi. Bu indirim yüzde 17.6’ya denk geliyor. (Önceki gün de yüzde 3’e indi.)
Yılmaz, gülümsemekle yetindi, Suzan Sabancı Dinçer devam etti:
- Siz en son indirimde faizi yüzde 15.75’ten yüzde 15.50’ye çektiniz. Bu indirim de yüzde 1.5’e denk geliyor.
Durmuş Yılmaz: Faizler için enflasyona, cari açığa, dünyadaki gelişmelere, yani birçok veriye bakıyoruz.
Ertesi gün havaalanında Suzan Sabancı Dinçer’e sordum: "Dünyadaki büyük dalgalanmadan Türkiye şimdilik daha az etkileniyorsa bunda faizlerin yüksek olmasının payı yok mu?"
Suzan Sabancı Dinçer yanıtladı: "Yüksek faizin faturası daha sonra karşımıza çıkar..."
Bir yanda dünyadaki büyük dalga... Diğer yanda "ABD’de faiz hızla iniyor, siz ne duruyorsunuz" baskısı... Merkez Bankası’nın işi çok zor...