Paylaş
Gürel doğduğu Sivas’tan öğrenimi için ailesiyle birlikte Ankara’ya doğru yola çıktığında, bunun sanat hayatında dönüm noktası olacağından habersizdi. Lise yıllarında büyük bir şans eseri Eşref Üren gibi bir ustayla tanışmak ve onun öğrencisi olmak Gürel’in hayat akışını değiştirdi. Üren’in etkisi ve teşvikiyle suluboyaya yönelen Gürel, bu alanda tekniğini ilerleterek, zaman içinde büyük bir ustalık ve incelik kazanmış bir sanatçı.
Bugün Türkiye’de suluboya denince çok değerli fırçalar Sabri Akça ve Işıl Özışık’la birlikte adı anılan Gürel’in resimlerinde, suluboyanın saydam dokusunu koruyarak, yumuşak ve şiirselliğini görebilirsiniz.
Tüm görüntüleri su ile besleyen Gürel bir doğa ve insan hayranı. Hata affetmeyen suluboya tekniğinde ustalığını konuşturan Gürel, kağıda aktardığı renkleriyle insana ve doğaya olan sevgisini kendi sanatsal dilinde anlatıyor.
Gürel’in suyla biçimlendirdiği bulutlarında hayallerinize dalıp, İstanbul’da Boğaz’ın maviliklerini yaran bir geminin güvertesinde kendinizi bulabilirsiniz.
Ya da benim gibi artık tarihin sarı sayfalarında yerini alan eski Haydarpaşa Lisesi mezunu iseniz, Kadıköy İskelesi’nden Haydarpaşa Garı’na bakış perspektifli resimde lise yıllarınızı özlemle anabilirsiniz.
Salacak’tan Kızkulesi’ni seyrederken, Üsküdar’ın İstanbul’un öte yakasına inatla ayrı bir dükalık olduğunda direnir durursunuz.
Suluboya fırçasının akışkanlığı ile kağıda işlenmiş Eminönü’nün, Galata Köprüsü’nün amatör balıkçılarıyla birlikte siz de oltanızı, gün ışığında yanar döner pırıltılarla süslenen denize fırlatıp “rastgele” diyebilirsiniz. Veya İstiklal Caddesi’ni kırmızı renkli tramvayla boydan boya geçerek de Gürel’in İstanbul’unu yaşayabilirsiniz.
Sadece İstanbul yoktur Gürel’in resimlerinde. Yaşadığı Ankara artık her ne kadar çirkin şehirleşmeye kurban verilse de, kentin dışına çıktığınızda sizi kucaklayacak bozkırın kendine özgü güzellikleri, ya da başkentin ara sokaklarında ayakta kalmayı başarabilmiş kafeler ve müdavimleri de Gürel’in resimlerine konu olabilirler.
Gürel’in nü çalışmalarıyla da bizi baştan çıkarabileceğini unutmadan hatırlatalım.
Yağlıboya ve pastel çalışmaları da olsa, uzun lafın kısası tam anlamıyla bir suluboya sanatçısıdır Gürel. Birleşik Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği ve Suluboya Ressamları Grubu üyesi olan sanatçının eserleri, yurtiçi ve yurtdışı pek çok koleksiyonda çoktan yerini almış. Gürel’in değişik boy çalışmalarını Ankara’da başta Bilkent Sanat Sokağı olmak üzere birçok galeride bulabilirsiniz.
OTYAM’A ONUR ÖDÜLÜ
Geçen Ekim ayında Peker Grup’un genç yetenekleri teşvik etmek ve resim dünyasına kazandırmak amacıyla gerçekleştirdiği ödüllü resim yarışmasını Haşim Arslan, Kamer Gençer ve Seyit Mehmet Buçukoğlu’nun kazandığını duyurmuştum. Hürriyet yazarı ve eleştirmen Doğan Hızlan, ressamlar Prof. Turan Erol, Prof. Ergin İnan, Yalçın Gökçebağ, Habip Aydoğdu ile Peker Grup sahibi Erhan Peker ile eleştirmen İbrahim Karaoğlu’ndan oluşan seçici kurul, Onur Ödülü’nün de yaratıcı duyarlılığı özgün bir biçimle yansıtan ünlü ressam Fikret Otyam’a verilmesini kararlaştırmıştı. Peker Grup geçen hafta yaptığı yazılı açıklamada ödül töreninin, 2 Ocak Perşembe günü Çağdaş Sanatlar Merkezi C salonunda açılacak sergi kapsamında yapılacağını duyurdu. Peker Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Peker, Fikret Otyam’ın ödül töreni için Ankara’ya geleceğini söyledi. Yarışmaya katılan ve sergilenmeye değer bulunan toplam 98 resim bu sergide sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
KENTTE NE VAR?
Turgut Atalay (13 Ocak’a kadar-Doku Sanat/Çankaya), “Gölgem kadar büyük müsün?” isimli karma sergi (14 Ocak’a kadar-CerModern/Sıhhiye), Suna Özkalan (10 Ocak’ta açılacak-Fırça Sanat/Hilal Mah.), Oleg Turchin-Ali Özkan Güneş-Atiye Güner (3 Ocak’ta açılacak-Galeri Soyut/Hilal Mah.), Birsen Gültekin (8 Ocak’ta açılacak- AG Sanat/Çayyolu Konutkent), Mustafa Kula (9 Ocak’ta açılacak-Peker Sanat/Yıldız), Murat Ağçiçek (3 Ocak’ta açılacak-Stillife/Hilal Mah.), Mustafa Köseoğlu (3 Ocak’ta açılacak-Sevgi Sanat/Çankaya) Galeri Desen (Karma yılbaşı sergisi/Yıldız).
Paylaş