Paylaş
Konuğumuz Barış Cihanoğlu. Ankara’da geçirdiği yaşamının ilk yıllarının, bugün sanatında önemli yer tuttuğunu söylüyor. “O zamanlardan çok fazla insan hikayesi vardır belleğimde, Anadolu’nun her kesiminden farklı kimliklerle ve kültürlerle daha o zamanlar tanıştım, kendimi çok şanslı sayarım bu yüzden. Samimi insanların yaşadığı zamanlardı o yıllar, sonradan resmime etkisi büyük olmuştur o dönemlerin” diyor Cihanoğlu. Sanırım en iyisi 42 yaşındaki ressamın sanatını kendi ağzından dinlemek. İşte Cihanoğlu’nun çalışmalarıyla ilgili anlattıklarından kesitler:
DÜNYA İLE KAVGALIYIM
“Ben bu dünyayla kavgalıyım, onu sanat ile değiştirmek istiyorum. İnsanlara söyleyecek yeni duyulmamış sözlerim var, beni rahatsız eden şeyler var, işte bunların hepsini sanatımla dışa vuruyorum. Benim eserlerimde insanlar var, hayatın katmanları ve yansıması var. O yüzden yaşam kadar acı, yaşam kadar ağır ve yaşam kadar karmaşıklar. Aslında varoluşumu ispatlamaya çalışıyorum her yaptığım işle. Sanatımda kendi parmak izimi arıyorum ve dünyada parmak izimi bırakmak istiyorum.
ÇOCUK GELİNLER
Temalarımı genel olarak insanlığa ait ortak meselelerden seçiyorum. Resimsel problematiğimin çözümlemelerini zamanın ruhuna uygun düşen, çağdaş sanat perspektifi ile inşa etmeye çalışıyorum. Eserlerim genel anlamda hepimizi ilgilendiren evrensel meseleleri barındırıyor, fakat özellikle bu coğrafyaya özgü olan durumlar daha çok ilgimi çekiyor. Örneğin, kuma olgusu, çocuk gelinler, kadınlarımıza yönelik uygulanan çifte standartlar, ayrımcılık, metropol yaşamı ve beraberinde oluşan yalnızlıklar, kimlik arayışları, arafta kalanların acıları, her türden kültürel yozlaşmalar vs bazı konularım. Örneklemek gerekirse bahsettiğim konulardan çok eşliliği işaret eden ‘Ortak kader’ isimli bir eserimde, her anlamda birbirlerine çok benzeyen kadınlar anlatılmakta. Kuması ile yaşamak zorunda olan kadınları birbirlerine doğru çekilerek kafalarından yapışmış halde görselleştirdim, bu mecburi birleşme onların ‘ortak yazgısını’ ifade ediyor, burada kopamama durumu ve yapışık aynılar var.
SON DÖNEM PORTRELERİ
Resmime son dönemde eklenen ve özellikle portrelerde uyguladığım deformasyonların fikirsel temelinde de geçen zaman ile birlikte yaşanan zihinsel akışı ve bu akış sonunda gelen değişimi sembolize eden deformasyon ve ‘çekilmeler’ var. Portrelerde uyguladığım deformasyon ve çekilmeler genel olarak ilk başta izleyicinin bakışını, yadırgatıyor ama bir süre sonra gözün yabancılaşmasını olumlu bir duruma çeviriyor ve izleyicinin resmime daha çok yakınlaşmasına olanak veriyor.
İZLEYİCİ SORMALI
Eserlerimde aynı zamanda hepimizi kategorize eden sistemin, yerleşik normallik algısını da sorguluyorum. Ben her zaman izleyicilerin resimlerime bakarken soru sormalarını ve deformasyona uğramış imgelerin alt metinlerine merak duymalarını istiyorum.”
DEVRİM ERBİL ÇSM’DE
Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikasta kurban gittiği Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi (ÇSM), restore edilip çehresini yeniledikten sonra önemli bir sanatçının retrospektif sergisine evsahipliği yapıyor. Türk resminin önemli sanatçılarından biri olan Devrim Erbil’in, 60 yıllık yaratı serüveninde biriktirdiği İstanbul resimlerinden oluşan, şiirsel soyutlamalarla yüklü yapıtları 25 Şubat’a kadar ÇSM’de görülebilir. Sergiye usta fotoğrafçı Ozan Sağdıç’ın “Sağdıcın Sağdıcı Devrim Erbil” isimli fotoğraf sergisi de eşlik ediyor.
KENTTE NE VAR?
Gülay Yüksel-7 Şubat’ta açılacak (Sevgi Sanat/Çankaya), Hatice Aykanat- 9 Şubat’ta açılacak (Aysel Gözübüyük Sanatevi/Alacaatlı), Uğur Avcı-14 Şubat’a kadar (Kursart Sanat/Dikmen), Nedret Yaşar- 28 Şubat’a kadar (Stillife/Yıldızevler), Erdal Aygenç-3 Mart’a kadar (Kent Sanat/Yıldız), Siret Uyanık- 10 Şubat’a kadar (ANKÜSEV/GOP), Mustafa Sönmez-23 Şubat’a kadar-Platform A (Taurus AVM), Yağızhan Çalışkan-Bike Başaran-25 Şubat’a kadar (Krişna Sanat/Kennedy Caddesi), Gültekin Serbest-20 Şubat’a kadar (Sepa Sanat/Ümitköy), Karma Sergi-25 Şubat’a kadar Valör Sanat (Yıldızevler), Karma Sergi-28 Şubat’a kadar (Çankaya Sanat/Yıldızevler), Karma Sergi-7 Şubat’ta açılacak (İsmail Altınok Sanat Merkezi/Kolej), Tan Karakoç (fotoğraf)-14 Şubat’ta açılacak (Galeri Kara/Kızılay), RC Müzayede-12 Şubat (Bilkent Center)
Paylaş