Paylaş
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl başında var olan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) anlayışını geliştirdi. Bazı eleştiriler gelse de sıçrama olduğu da aşikar.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, kendisiyle gerçekleştirdiğim bir görüşmede, heyecanla MESEM’de gelinen durumu paylaştı.
MESEM’lerin doğrudan iş hayatına personel yetiştirerek kafa karışıklığını ortadan kaldırdığını ifade eden Gür, “MESEM’lere gelen öğrenci, sözleşmeyle işe girdiği için istihdamda, istihdam oranı yüzde 90’larda. Mezun olunca diploma da alıyorlar. Kayıtsız olan çırakları MESEM’e davet ediyoruz” dedi.
Bursa’da sene başında 4 bin olan MESEM’deki öğrenci sayısı, 12 bin olmuş. Yıl sonu hedefi 20 bin. Türkiye’de ise, 180 binden 450 bine çıkan rakamlarda hedef 1 milyon.
Burada devletin sigorta yapması ve 3 yıl asgari ücretin yüzde 30’unu son yıl ise yüzde 50’sini ödemesi büyük bir olanak olarak ortaya çıkıyor.
Bazı eleştiriler ise eğitimin kesintiye uğradığı ve çocuk işçiliğin özendirildiği yönünde. Hayatın gerçeklerine bakınca, bu eleştirilere katılmak çok mümkün olmuyor. Keşke çocuk yaşta çalışmak zorunda olmasa kimse. Ancak acımasız gerçekler öyle değil. O halde en azından kayıtlı olarak güvenli bir ortamda eğitilerek, bu gençleri iş hayatına kazandırmak önemli. 4 yıl boyunca MESEM’lerde eğitim alan gençler, fark derslerinin sınavını da vererek meslek lisesi diploması alabiliyorlar üstelik.
Aslında Almanya’nın dual sistemi örneklenerek hayata geçen bir proje bu. Belki de meslek liselerinin yeniden şekillenmesinin öncü adımları bunlar. Bir yanda sanayinin istediği iş gücü meslek liseleri bünyesinde MESEM’lerle sağlanırken, diğer yandan üniversiteye gidecek ve orada mühendis olacaklar için de Anadolu Teknik Liseleri geliştirilerek yeni bir alan yaratılacak.
Umarım ülkemizin ihtiyacı olan üretici insan potansiyeline katkı sağlasın yapılanlar.
Ramazan Bayramınız kutlu olsun. Kalın sağlıcakla.
Paylaş