Paylaş
Galeri Soyut’ta sergisi halen devam eden Bengü Bahar. Bahar, 1992 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ne bağlı Buca Eğitim Fakültesi Resim Eğitimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı yıl Avusturya’nın Salzburg kentinde Uluslararası Yaz Akademisi’nde George Eisler Atölyesi’nde çalışmış. Sanatçı, 1997’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisansını, 2004’te de “sanatta yeterlilik” programını tamamlamış.
Bengü Bahar’ın “An” adını verdiği sergisinde ağırlıklı iç mekân çalışmaları karşımıza çıkıyor. Sanatçının sıcak pastel renkleri tercih ettiği çalışmaları “Mekân içinde huzuru” çağrıştırıyor. Serginin manifestosunda özetle şöyle deniyor:
“An, dün ya da bugün eserlerinin hissedilen en başat duygusudur. Her resimde az önce birisinin çıkıvermiş duygusu, kurgusal bir kompozisyon yerine ‘An’ etkisini pekiştirir. Bu duyguyu sağlayan boş odalar, kullanılmış eşyalar yer-yurt arayışını sürdürmüş bir çocuğun aitlik duygusuna göndermeler yapar. Ve o çocuğu kucaklar sarmalar ve bugüne getirir. Geçmişle barışmanın farkına varan birey için ise en ‘kutsal’ artık bugündür. Bugünü belgeler, arşivler, biriktirir ve kolajlarla ‘an’lar katmanlarına dönüştürerek ölümsüzleştirir. Hızla akan her gün yeni günde önemini kaybederken biriken materyaller duyguların temsilcisi olarak plastik etkilerine bürünerek görevlerini üstlenirler. Bu hız ancak dışa vurumcu bir metotla bütünselleşir. Eserlerin bir kısmı günümüz farkındalığı gelişmiş her bireyin geçmişle hesaplaşmasına simgesel bir anlayışla yaklaşırken, bir kısmı ise en taze ‘an’lara belgesellik yapar.”
AYLA KAYIRAN
İkinci konuğumuz Ankara’dan Ayla Kayıran. Asım Yücesoy ve Funda İyce Tuncel atölyelerinde desen, kara kalem, guaj, pastel, suluboya ve yağlı boya dersleri almış olan sanatçı, çalışmalarını kendi atölyesinde sürdürüyor. Kayıran’ın eserlerinde peyzaj çalışmaları öne çıkıyor. Doğada gördüklerini ve hissettiklerini hayal gücü ile tuvale aktarmayı sevdiğini belirten sanatçı, eserlerindeki figürü çoğu zaman deforme ederek özgün-renkçi anlayışla zenginleştirdiğini söylüyor. Kayıran, “İmzamı atarken kesinlikle notamı da iliştiriyorum. Bu, resmimde yaşanmışlığı ve mutlu zamanların var olduğunu simgelemektedir” diyor.
Hocası Funda İyce Tuncel’in de, Kayıran’la ilgili değerlendirmesi özetle şöyle:
“Kayıran’ın resimlerinde samimiyet ile üretmeyi ve müziğin resimle adeta dans edercesine o saf ritmini hissettik. Kent görünümleri ve ağaç-peyzaj resimlerinde kullandığı renkler adeta müziğin tınısı gibi hem iç içe geçmiş birbirini takip eden, hem de her biri birbirinden bağımsız fonlarla, notalarla şiirsel geçişler halindedir. Notalar ve renkler dans eder gibidir. Resme imge olarak koyduğu notalar resmin müziğini dinlememizi söylüyor. Kayıran’ın naif yüreklilik diye tanımlayacağımız resimlerindeki serüven onun tamamen duygularıyla ve tutkusuyla sürmektedir.”
KENTTE NE VAR?
68 kuşağından 8 sanatçı-12 Şubat’ta açılacak (Galeri Soyut Çayyolu), Ercan Parlak anma sergisi-11 Şubat’ta açılacak (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Gültekin Serbest-1 Mart’a kadar (Medya Sanat/Çankaya), Gürbüz Doğan Ekşioğlu-17 Şubat’a kadar (Nurol Sanat/Güvenevler), Gökhan Okur-23 Şubat’a kadar (Platform A-Taurus AVM), Tunç Tanışık-16 Şubat’ta açılacak (Sevgi Sanat/Hilal Mahallesi), Kirkor Sahakoğlu-5 Mart’a kadar (Siyah-Beyaz/Şili Meydanı), Süleyman Karakul-14 Şubat’a kadar (Valör Sanat/Yıldız), Onur Arıkan-14 Şubat’a kadar (Arda Sanat/Yıldız), Dilek Yalçın-27 Şubat’a kadar (CerModern/Sıhhiye), Özge Özdemir Gökbulut-11 Şubat’ta açılacak (BRHD/Hollanda Caddesi), Pelin Öztürk Göçmen-16 Şubat’ta açılacak (ÇSM-Çankaya), Nil Köken-16 Şubat’a kadar (Detay Sanat/Kocatepe), Leyla Afacan Kodaman-24 Şubat’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mahallesi), Mehtap Baydu-26 Şubat’a kadar (Galeri Nev/Gezegen Sokak), Şafak Sırcan-4 Mart’a kadar (Galeri Sanat Yapım/Şenyuva), Mehmet Babat-5 Mart’a kadar (Grup Sanat/Hollanda Caddesi), Hüseyin Macar-25 Şubat’a kadar (Kent Sanat/Yıldız),Celalettin Tandoğdu-15 Şubat’ta açılacak (ÇSM/Çankaya).
Paylaş