THY bir dünya markası. Ama ne yazık ki kabin içinde üniformalarla sıradanlaşıyor. Gittikleri ülkelerde havalimanı terminallerinde baktığınızda “İşte onlar THY ekibi” denecek bir görüntü sunmuyorlar
Türk Hava Yolları, çok uzun yıllardır fark edilmeyen, özel bir tasarıma sahip üniforma yaptıramıyor. Kabin memurları yani hostesler, pilotlar çok alışılmış, toptancı ruhuyla imal edilmiş üniformalar giyiyorlar.
Yer personeli de ne yazık ki sıradan üniformalar içinde dolaşıyor.
Belli aralıklarla yapılan kabin memurları üniformaları arasındaki tasarım sıralamalarında ‘THY’ adı hiç yer almıyor. İşte yine böyle bir seçim yapıldı ve Katar Havayolları’nın üniformaları birinci sıraya çıktı.
Oysa THY bir dünya markası. Taşıdığı transit yolcu yükselişiyle Türkiye’nin dışında da çok bilinen bir marka. Yeni uçakları, kabin tasarımları, ikramda yarattığı başarı, kârlılığı, yolcu sayısındaki artış, uçuş noktalarında dünyanın dört yanına ulaşan gücü, ne yazık ki kabin içinde üniformalarla sıradanlaşıyor.
Bir havayolu şirketinin vitrinindeki kabin memurları, hiçbir özelliği olmayan üniformalar içinde hizmet sunuyor. Gittikleri ülkelerde havalimanı terminallerinde baktığınızda “İşte onlar THY ekibi” denecek bir görüntü sunmuyorlar. Marka değeri yükselen THY’nin markasız üniformaları, şöhretini aşağı çekiyor.
BİR TASARIM YARIŞMASI YAPILMALI
Yeni üniformalar için THY artık yurtiçinde ve dışında bir tasarım yarışması açmalı. Tasarımcılar, yarışmaya özgürce hazırladıkları modellerle katılabilmeli. Hiçbir kısıtlamaya gidilmemeli. Yarışma jürisi yine yerli ve yabancı uzmanlardan oluşmalı. Düğmesi şöyle olsun, kumaşı böyle olsun, renklerden şunlar tercih edilsin gibi önkoşullar yarışma şartnamesinde yer almasın. İlle de yerel motifler olsun, memleket renkleri bulunsun gibi dayatmalar olmasın. Tasarımcı uçsun, uçsun ki görülmemişi yaratsın.
Öyle bir üniforma ortaya çıksın ki, THY ekibi bir terminal binasında yürürken bütün dikkatleri üzerine toplasın. Bir bakışta “Onlar THY ekibi” densin. İnsanın baktıkça bakacağı gelsin.
Tasarım işi bitince yine kumaş cinsi, imalat tercihi elbette ihaleyle yapılsın. Geç tutuşan kumaşlar, iri olmayan düğmeler falan sonraki iş. Tasarımcıyla mutabakat sağlanarak havayolu güvenlik kuralları sonradan üniformalar üzerine konsun. Evet, öyle bir tasarım olsun ki, Singapur Havayolları’nınki gibi efsane haline gelsin. KLM’inki gibi bin metreden fark edilsin. Ya da Lufthansa’nın ki gibi herkesin gözüne takılsın...
Göreceksiniz, özel bir tasarım THY’nin marka değerini nasıl da yukarı çekecek.
Dünyanın en şık hostesleri
Havayolları kabinde maliyetleri düşürmek için ikramdan koltuk standartlarına kadar her türlü konuda kemer sıkıyor. Ama çalışanlarının üniformalarında pahalı tasarımlar, canlı renkler giderek öne çıkıyor. İngiltere merkezli, internet üzerinden uçak bileti satan Skyscanner, havayollarının üniformalarını yaklaşık 20 bin kişinin katılımı ve moda uzmanlarının gözetiminde oyladı. İşte en şık hostesler...
1- Qatar Airways: Kurumsal rengiyle mükemmel uyumlu üniformalarını gören yolcuların aklına hemen Katar Havayolları geliyor. Yakasız ceket, üzerinde şirketin logosunun bulunduğu keple uyum içinde.
2- Air France: 2005’te Christian Lacroix tarafından tasarlanan üniformalar, modern ceketler ve farklı bağlanan fularlarla öne çıkıyor. Kabin memurları uçağın kapısında yolcuları kırmızı deri eldiven takarak karşılıyor.
3- British Airways: Klasik çizgiler taşısa da British Airways (BA) üniformaları hâlâ yolcular arasında popülerliğini koruyor. Lacivert ceket, etek veya pantolon, beyaz gömlek ve BA renklerini taşıyan fularla birleşiyor.
4- Iberia: İspanyol tasarımcı Adolfo Dominguez tarafından tasarlanan üniformalarda ceket ön plana çıkıyor. Koyu renk kumaşta dikişte kullanılan iplikler kırmızı. Yakalar dik. Gömlek rengi olarak kırmızı veya beyaz kullanılıyor.
5- Alitalia: İtalyan şirket ne kadar ekonomik açıdan türbülanslı günler geçirse de üniformalarındaki yeşil renk havalimanında kabin memurlarının çok uzaktan fark edilmelerini sağlıyor. Giorgio Armani’nin 1990’lardaki tasarımı hâlâ korunuyor.
6- SAS: İskandinav ülkelerinin soğukluğunu, iyi tasarlanmış üniformalarıyla kıran SAS, şıklığıyla puan topluyor.
7- Delta: Amerikan Delta Havayolları’nın Los Angeles’ta yaşayan Richard Tyler tarafından tasarlanan kırmızı üniformaları yolcular tarafından çok beğenildi.
8- Aeroflot: Rus Havayolları 1990’dan bu yana Boeing ve Airbus tipi uçaklarla büyürken kabin standartlarını da giderek yükseltiyor. KLM renklerini andıran üniformada işlemeli ceketle birlikte renkli fular kullanılıyor.
9- Jet Airways: Hindistan’ın hızlı büyüyen havayolu Jet Airways’in hostesleri terminalde sarı ceketleriyle diğer şirket personelinden hemen ayrılıyor. Hint stilini Batılı görünümle birleştiren üniformalar, modern ve yöresel tasarımı bir arada taşıyor.
10- Lufthansa: Uzun yıllardır benzer çizgilere sahip üniformada klasik lacivert ön planda. Üniformayı farklılaştıran en önemli aksesuvar, kabin memurlarının kullandığı sarı eşarp ve yaka mendili.