DİJİTAL SANAT

Mustafa Ayaz Müzesi, ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

İstanbullu ressam Sibel Avcı Tuğal’ın dijital ortamda tasarlayarak oluşturduğu çalışmalar, soyut resmin değişik bir boyutunu ortaya koyuyor.
Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak akademik kariyerini sürdüren Tuğal’ın, 1995 yılından beri ağırlıklı olarak sürdürdüğü “Dijital Sanat” çalışmalarını, sanat eleştirmeni Meral Bostancı, özetle şöyle değerlendiriyor:
“Sanat tarihine konu olan sanatsal üretimler; geleneksel yöntem, mekanik yeniden üretim ve dijital yöntem olmak üzere üç ana başlık altında tutuluyor ise Tuğal, bu aşamaların en yenisi olan dijital yöntemi kendine ifade biçimi olarak seçmiş bir sanatçıdır. O, sanat yapıtı üretimlerinde zamanının tekniğini kullanarak malzeme zenginliği sağlamış, bilim ve teknolojiyle çok sıkı biçimde iç içe geçirerek sanatsal bir anlatım formuna dönüştürmüştür. Tuğal’ın dijital üretimleri, herhangi bir mevcut görsel yapının fotografik manipülasyonu ile oluşturulmuş postmodern söylemler değildir; doğrudan dijital olarak tasarlanmış, özgün yapılanma biçimine sahip soyut resimlerden oluşmaktadır. Nokta, çizgi ve düzlem yapılanması ile onların ilişkilerini araştırarak inceleme konusu yapan sanatçı, başarılı renk kullanımıyla söylemini güçlendirerek, çeşitlendirmiştir. Dijital resim yapma dürtüsünü, “dengenin, uyumun, heyecanın, neşenin, gizemin ve bilinmeyene olan ilginin, hatta varlık kavramının an be an sorgulanması ile eş değer olduğunu” ifade eden sanatçının çalışmalarında yer alan form-renk-kompozisyon yapılanmasının, daima ön planda olduğu görülür. Ana kompozisyon yapısının güçlü varlığı, bir bakıma, çalışmaların tamamen dijital resim kompozisyonları olarak değerlendirilmesine olanak sağlar.”
Bostancı, Tuğal’ın sergiye verdiği “Sayısal Uyum”la neyi amaçladığını da şöyle anlatıyor:
“Sayısal Uyum, hem dijital yapıya ve matematiğe, hem de dengeye ve harmoniye gönderme yapılması açısından anlamlıdır. Nitekim resimlerde varlığını hissettiren öncelikle bu duyumlardır; matematik, estetik, denge, uyum, renk, çizgi, form, nokta, yapı ve kendiliğinden güçlü bir kompozisyon.”

RESSAM ÇİFT

Haberin Devamı

Şükran ve Yaşar Yıldız çifti 10 yıllık birikimlerinden oluşan “Sanatta Elele” isimli resim sergilerini Panora AVM’deki Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde açtı. Natürmort, peyzaj, portre ve kara kalem eserlerin yer aldığı sergide Yıldız çiftinin 69 eseri sanatseverlerle buluştu. Çift bundan sonra resim çalışmalarını İzmir’de sürdürmeyi düşünüyor.

Haberin Devamı

BU SERGİLERİ KAÇIRMAYIN

Sezon açılmasına rağmen birçok galeri, özel sanatçı sergilerine Kurban Bayramı’ndan sonra başlayacak. Ancak Ankara’da şu sıralar kaçırmamanız gereken iki sergi var. Birisi geçen cumartesi günü Tepe Prime m1886’da açılan Harun Antakyalı’nın “Kriminal” adını verdiği sergi. Diğeri ise CER Modern’de yarın açılacak olan Nihal Martlı’nın “Vagabonde” isimli sergisi. Amerikalı ressam Ariadne Albright’ın 38 yıl önce yaşadığı Ankara izlenimleri “Anılarım” adıyla Türk-Amerikan Derneği’nde görülebilir. Ankara’nın başkent oluşunun 90. yılı nedeniyle Mustafa Necati Kültür Evi’nde tezhip, minyatür, çini ve ebru sergisi var. Aynur Açıkgöz’ün eserlerini de Kursart’da görebilirsiniz. Galeri Valör, Galeri Armoni, Galeri Kudra’da ise karma sergiler var.

Yazarın Tüm Yazıları