Paylaş
Yeniden dünyaya gelmek mümkün olsa, Makyavel, Türkiye'deki bazı politikacıları gördükten sonra siyaset yapmaktan vazgeçer, o işi bizimkilere bırakırdı!
Memur maaş zamları tartışmaları siyasi krize dönüşürken, siyasette ahlaka sırt çeviren Makyavelizm'in ‘‘Olur ama, bu kadar bayağısı da olmaz!’’ dedirten örneklerini gördük.
MASKELİ MAKYAVELİSTLER
Ancak bu süreç içinde garip bir gelişme oldu ve toplum, yarım yüzyıldır kendisini ucuz popülist masallarla uyutmayı iş edinmiş maskeli Makyavelistlere, unutulmaz bir ders verdi.
Özelleştirmeden sağlanan çok değerli kamu kaynaklarını ekonominin yapısal değişiminde kullanmak yerine, enflasyonu azdıracağını bile bile, siyasi çıkar için çarçur etmeyi deneyenler, bu kez halktan umdukları alkışı alamadılar.
Yıllardar enflasyonun ezdiği, geçim sıkıntısı cenderesinde inim inim inlettiği memur ve emekli, halk dalkavuklarının kaşıkla verip kısa süre içinde sapıyla geri alacaklarını gördü.
Demokrasiyi sırtlanan sokaktaki memur ve emekli, mikrofonlara konuşurken, kamu kaynaklarını oy için sömüren popülistlere ‘‘Biz illa şu kadar zam istiyoruz demeyiz, yeter ki enflasyon altında ezilmeyelim!’’ mesajını gönderdi. Kaldı ki insanca yaşayabilecek maddi beklenti içinde olmak, onların en doğal hakkıdır. Çünkü kamu kuruluşlarını bir insan deposu haline getirenler; memur ve emekliler değil, maskeli Makyavelistlerdir! İşte bu nedenle toplum son olayda halk dalkavuklarına değil, enflasyonla mücadelede kararlı olanlara arka çıktı.
Kavganın kendisi için değil, koltuğu kaptırmamak için yapıldığını anladı. Geçim sıkıntısından kurtulup, ulusal zenginlikleri hakça paylaşmanın tek yolunun, enflasyonu yenmekten geçtiği bilincine ulaştı.
UCUZ POPÜLİZM
Maskeli Makyavelistler'in ve yarım yüzyıldır ülke siyasetine ipotek koyan ucuz popülistlerin, enflasyonu, işsizliği, gelir dağılımındaki adaletsizliği, irticayı, terörü ve sistemdeki korkunç yozlaşmayı, bir an önce yok etmek yerine, yeniden seçilmenin ve ölünceye kadar gündemde kalmanın bir aracı olarak kullandıklarını keşfetti.
Yarım yüzyıldır kandırmaya ve koltuğu kaptırmamaya dayalı siyasetle yönetilen toplum, silkinmeye ve yer yer ‘‘Böyle gelmiş, ama böyle gitmez!’’ demeye başladı.
Sömürünün hedefi olan geniş halk yığınları, ‘‘kurtarıcı babalık’’ kurumunun toplumu değil, sadece koltuğu kurtarmak amacıyla sahnelenen bir oyun olduğunu anladı.
Türkiye, önümüzdeki seçimlerde sandığa, işte bu yeni bilincin yarattığı kararlılığın yanı sıra, maskeli Makyavelistler'le ucuz popülizmin peşinde koşan politikacılara verdiği kırık notlarla gitmek zorunda.
Kriz yaratanlara, memur maaş zamları konusunda konuşurken mangalda kül bırakmayanlara dikkatle bakın; birinin ağzından Türkiye'nin aydınlık yarınları için gerekli programlar ve projelerle ilgili tek bir sözcük çıkıyor mu?
Yaptıkları tek şey, uzun vadede halkın kazık yemesiyle sonuçlanacak, halk dalkavukluğu...
GÜRKAN'IN İSTİFASI
Dalkavukların ortalığı toz duman içinde bırakan gösterileri arasında, Aydın Güven Gürkan'ın CHP'den istifa ediş nedenleri kaynadı gitti.
Oysa çok gerçekçi teşhislerde bulunuyor Aydın Bey.
Ülkemizin yetiştirdiği gerçek aydınlardan ve erdemli siyasetçilerden biri olan Sayın Gürkan'ın acılarını yüreğimde hissediyorum.
Ve bu acıların, gözlemeye başladığımız bilinçlenmeyle yeşerecek toplumsal mutluluğun müjdecisi olmasını diliyorum.
NOT: ‘‘Makya-Pop’’, Makyavelizm ve popülizm sözcüklerinin kısaltılıp, birleştirilmesinden türetilmiştir.
Paylaş