1054 müzisyen mezun oldu aralarına 4 Türk girdi

Berklee College of Music’in mezuniyet töreni için Boston Üniversitesi bünyesindeki Agganis Arena adlı kapalı spor salonunun önündeyiz.

Haberin Devamı

Saat 06.40... Diploma alacak öğrenciler, cüppeleri ve keplerini giymiş, kapının açılmasını bekliyor.
Saat 07.00’de öğrencilere kapı açıldı. Onlar son provalar için içeri girerken, ailelere kapının saat 09.00’da açılacağı bir kez daha duyuruldu.
Nitekim saat 09.00’dan itibaren aileler tribündeki yerlerini aldı. Saat 10.00’da diploma alacak öğrenciler Berklee College of Music orkestrasının seslendirdiği müzik eşliğinde salondaki yerine geçti.
Öğrenciler yerlerini alırken, hazırlanan kitapçıktan önce kızım Sırma Munyar’ın adını bulmaya çalıştım. Onu bulduktan sonra bu yılın mezuniyet listesindeki diğer

Türkleri taradım:

· Burcu Güleç, Cansu Mert Özcan, Yaman Akdoğan.
Diploma töreninin sunuşu için kürsüye çıkan Berklee College of Music’in Akademik İşlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Lawrence J. Simpson, bazı verileri paylaştı:

- Bu yıl 1054 öğrencimiz mezun oluyor. Bu yıl mezun olan yabancı öğrenci sayısı üstünlüğü Kore’ye ait. İkinci sırada Kanada yer alıyor. Berklee College of Music’te 60 dolayında ülkeden öğrenci öğrenim görüyor.
Bu veriyi öğrenince listedeki Türk mezunları bir kez daha gözden geçirdim. Atladığım kimse yoktu. 1054 mezun arasına giren 4 Tük öğrenci vardı.
Sonra salondaki bayraklara baktım. Berklee College of Music yönetimi, bu yıl mezun olan öğrencilerin hepsinin ülkesinin bayrağını salonda dalgalandırmaya özen göstermişti.
Mezunlar adına kürsüye çıkan Avustralyalı Nicole Olver, Suriye’den Sudan’a, Afrika’dan Kore’ye dünyanın farklı noktalarında yaşanan acılar üzerinde durdu:
- Müziğimizle yaşanan acıları dindirmeye, kırılıp dökülen dünyayı onarmaya çalışacağız.
Olver
’i dinlerken Reyhanlı’da yaşadığımız acıyı düşünerek onun mesajına içimden şu yanıtı verdim:
- Yakılan ağıtlar, yüreklerdeki acıyı dindirmeye yeter mi?

Haberin Devamı

Araştırmaya verilen önem ABD’ye çekiyor

TUSKON’un Washington Temsilcisi Hakan Taşçı’dan aldığımız tavsiyeyle kiraladığımız kamyonete kızımın eşyalarını yükledik. New York’a aynı anda varmamız gerektiği için, biz de bir başka araçla aynı anda yola koyulduk.
Aracı kullanan Resul adlı gence sordum:
- Boston’da öğrenci misin?
- Tufts Üniversitesi’nde anorganik kimya doktora-sı yapıyorum. Hedefim Harvard Üniversitesi’nde araştırmacı olmak. ABD’deki üniversitelerde araştırmaya ciddi destek veriliyor. Bu imkandan yararlanmak, araştırma yapmak istiyorum.
Boston’da daha önce de Harvard Üniversitesi’nin kanserle ilgili araştırmalarının yapıldığı laboratuvarlarından birinde görevli Mazhar Adlı, MIT’de laboratuvar yöneten Nuh Gedik gibi başarılı Türk gençlerini tanımıştım.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın Berkeley Üniversitesi’nden doktora diploması almasından 2-3 gün önce ben de San Francisco’daydım.
San Francisco’da 2009’da tümüyle dünya ilaç devi Roche’un bünyesine geçen Genentch adlı biyoteknoloji şirketinin üniversitelerle yarışan kampusünü gezdik. 12 bini aşkın Genentech çalışanı arasında 20 Türk’ün olduğunu öğrendik. 12 bini aşkın personel arasında 20 kişi belki çok azınlık gibi görünebilir.
Aralarından önemli buluşa imza atacak birileri çıkarsa, azınlık o zaman devleşir...

Yazarın Tüm Yazıları