Paylaş
Türk basketbolunun bütün zamanlarının en önemli adamı rahmetli Osman Ağabey (Solakoğlu) 81’de Balkan Şampiyonu olarak atağa geçen Milli Takımımızı deneyim kazansın diye Amerika’ya tura götürür koç olarak bizi de nerde antrenör semineri varsa gönderirdi. Saman kağıda tercümesini dağıttığımız notlar bugün “koçum diyen” herkesin kütüphanesinde vardır. Dikkat buyrun bunlar daha Türk Lirası’nın konvertible olmadığı yıllar. Basketbol gelişimi için gereken parayı, bugünküler gibi cebellezi etmez; yoktan var ederdi.
Hurşit’in (3 yaş küçüğümdür ama onun da Muhafızgücü’nde koçluğunu yaptım) kitabında bugüne getirip çok ayrıntılı drillleriyle bezediği Motion Offense, basketbol hücum taktiği olmanın ötesine geçer.
Temel hareket
Basketbol felsefesi... Basketbolun tüm temel hareketlerinin en iyi öğretilip uygulandığı öğretidir. Hurşit; felsefeden temel harekete yolculuğu çok akıcı bir dille kolay anlaşılır hale getirmiş. Yıllardır basketbol altyapı yetiştiriciliğine adadığı yaşamının tüm tortusunu dökmüş bu baş ucu kitabına. Alt yapıda hareketli hücum sistemini öğretirken gerekli tüm fundementaleri itinayla bezemiş kitabında.
Lafın önemi söyleyenin referanslarından gelir. Hurşit Baytok anlattıklarının her satırını üst seviyede yaşadı.
Kısır döngü
Topu yere vurmadan ulema olunmaz. TV’de “Spanoulis rahat turnikeyi kaçırdı” demek için “turnike” nedir, hangi ayakla girilir, turnikeye girene pas hangi ayaktayken verilmelidir? Bunları bilmeden oyma değil koyma akılla, maç yazan, anlatan, yorumlayanlar yüzünden; eller Mersin’e giderken biz ise tersine gidiyoruz. Yarattıkları sanal dünyada bizi de “muhteşem basketbol oynanıyor” havasına sokuyorlar, izlerken. Geceleri NBA anlatıp, gündüzleri sergilenen “kısır döngü orta oyunu”na, bilir bilmez, güzelleme yapıyorlar.
Motion/hareketliyi, rotasyon/sok çıkarla karıştırarak “oynayan beşin kimyasıyla oynamayacaksın” altın kuralını görmezden geldiler. Basketbolun doğrusunu bileninden öğrenmek isteyenler Hurşit’in kitabından edinsinler farkı farkederler.
Paylaş