Velilerin sınavı başlıyor

Eylül ayının ortası. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aniden TEOG sınavının kaldırılmasını isteyince orta son sınıf velileri olarak gözüne ışık tutulmuş tavşanlara dönmüştük. Ne demişti o zaman özetle Sayın Erdoğan:

Haberin Devamı

“Mesela ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG’un kaldırılması lazım. Biz TEOG’la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Bir de ister istemez anneler babalar ne yapıyor? ‘TEOG sınavı, çocuğumu kursa göndereceğim.’ Bunlardan artık bizim sıyrılmamız lazım. “
Sayın Cumhurbaşkanı bunu dediği sıralarda TEOG çalışmaları da başlamıştı okullarda. Öğrenciler iki gözü iki çeşme, “ne yapacağız şimdi” diye ağlamıştı. Aradan aylar geçti yeni sistem ortaya çıktı. Belirsizlikler hala duruyor. Meslek liselerinde adrese dayalı sistemin nasıl işleyeceği belirsiz. Ama daha önemlisi, bu sınav kaldırılırken çocukların ve velilerin sınav stresinde uzaklaştırılması amacı gerçekleşti mi? Yani yeni sistem eleştirilere rağmen en azından hedeflenen amaca ulaştı mı?

Haberin Devamı


YÜZDE 85’İ SINAVA GİRİYOR...

Yanıt çok net sanırım. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ağzından öğreniyoruz bunu. Nasıl mı? Bakan Yılmaz, 1 milyon 175 bin civarında olan 8. sınıf öğrencilerinden kaçının sınav başvurusu yaptığını açıklayınca anlaşılıyor durum. Son gün mesai bitmeden ulaşılan rakam 996 bin. Ama sonradan tanınan ek süre ile bunun bir milyon olduğunu hesap edelim. Yani sadece 175 bin öğrenci sınava girmeyi tercih etmemiş. Sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanı ise 126 bin 150. Yani her 8 öğrenciden biri “nitelikli” okula yerleşecek. “Nitelikli” olarak açıklanan 1366 okuldan 747’si Mesleki Okul ve Anadolu İmam Hatip Lisesi. 126 bin kontenjanın 48 bini buralara. İyi de bizim nitelikli olduğunu düşündüğümüz 350 bine yakın kontenjanı olan Anadolu liselerinden ise sadece 34 binlik kontenjan “nitelikli” tanımlamasına girmiş. Geriye kalanlar da Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri’nin.
Hoş sınava gireceklerin en az yüzde 10’u da zaten özel okullara kayıtlarını yaptırdı bile (Bu yıl bu rakamın çok fazla olacağını kişisel gözlemlerimle iddia edebilirim). Ama onlarda bile sınav stresi son ana kadar sürdü. Çocuklar sene başında da sene sonunda da isyanda. Erken form tutan futbolcular gibi çoğunun pili bahar başında bitti.
Artık sınav bitti (mi?) Size öyle mi geliyor? Asıl sınav şimdi veliler açısından başlıyor. Çocuğunu nereye yerleştireceğini düşünecek. İstediği lise olmaz ise belki de adresini değiştirecek. Veliler için daha pahalı ve meşakkatli bir yaz başlıyor.
Çocuklar dinlenin. Bu yıl çektiğiniz eziyeti unutmasanız da artık biraz istirahat edin. Umarım gelecek yıllarda sorunlar düzelir.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları