Paylaş
- Esas Sosyal olarak başlattığımız “İlk Fırsat” projemiz için üniversite mezunu 15 genci belirledik. 2016 yılı boyunca 9 sivil toplum kuruluşunda (STK) bizim maaş desteğimizle çalışacaklar. Projeyi Ekim 2015’te duyurmuştuk. Kısa sürede yola koyulduk.
31 Aralık 2015’te 5 yıl için 20 milyon lira bütçe ayıran Esas Sosyal’in yöneticilerinden Filiz Bikmen’in yeni yıl mesajı geldi:
- 500 aday arasından yandaki resimde gördüğünüz 15 genci “İlk Fırsat” için seçtik.
Şevket Sabancı, Sabancı Holding’ten ayrılma kararı verdiğinde eşi Hayırlı Sabancı, çocukları Emine Sabancı Kamışlı ve Ali Sabancı ile birlikte Esas Holding’i kurmuştu. Esas Holding ve Esas Gayrimenkul, 15 yılda 9 bini aşkın kişiye istihdam sağlar hale gelince aile Nisan 2015’te, “Esas Sosyal”in temelini attı. Kurucular Kurulu da şu isimlerden oluştu:
- Şevket Sabancı, Hayırlı Sabancı, Emine Sabancı Kamışlı, Ali Sabancı, Can Köseoğlu, Kazım Köseoğlu.
Emine Sabancı Kamışlı, önceki akşam “İlk Fırsat”ı yakalayan 15 gencin tanıtıldığı buluşmada, Ipsos’un yaptığı araştırmadan bazı verilere dikkat çekti:
- Üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 28.3. Bu gençler, ilköğretim ve lise mezunlarına göre daha uzun süre işsiz kalıyor. 6 aydan fazla işsiz kalan üniversite mezunlarının oranı yüzde 43.
Bu verileri şu mesajla özetledi:
- Eğitip umut pompalıyoruz. İşsiz kalınca hayalleri kırılıyor, bu da bizi aşağı çekiyor. Ortalama 13 ay işsiz kalan gençler ve ailelerinin yüzde 90’ı moralsiz ve geleceğe kaygılı bakıyor.
Seçimin 30 devlet üniversitesinden mezun olan gençler arasından yapıldığını vurguladı:
- STK’larda deneyim kazanmak gençlerin ufkunu açabiliyor. 15 genç, Alternatif Yaşam Derneği (AYDER), Darüşşafaka Cemiyeti, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), TEMA, Türk Eğitim Vakfı (TEV), Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda (TOG), Genç Hayat Vakfı ve Hayata Destek Derneği’nde bir yıl çalışacak. Aylık 2 bin lira maaşlarını Esas Sosyal verecek.
Sözlerini şu çağrıyla noktaladı:
- Biz, “İlk Fırsat” platformunu kurduk. Elimizden geldiğince büyüteceğiz. Platforma başka destek verenler olacağını düşünüyoruz. Bunun için “İlk Fırsat”ın önünden Esas Sosyal’i çıkarabiliriz.
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, projeyi yorumladı:
- Bu proje hem STK’ları destekliyor, hem de gençlere ilk iş kapısını açıyor.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “İlk Fırsat”la 2 personel kazandıklarını belirtti:
- Bizim için önemli destek oldu.
Terör her gün yürekleri yakarken, 15 üniversite mezunu gencin yüzü “İlk Fırsat”la güldü...
15 gencin yüzündeki gülümseme bir gün tüm topluma yayılabilir mi?
SABANCI’DA YÖNETİM KATMANI 22’YE KADAR ÇIKMIŞTI, 10’A İNDİRDİK
ŞEVKET Sabancı, 20 yıl önce yurt dışında bir konferansa katıldı. Konferansta şirket ve kurumların yönetim katmanları, bunun verimliliğe etkisi irdelendi. Öğrendiği bir ayrıntı, beyninde yer etti:
- Japon şirketlerinde yönetim kademesi sayısı 5’i geçmez.
Hemen o dönem yönetiminde bulunduğu Sabancı Holding’i ve şirketlerini inceledi:
- Bazı şirketlerimizde yönetim kademesi, katmanı sayısı 22’ye kadar çıkmıştı.
Şevket Sabancı, Esas Sosyal’in “İlk Fırsat” buluşmasında Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Prof. Erhan Erkut’la sohbet ederken verimliliğin önemi üzerinde durdu, 20 yıl önceki deneyimini anlattı:
- Gerek devlet kurumlarında, gerekse özel sektörde orta kademe yönetim basamağı sayısı fazlaysa, verimliliği olumsuz etkiliyor. Orta kademe yönetici, kendini önemsetmek için önüne giden evrakları gereğinden uzun bekletebiliyor.
O dönemde Sabancı Holding ve şirketlerinde yönetim katmanı sayısını azalttıklarını kaydetti:
- Katman sayısı şirketten şirkete değişse de 8-10’a kadar indirmiştik.
Sonra eşinin elini tutup, mikrofonu aldı:
- Burada “İlk Fırsat”çı 15 genç var. Ben ve eşim de sizlerin arasında 16 ve 17’nci sayılırız. İlk işlerinize başladınız. İşin başı verimliliktir, bunu unutmayın.
Paylaş