‘İktidar olduğumuzda yeni bir sayfa açılacak’

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle Kocaeli ve Adana mitinglerine katıldım. 25 mitingi geride bırakmıştı. Kocaeli ve Adana ile 27 ili tamamladı. Kılıçdaroğlu mitinglerde konuşurken oldukça sakin ve rahat oluşuyla dikkatimi çekti.


‘İktidar olduğumuzda yeni bir sayfa açılacak’


Kılıçdaroğlu gündemin ekonomi olduğunu söyleyerek, mitinglerde de hep bu konuyu öne çıkardı: ‘Vatandaşın gündemi bu’. Sayıları göstererek özellikle AK Parti’nin yüksek oy aldığı illerdeki kredi kartı borçlarındaki ödeme sorunlarının rekor kırmaya başladığına dikkat çekiyordu.
“Başbakan Davutoğlu ‘bin TL’nin altında 8 milyon emekli var sözü yalandır’ dedi, bu konudaki sayı yanlış mı?” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “O zaman doğru sayıyı açıklasınlar, kendi bakanları 8 mayısta ‘bin 100 TL’nin altında 8.5 milyon emekli var’ dedi. Bin TL’nin altında bulunan emekli sayısının sembolik olduğu algısını yaratmaya çalışıyorlar.”
Kılıçdaroğlu ile uçakta davetli gazetecilerle sohbet sırasında, yoksul sayısına dair tartışmalara da değindi: “Türkiye’de 17 milyon yoksul vardır. Bunun için de yalan diyorlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın resmi hane sayısı 3 milyon 750’dir. Çok merak ediyorlarsa Şanlıurfaya baksınlar. Ankara varoşlarına gidip görsünler. Sayı küçük büyük tartışması yanlıştır, ayıptır. 13 yıldır iktidardasınız çözseydiniz.”
İşsiz sayısını abarttığınız söyleniyor? sorusuna, “Verdiğim rakamlar TÜİK rakamlarıdır, işsiz sayısı 3.2 milyon gösteriliyor, oysa bunun üstüne 2.6 milyon iş arama umudunu yitirdiği için iş aramaktan vazgeçmiş kişiler var. Bunlara eksik istihdamı da eklerseniz toplam 6.9 milyon işsiz var.”
Kılıçdaroğlu’na Ak Parti’nin taksi esnafı için vaat ettiği araç yenileme için ÖTV muafiyetine ne diyeceği soruldu; “Birkaç yıl önce taksici cinayetleri olduğunda biz önerdik kabul etmediler. Şimdi bizim vaatlerimizi görünce bunu gündeme getirdiler.”
İktidara gelirlerse ya da koalisyon ortağı olurlarsa CHP’nin gündeminde önceliğin ne olduğu soruldu; ilk maddenin ekonomiye can suyu verecek adımların atılması gerektiğini, bunun başında da ilk olarak; seçim sonrasında Ramazan ayı olduğunu ilk bayramda emeklilere ikramiyenin hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması olacağını söyledi.
Kılıçdaroğlu, ikinci olarak asgari ücret komisyonunun toplanmasını sağlayacaklarını söyledi.
Üçüncü olarak vergi ve prim borcu için yeni bir sayfa açılacağını söyledi. Bununla beraber, asgari ücretten vergi muafiyeti için de düzenlemeye gideceklerini anlattı.
Ya politik pencerede? “Politik olarak da AB’nin yeni fasıl açmasını beklemeden ne gerekiyorsa yapacağız. Kendimiz için yapacağız. En başta yüzde 10’luk barajı kaldıracağız. Anayasal düzenlemelerde de 60 madde yeniden gündeme gelebilir. Zaten üzerinde anlaşılmıştı, AKP’nin başkanlık sistemi için üstelemesi üzerine kalmıştı.”

Haberin Devamı

40 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Haberin Devamı


Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kötü senaryo nedir sorusu üzerine “AKP’nin tek başına iktidar olmasıdır. Ekonomik ve siyasal açıdan Türkiye uluslararası arenada itibar kaybetti. CHP ile yeni bir dış politika yürütülmesi ve hukukun üstünlüğünün sağlanması ile yıllık 30-40 milyar dolarlık doğrudan yatırım sağlayabiliriz. Yargı sisteminin yeniden dengeye oturtulması gerekir” dedi. Kılıçdaroğlu, sıcak para akarken bunun bir avantaja çevrilemediğini, herşeyin akışına bırakıldığını söyleyerek, sıcak paranın kesilmesiyle herşeyin ortaya çıktığını anlattı.
Kılıçdaroğlu, “Devleti devlet yapan o devleti oluşturan kurumların kültürüdür. Türkiye’de hangi kurumun kültürü var? Bakın ABD’deki kurumlara; vergi idaresi IRS’e, FED’e, CIA’ye. Bir de bizimkilere bakın. Orada, sıcak siyaset oradaki kurumlara müdahale ettiğinde kurumlar tepki verir. Türkiye’de tek parti devleti var.”
Kılıçdaroğlu, ayrıca Türkiye ekonomisine büyük ivme kazandıracak, Türkiye’yi içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtaracağını düşündüğü Türkiye Yükseliş Projesi’ni 21 Mayıs günü İstanbul’da açıklayacağını vurguladı, ancak sır vermedi.

Haberin Devamı


‘İktidar olduğumuzda yeni bir sayfa açılacak’


Kılıçdaroğlu’nun Hürriyet yazarı Vahap Munyar’a söz verdiği tespih giderek popüler oluyor. O tespih yine Kılıçdaroğlu’nun koltuğunun önünde duruyordu. Tespihin sahibinin Sinan Aygün olduğunu, onun da rızasını aldığını, seçim kampanyası sonunda Munyar’a teslim edeceğini söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları