Paylaş
Belediye başkanından Meclis üyesine, encümeninden muhtarına... Yerel seçimlerde aday olacak her aday kendisine bir iletişim stratejisi belirliyor. Başarı, seçmen ile doğru iletişim kurmaktan geçiyor. Bunun adına ‘insana dokunmak’ da diyorlar. Bu konuda bir kaynak taraması yaptım. Kaynaklardan yararlanarak 21 maddelik bir adaylara öğütler listesi hazırladım.
1-Samimi, içten her davranış seçmende karşılık buluyor. Bunun dışındaki her davranış samimiyetsizlik ve ilgisizlik olarak karşılık buluyor. Plastik ve doğal aday davranışları hemen seçmen ölçme ve değerlendirmeye tabi tutuyor.
2-Seçmenin elini sıkmak gözünün içine bakarak konuşmak inandırıcılığın en büyük parçası.
3-Seçim çalışmalarında kullanacağınız bilgi, materyal güncel olmalı. Sahada çalışacak olanlar seçim vaatlerini bir bir anlatacak düzeyde tecrübeli kişilerden oluşmalıdır.
4-Seçim çalışmasına gidilecek konuta hiçbir zaman ayakkabı ile girilmemeli ya da bir galoş ile giriş yapılmamalı. Terlik varsa terlik, yoksa ayakkabıların çıkarılıp çorap ile girilmesi uygundur.
5-Gidilen her yerde yenilecek içilecek her şey ilgili siyasi parti tarafından götürülmeli, mutfağa bir partili girip çayı, kahveyi hazırlamalıdır. Mutfak hazırlıklarını onlar yapmalıdır.
6-Kadın ya da erkek saha çalışanları giydikleri elbiseler ile örnek olmalı, normal düzeyde seçmen ile uyumlu olmalıdır.
7-Aday, sinemaya, tiyatroya hiç gitmediyse gitmeli, sözlü kültürün en önemli aktarımı türküleri yeniden dinlemeli, roman okumadıysa okumalı, kentin değerlerini tanımalı.
8-Gidilecek her mahalle, ekonomik, sosyolojik, kültürel değerleriyle ele alınıp bilinmelidir.
9-Posta kutusuna bırakılan broşür sahibine ulaştı mı? Kapısını açan seçmene lider selamı veya aday selamı iletilmeli, kapısını size açan seçmene saygı çok önemli. ‘Teşekkürler, iyi akşamlar’ sözcükleri unutulmamalıdır. Kaba her söz sandığa yansır.
10-Konuşma yaparken sahada daha çok seçmen dinlenmeli, eleştirileri de tek tek not alınmalıdır. Sonrasında seçim vaatlerini içeren broşür seçmene sunulabilir.
11-Seçim vaatleri yerine getirilebilecek, somut vaatlerden oluşmalıdır. Seçmen inanmalıdır.
12-Unutulmamalı ki seçim vaatlerini içeren broşür, adayın ‘vizyon belgesi’dir. Bu belge, seçmen tarafından sürekli gündemde tutulur. Uzman bir kadroya hazırlatılmalıdır.
13-Aday, kişisel bilgileri sahada hazır halde bulunmalıdır. Seçmen tarafından istendiğinde belge seçmene sunulmalıdır.
14-Adaylar ya da mevcut yerel yöneticiler nikah şahitliği konusunda keyfiyeti bırakmalı. Verdikleri sözleri nikahtan yarım saat önceden ‘gelemiyorum’ dememeli baştan o görevi almamalı. Düğün sahibi en az bir gün önceden bilgilendirilmeli ve o saatte telefonu hiç kapalı olmamalıdır. Bilgilendirmeyi kendisi yapmalı. Seçmen kırgınlığı sonra telafi edilemez.
15-Cenazede, düğünde, hastanede olunmalı. ‘Allah rahmet eylesin, geçmiş olsun, Allah mesut bahtiyar etsin’ sözleri çok önemli. Dini olarak yapılacak her törende bulunmak da önemlidir.
16-Hiçbir şekilde inanç, gelenek ya da ritüele alaycı veya eleştirisel davranışta bulunulmamalıdır.
17-Mili değerler ya da ortak inançsal değerlere, kişi, kuruluş ya da ortak değerlere saygı olmazsa olmazdır.
18-Kişisel özellikler ya da farklı dedikodu türü anlatımlardan uzak durmak gerekir. Seçmenin sözlerine uygun konuyla ilgili cevap verilmeli polemikten uzak olmak, dinlemek kural olmalıdır.
19-Sahada donanımlı, anlatım gücü yüksek insan kaynağından yararlanılmalı. Anlatılamayan her düşünce yerinde saymak ya da havanda su dövmektir.
20-Yalansız olacak her söz, gerçek olan her propaganda, gösterişten uzak olarak seçmene aktarmalıdır. Her anlatım seçmenin anlayacağı düzeyde olmalıdır.
21-Seçmen hep doğru peşindedir. Sakın yalan yanlış bilgi aktarımında bulunmayın. Çok çabuk anlar. Çoğu seçmen yaşamın gün görmüş bilgesidir...
Bu vesileyle seçim için yola çıkan tüm adaylara ve aday adaylarına başarılar diliyorum. Tüm Ankaralıların yeni yılı kutlu olsun. Sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir yeni yıl dileğiyle...
Paylaş