Paylaş
Hüseyin Sartaş konuğumuz.
Ankara’da kentin göbeğinde yaşamasına rağmen kırsal kesim insanlarının yaşantılarını, günlük hayattaki uğraşlarını, düşlerini, güzelliklerini anlatmaya çalışıyor Sartaş.
Modern yaşam içerisinde doğayı ve kendini tüketmiş olan çağdaş insanın ütopyası var Sartaş’ın resimlerinde.
ANADOLU’DAN KESİTLER
Köyün içerisinden akan bir dere, sonbahar rüzgarlarına sararmış yapraklarıyla direnen veya karla kaplı dallarıyla size aydınlığın yolunu göstermek için çabalayan bir ağaç, çiçeklerle süslenmiş kırlarda oynayan çocukların mutluluğu, sisle kaplı dağların eteklerindeki çay veya portakal bahçelerinde kadınlı erkekli çalışan köy halkı, köy meydanında kahvede toplanarak gelin alayının geçişini bekleyen Anadolu insanı...
“Benim idolüm, kendisinin en büyük hayranıyım” dediği ünlü ressamlarımızdan Yalçın Gökçebağ’ın tesadüf eseri bulup çıkardığı, yok edilen doğal güzellikleri tuvalde yaşatmanın mücadelesini veren naif bir ressam Hüseyin Sartaş. Fırçalarıyla tuvale yansıttığı naifliğini, söze de öyle döküyor:
KAPORTACIDA ÇALIŞIYORDUM
“1956 yılında Ankara’da dünyaya gelmişim. Yedi kardeşin en küçüğü benim. 6 yaşında ilkokula başladım. Beşinci sınıfa geldiğimde öğretmenlerim resime karşı yetenekli olduğumu gördüler. Benim dönemimde tahta tabaklar ve sarı kağıtlar vardı. Resime ilk adımı onların üzerine bir şeyler çizerek attım. Ortaokul ikinci sınıftan sonra ailemizin maddi durumu elvermeyince okulu bırakmak zorunda kaldım ve çalışmaya başladım. Sanayide kaportacı çırağı olarak bir müddet çalıştım. İşimi bitirip, eve geldikten sonra resim çalışmalarıma devam ediyordum. Askerden sonra bu kez büyük bir serviste çalışmaya başladım. Artık oto kaporta ustasıydım. Ama resimden hiç bir zaman kopmadım. Yaptığım resimleri servisteki arkadaşlarıma hediye ediyordum.
Servisin müşteri hizmetlerinde çalışan Zerrin hanıma da bir tablo hediye ettim. Bu resmi tesadüf eseri Yalçın hoca (Gökçebağ) görmüş, resmi yapan kişinin kim olduğunu sormuş. Zerrin hanım, ‘Bizim serviste çalışan bir kaporta ustası’ demiş. Zerrin hanım sayesinde Yalçın hoca ile tanıştım. Biraz sohbet ettikten sonra Gökçebağ, ‘Elinde yaptığın kaç tane tablon var?’ diye sordu.
KALBİM YERİNDEN ÇIKACAK SANDIM
Ben de ‘28 tane’ dedim. Gökçebağ bir kaç gün sonra beni telefonla arayarak evine gelmemi ve tabloları getirmemi istedi. ‘Senin resimlerini görmek isteyen bir arkadaşım var. Eğer beğenirse sana sergi açabileceğini söylüyor’ dedi. Gökçebağ’dan bu sözleri duyunca kalbim yerinden çıkacak sandım. Yalçın hocanın bahsettiği kişi sanat eleştirmeni Önder Şenyapılı idi. Önder bey resimlerime baktı, ‘Sana birkaç gün içinde haber vereceğim’ dedi. Hakikaten dediğini yaptı. İlk resim sergimi 1988 yılında Önder bey ve Yalçın hoca sayesinde açtım. Sergime yoğun ilgi olunca kararımı verdim ve kaporta ustalığına veda ettim. O zamanda beri benim tek mesleğim ressamlık.”
Birçok kez kişisel sergi açan, karma resim sergilerine katılan Sartaş, en yeni çalışmalarını ise 31 Ocak Cuma günü Onur Sanat’ta (Hollanda Caddesi) açılacak sergisinde sanatseverlerin beğenisine sunacak.
USTALAR KARMASI
Ankasanat’ta (Doğukent Bulvarı) modern ve çağdaş Türk resim, heykel ve seramik sanatının 20 önemli isminin 43 yapıtını görebilirsiniz. Nejad Melih Devrim, Ömer Uluç, Erol Akyavaş’ın yanısıra Komet, Bubi, Mehmet Güleryüz, Ergin İnan, Bedri Baykam, Ertuğrul Ateş, Orhan Taylan, Alaaddin Aksoy, Tomur Atagök, Alp Tamer Ulukılıç, Ekrem Kahraman, Mustafa Ata, Filiz Azak, Zühtü Müridoğlu, Burhan Alkar, Genco Gülan ve Füreya Koral’ın eserleri 29 Mart’a kadar sergilenecek. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şunlar:
Mustafa Ayaz (2 Şubat’a kadar-M.Ayaz Müzesi/Balgat), Özdemir Altan (18 Şubat’a kadar-Arete Sanat/Yıldız), Istvan Orosz (20 Şubat’a kadar-Güler Sanat/Ümitköy), Yusuf Toprak (2 Şubat’a kadar-Doku Sanat/Çankaya), Serdar Leblebici-Hakan Ada-Okan Sabuncular-Onur Öztepe (Resim, heykel ve seramik sergisi 12 Şubat’a kadar-Galeri Soyut/Hilal Mah.), Yiğit Yazıcı-Çağatay Odabaş-Serdar Akkılıç-Cömert Doğru ve diğer genç ressamlar (15 Şubat’a kadar-Arda Sanat/Hilal Mah.), Nezaket Çelik (Yarın açılacak-TBMM Kültürevi/Kızılay), Bünyamin Küçükkürtül (7 Şubat’a kadar-Ziraat Kuğulu), Ali Düzgün (11 Şubat’a kadar-Kursart/Dikmen), İbrahim Halil Türker (31 Ocak’ta açılacak-Stillife/Hilal Mah.),Suat Başel (1 Şubat’ta açılacak-Krişna Sanat/Kavaklıdere), Nezafet Özlütürk (5 Şubat’ta açılacak-Medya Sanat/Çankaya), Ayfer Bozkurt (Yarın açılacak-Ankara Vakıf Eserleri Müzesi/Ulus), Karma Sergi (Galeri Eskiz/Sancak Mah.).
Paylaş