Türkiye’nin yeni uçakları

Yoğun yaz sezonu öncesinde Türk Sivil Havacılığı tarihinin en hareketli günlerini yaşıyor. Arka arkaya gelen uçaklar, yeni filo planları imalatçıların ilgisini Türkiye'ye çeviriyor.

Rakamlar Türk Sivil Havacılığı'nın yaz sezonuna 187 uçaklık filoyla gireceğini ortaya koyuyor. Sayının gelecek yıl daha da artarak 200'ü geçmesi bekleniyor.

Kriz sonrası toparlanma, gelişen iç hatlar ve turizmdeki iyimser tahminler Türkiye'nin havayolu filosunu hızla büyütüyor. Gelecek aylarda 42 yolcu-kargo uçağının Türkiye'ye gelmesi öngörülüyor. Hızlı büyümede en büyük pay Türk Hava Yolları'nın. THY 3 yıl içinde 5 uzun, 36 orta ve 10 bölgesel toplam 51 uçak alacak. Gerek Boeing, gerekse de Airbus'ın yakın takibinde olan THY, pazarlık kozlarını iyi kullanmak istiyor. Genel Müdür Abdurrahman Gündoğdu başkanlığında yapılan çalışmalarda son kararı hükümet söyleyecek.

Önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen uçak alım planında yaz sezonundaki ek talep kiralanacak toplam 8 uçakla karşılanacak. Bunu 2005’te teslim edilecek yeni uçaklar izleyecek. Amerikalı imalatçı Boeing, orta menzilde THY'ye 737-300/400 kiralamayı öneriyor. THY filosunda da kullanılan 737-800'lere talebin çok fazla olması nedeniyle kiralama amaçlı pazarda bulunmadığına dikkat çeken Boeing yetkilileri, ihaleyi kendilerinin alması durumunda THY'nin yeni nesil 737 ailesinden 800, istenirse daha yüksek kapasiteli 900 modeli için sipariş almaya hazır olduklarını belirtiyor. Boeing, 737-400'lerin THY filosunda yıllardır uçtuğunu, herhangi bir ek maliyete gerek kalmadan 400 serinin kısa gövdeli modeli olan 737-300'ün de ekonomik olarak kullanılabileceğini ifade ediyor.

Airbus'ın önerisi ise 6 adet A321 ve 2 adet A320. Faaliyetlerini durduran Swissair ve Sabena Havayolları'nda kullanılan bu uçakların iki yıllığına THY'ye kiralanması öneriliyor. THY'nin filo yapısına yeni tip uçağın girmesi nedeniyle Airbus bakım, pilotaj gibi konularda THY'ye destek verecek.

Airbus'ın önerisine göre uçakların bakım ve yedek parça ihtiyaçları Swiss'in bakım şirketi SR Technic tarafından karşılanacak. THY filosundaki Airbus A340 uçaklarında görev yapacak pilotlar 8 günlük eğitim ile A321 ve A320'de uçabilecek. THY'nin seçiminin ülkedeki diğer havayolu şirketleri tarafından da takip edildiğini çok iyi bilen Airbus, A320/A321 serisini satabilmek için büyük çaba harcıyor.

THY'nin 5 adet uzun menzilli uçak projesinde Boeing 777, Airbus ise çift motorlu A330 ile dört motorlu A340-300'leri öneriyor. Kısa dönemli ihtiyaç kiralama ile karşılanacak. Bölgesel uçakta ise sessizlik hüküm sürüyor. Kanadalı Bombardier, Brezilyalı Embraer, Fransız-İtalyan ATR şirketleri jet motorlu veya pervaneli uçaklarını THY'ye satabilmek için büyük çaba harcıyor.

ÖZEL HAVAYOLLARI

Hızla büyüyen MNG, filosuna 4'er adet A300 tipi kargo ve MD82 tipi yolcu uçağı ekliyor. MNG ayrıca iç hatlarda kargo taşımak amacıyla Antonov 26 tipi uçak almak üzere çalışmalar yapıyor.

Onur Air bu yıl filosunu 5 adet A321'le 26 uçağa çıkartacak. Şirket filosundaki MD88'leri önümüzdeki yıldan itibaren A320'lerle yenilemeyi hedefliyor.

Antalya merkezli Inter iç hatlara giriyor. Dört adet Fokker 100 tipi uçak alan şirket iç hatlarda business class hizmeti de verecek. Inter'i iç hatlarda Antalya merkezli Sky ve AtlasJet izleyecek. Sky filosunu teslim aldığı 1 adet Boeing 737-400 ile 5 uçağa çıkarttı. AtlasJet ise yaz sezonunda filosundaki 3 Boeing 757'nin yanı sıra 6 adet A320 almayı planlıyor.

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) filosunu üç adet Airbus A321 ile büyütüyor. Bu uçaklardan ikisi KTHY'ye teslim edildi. Orex Kargo ise filosuna 2 adet 747-200 Jumbo Jet alacak.

YENİ ŞİRKETLER

Sezon öncesinde kurulan yeni şirketler pazardan pay almak üzere diğer havayolları ile çarpışacak. Anı Tur bünyesinde kurulan World Focus Havayolları uçuşlarına Airbus A310 ile başlayacak. Abdülkadir Kolot'un kurduğu Saga Havayolları 1 Haziran'da uçuşlarına iki adet Airbus A300B4 ile başlıyor. Şirketin genel müdürlüğünü Ali Birhan Tanel yapıyor. Diğer yeni havayolu ise Baron Hava Kargo. Uygur Acuner tarafından kurulan şirket 3 adet A300B4 tipi uçakla sefer yapacak.

Hangi havayolu kaç uçak alacak

HAVAYOLU MEVCUT FİLO YENİ UÇAK


THY 65 8

Onur Air 21 5

Pegasus 14 -

Fly 9 -

SunExpress 8 -

MNG 6 8

KTHY 5 3

Sky 4 1

Free Bird 5 -

AtlasJet 3 6

Orex 3 2

Inter 2 4

Saga - 2

Baron Air - 3

Toplam 145 42

Free Bird sezona güçlü giriyor

Gözen Havacılık grubunda yer alan Free Bird Havayolları'nda yeni yönetim göreve başladı. Uzun yıllar Gözen Grubu'nda çalışan Emre Gürçay genel müdürlüğe atanırken,

genel koordinatörlüğe ise Serdar Cebeci getirildi. Antalya merkezli SunExpress Havayolları'nda yönetici olarak çalışan Kaptan Pilot Serdar Cebeci, Ulaştırma Bakanı Danışmanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştu.

Emre Gürçay ve Serdar Cebeci ile yeni bir döneme başladıklarını belirten Gözen Havacılık'ın patronları Mekin Gözen ve Mete Bozyiğit, Free Bird'ün yeniden yapılandırılarak sezona güçlü gireceğini söylediler. Yaz sezonu için filolarındaki 2 Airbus A320 ve 4 MD83 tipi uçak bulunan havayolu tüm uçuşlarını sattı. Şirket gelecek yıl Şubat ayından itibaren MD83 uçaklarını filodan çıkartmaya başlayacak. Bu uçakların yerine Airbus A320 alınacak.

Yeni yapılanma ile örnek bir hizmet kalitesi vermeyi hedefleyen Free Bird'ün önümüzdeki yıllarda tarifeli uçuş, kargo gibi alanlarda da faaliyet göstermesi planlanıyor.

Airbus'lara yakıt tankı İzmir’den

Airbus A320 serisi uçaklara ek yakıt tankı imal eden Alman PFW şirketi Türkiye'deki yatırımını büyütme kararı aldı. İzmir Serbest Bölge'de geçen yıl kurulan tesislere 3 milyon dolar yatırım yapacak olan PFW, 4 yıl içinde 80 çalışan sayısına ulaşmayı hedefliyor.

İlk yılını 1.3 milyon dolar ciro ile kapatan PFW Türkiye'nin imalat portföyünde ek yakıt tanklarının yanı sıra kanatların esneme yükünü alan gövde altındaki baskı duvar ve zemini ile bazı gövde parçalarının imalat ve montajını gerçekleştiriyor. Halen 40 çalışana sahip şirket bu yıl Almanya'ya 40 ek yakıt tankı ile 230 çift baskı duvar ve zemini teslim edecek.

A320 serisi yolcu uçaklarının menzilinin artırılması için kargo bölümüne her bir 2900 litre kapasiteli olan özel ek yakıt tankları konulabiliyor. Uçağa maksimum 6 adet yerleştirilebilen tanklardan her biri menzili 1200 kilometre uzatıyor. İmalatında yüksek işçilik ve kalite gerektiren yakıt tanklarının dışı özel titanyum-alüminyum alaşımdan oluşuyor.

PFW Türkiye'nin diğer önemli ürünü ise baskı duvar ve zemini. Yolcu uçaklarının kanatları yukarı 5, aşağı 1.5 metre esneyebiliyor. Oluşan bu ağır yükü dengeleyen baskı duvar ve zemini bir bakımı uçağın belkemiği olarak da adlandırılıyor. Parça, bilgisayar kontrollü tezgahlardan özel frezelenerek imal ediliyor.

Promosyonları kaçırmayın

Türk Hava Yolları 31 Mayıs'a kadar Yeni Delhi'ye ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş, vergiler hariç İstanbul'dan 499, Ankara ve İzmir'den 549, Türkiye'de diğer noktalardan 599 dolardan başlayan fiyatlarla uçuyor.

Lufthansa Alman Havayolları Türkiye'de özel yolcu programı Miles&More’a üye olan yolcularına yüzde 10 indirim yapıyor. 'Gülümseten İndirim' adını taşıyan kampanya 30 Haziran'a kadar devam edecek ve Lufthansa'nın İstanbul, Ankara ve İzmir çıkışlı tüm uçuşlarında geçerli olacak.

Air France 30 Nisan'a kadar ekonomi sınıfı vergiler hariç, gidiş-dönüş Paris, Nice, Lyon, Strasbourg, Amsterdam, Barcelona, Madrid, Milano, Roma, Londra, Cenevre, Zürih, Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Stutgart ve Stockholm'e 238, New York, Şikago 399, Washington, Miami ve Philadelphia'ya 430, San Francisco'ya ise 630 dolardan başlayan fiyatlar sunuyor.

KLM ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş, vergiler hariç 30 Nisan'a kadar New York, Şikago, Washington, Miami, Philadelphia'ya 399, Denver'a 530 ve San Francisco'ya 630 dolardan başlayan fiyatlarla uçuyor.

Macar Havayolları Malev, Türkçe açtığı İnternet sitesi ile yolcularına hizmet veriyor. Yaz sezonunda uçuşlarını haftada 9 adede çıkartan Malev'in sitesine www.malev.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

BA'den terminal müjdesi

İngiliz Havayolları British Airways (BA), Londra Heathrow Havalimanı'nda uzun mesafeli uçuşlarından bir kısmını Terminal 4'ten Terminal 1'e aldı. Bu uygulama ile İstanbul uçağından Terminal 1'e inen yolcular fast track olarak adlandırılan hızlı check-in noktalarından geçerek Hong Kong, Los Angeles, San Francisco, Tokyo ve Johannesburg aktarmalarına fazla yürümeden ve zaman kaybetmeden geçebilecek.

THY'den bakım anlaşması

THY, Boeing ile Rusya ve çevre ülkelerdeki 737 uçakları için bakım anlaşması imzaladı. 7 yıl süreli anlaşmada Boeing'in bölge ülkelerine satacağı veya kiralayacağı 737 serisi yolcu uçaklarına bakım ve teknik destek THY tarafından verilecek. İlk yıl 10 uçakla başlayacak proje aşama aşama 20 uçağa çıkacak. THY bu anlaşmadan yılda 40 milyon dolar gelir elde etmeyi planlanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları