Erol Akyavaş 'Fotoğrafçı'

Dostlarla yaptığım sohbetlerde bu köşenin temelinde resime hobi boyutunda olan ilgimin bulunduğunu her defasında vurguluyorum.

Haberin Devamı

Gazetedeki asli görevimiz bu değil. Asıl işimiz ağırlıklı olarak dış politika, savunma ve askeri konularda Hürriyet okurlarını elimizden geldiğince bilgilendirmek. Çevremizdeki gelişmelere baktığımızda benim açımdan yoğun bir gündemin olduğunu fark edebilirsiniz. Rusya ile yaşanan kriz, PKK ve IŞİD terörü, Suriye ve Irak’taki gelişmeler, AB ile başlayan yeni süreç, vs.
Geçen hafta, üç günü AB Bakanı Volkan Bozkır’la Brüksel’de geçirdim. Eğer olağanüstü bir gelişme olmaz, AB bildik çifte standart anlayışına yeniden dönmez ve Ankara da “küstüm oynamıyorum” kartını kullanmaz ise AB ile yakalanan olumlu havayı yeni yılın bahar ve yaz aylarında daha güçlü hissedebiliriz diye düşünüyorum. Ancak AB ile kısa süre öncesine kadar yaşadığımız durgunluk dönemini hatırladığımızdan, insan ister istemez yine de temkinli oluyor. Bu nedenle bekleyip görmekte fayda var. Ama sevgili okurlar şuna emin olun ki, Türkiye’nin hemen her alanda çağdaşlık yolunda ilerleyebilmesi için AB çıpasına sarılması şart. Bu, sanatın her alanında daha ileriye gidebilmemiz için de gerekli.
Geçen haftayı Belçika’da geçirip, Türkiye’ye iner inmez de Türk komando taburunun Musul yakınındaki Başika kampına intikaliyle ilgili kritik gelişme içinde kendimizi bulunca, boş vaktimizde biraz olsun farklı bir dünyaya girmek için hobi olarak ugraştığımız resim dünyasından ister istemez ayrı kaldık. Dün kimi yazalım, neden bahsedelim diye düşünürken, elektronik posta kutumuza gelmiş duyurular bir anlamda kurtarıcımız oldu. Gelen duyuruların hepsi çok önemli, her etkinliği bir şekilde duyurmaya çalışıyorum. Duyurular arasında, sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin en önemli galerilerinden Nev’de (Gezegen Sokak/GOP) çağdaş Türk sanatının önemli isimlerinden, 1999 yılında kaybettiğimiz Erol Akyavaş’ın fotoğraf çalışmalarından oluşan, 16 Ocak’a kadar sürecek “Fotoğrafçı” isimli sergisinin açıldığını görünce çok mutlu oldum. Ne yalan söyleyeyim Galeri Nev’in sergiyle ilgili değerlendirme yazısı zaman sorunu yaşadığım bugünlerde kurtarıcım oldu:
“Erol Akyavaş fotoğraflarını arşivlemeye ve sergilemeye karar verdiğimizde, önümüze 5-6 bin karelik bir külliyat çıkacağından habersizdik. Daha da çarpıcı olan, bu fotoğrafların dizildiği olağanüstü düzenli tamburlar, negatiflerin üzerine alınmış notlar, dünyanın dört bir yanından sipariş edilmiş kameralar, mercekler ve onları özgün kılmak üzere yaptırılmış mühürlerdi: ‘Akyavas Photography’, ‘Erol Akyavas Photography’, ‘Photo by Erol Akyavas’, ‘All Rights Reserved’...
Bunlar, fotoğrafın Akyavaş için ne denli hayati olduğunun göstergeleriydi. New York’taki ilk ve en küçük evlerinde dahi bir karanlık oda kurmuştu; izleyen yıllar içinde biriktirdiği binlerce kare, düşünme ve üretme sisteminin ana hatlarını oluşturdu. Fotoğrafların resimlerini, resimlerin fotoğraflarını beslediği apaçıktı.
Akyavaş’ın Nisan 2012’de yine Galeri Nev’de açılan son sergisinde erotik yağlıboyalarının günyüzüne çıkmış olması, fotoğrafları sergilemeye de erotiklerle başlamak için ilham verici oldu. Böylece iki serginin birbirini tamamlayacağını düşünüyor ve izleyicileri bize büyük heyecan veren bu sürekliliklere ait sayısız anahtarı keşfetmeye davet ediyoruz.
Başlarken, İlona Akyavaş, Mirgün Akyavaş, Yiğit Ekmekçi, Bahattin Öztuncay, Sevim Sancaktar, Seymen Altınyeleklioğlu ve Pulat Tacar’a teşekkür ediyoruz. Onların cömert katkıları sayesinde, mührünü ilk kez kullanmaya hazırız: Akyavas Photography!”

Haberin Devamı

AYAZ VE AKÇA SERGİLERİ

Haberin Devamı

Bu haftanın önemli etkinlerinden birisi Ankara’nın yetiştirdiği değerli ressamlardan Mustafa Ayaz’ın yarın açılacak olan “Yeni Yıla Davet” isimli sergisi. Ayaz’ın Balgat’ta kendi adını taşıyan müzesinde saat 18.00 açılacak olan sergi 7 Ocak’a kadar sürecek. Bir diğer haber de suluboyanın usta isimlerinden Sabri Akça’nın 9 Aralık Çarşamba günü Galer Fırça’da (Hilal Mah.) açılacak olan “Bekleyen Analar” isimli sergisi. Sergi ay sonuna kadar sanatseverler için açık kalacak. Kentteki diğer bazı etkinlikler de şunlar:
Eser Afacan-Yarın açılacak (Arda Sanat/Yıldızevler), İbrahim Örs-12 Aralık’a kadar (KAV Sanat/Yıldız), 16 yıl 16 sanatçı (Aysel Gözübüyük Sanat Evi/Alacaatlı), Nurtaç Özler-10 Aralık’ta açılacak (Krişna Sanat/Çankaya), Bülent Yavuz Yılmaz-31 Aralık’a kadar (Gözde Sanat-Y.Ayrancı), Cihangir Vefa Öztürk-19 Aralık’a kadar (Galeri Akdeniz/Yıldızevler), Ayhan Bozkurt Özel Koleksiyonu-15 Aralık’a kadar (Valör Sanat/Yıldızevler), Hakan Eraslan heykel sergisi-16 Aralık’a kadar (Galeri Soyut/Yıldızevler), Himmet Gümrah-31 Aralık’a kadar (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Yeni Yıl Karması-18 Aralık’ta açılacak (Stillife/Yıldızevler), Hatice Soysal-13 Aralık’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya).

Yazarın Tüm Yazıları