THY’de yeni dönem

Türk Hava Yolları’nda yapılan olağan genel kurulla yönetim yeniden şekillendi. Dr. Candan Karlıtekin yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Yönetim Kurulu üyeliğine ise Teknik’ten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Temel Kotil seçildi.

Abdurrahman Gündoğdu’nun yıllık izinden dönmesinden sonra tekrar toplanacak Yönetim Kurulu, görevden ayrılacak Gündoğdu’nun yerine vekalet eden Kotil’i genel müdür olarak atayacak.

Yönetim Kurulu’nun Gündoğdu ve Kotil dışındaki üyeleri ise Mehmet Büyükekşi, Oğuz Borat, Hüseyin Atilla Öksüz, Cemal Şanlı ve Hamdi Topçu’dan oluşurken, Denetleme Kurulu üyeliklerine de, İsmail Gerçek, Hasan Gül ve Ateş Vuran seçildi. Yoğun yaz sezonuna yönetim olarak da güçlü girmeyi hedefleyen THY, tüm hazırlıklarını tamamladı.

Filosunu kasım ayından itibaren teslim edilecek yeni uçakları öncesinde kiralık uçaklarla güçlendiren THY, hazırladığı filo planını yeniden revize ediyor. Karlıtekin ve Kotil’in önünde öncelikli projelerin başında uzun ve orta menzilli filo çalışmalarının yanı sıra hareketlenen iç hat pazarında THY’nin çapraz uçuşlara başlatacak bölgesel uçaklar da bulunuyor.

Kabin ve ikram konseptini Cemil İpekçi’nin tasarımıyla yenilecek THY özelleştirme çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam ettirmeyi hedefliyor.

DOÇ. DR. TEMEL KOTİL

İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünden 1983’te mezun olan Kotil 1986’da ABD’de Michigan Üniversitesi’nde master, aynı üniversitede 1987’de Makine Mühendisliği dalında ikinci master ile 1991’de de Makine Mühendisliği dalında doktorasını tamamladı. İTÜ’ye geri dönen Kotil 1991-93 arasında Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde Havacılık ve İleri Kompozit Laboratuvarları’nın kuruculuğunu ve yöneticiliğini yaptı. 1993-94 yıllarında aynı fakültede dekan yardımcılığında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi APK Başkanlığı’na getirilen Kotil, 1997’ye kadar bu görevde kaldı. APK Görevi sonrasında tekrar üniversiteye dönen Kotil, 2001’de ABD’de Illinois Üniversitesi’nde misafir profesörlük ve New York’ta AIT Inc’te Araştırma ve Mühendislik Bölüm Başkanlığı’nı da yürüttü. Mart 2003’te THY Teknik Genel Müdürlük Yardımcılığı’na getirilen Kotil, yönetim kuruluna atanmadan önce bu görevi sürdürüyordu. Evli olan Doç.Dr. Temel Kotil, 3 çocuk babası.

DR. CANDAN KARLITEKİN

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü 1983 yılında bitiren Karlıtekin, 1984’te ABD’de State University of New York’ta ‘Uluslararası Ticaret ve Finans’ dalında master, yine aynı okulda öğretim görevlisi olarak 1988’de ‘Uluslararası Ticaret, Finans ve Makroekonomik Modelleme’ dalında da doktorasını tamamladı. Türkiye’ye döndükten sonra 1988-90 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman, 1990-93 yılları arasında Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’de Araştırma Müdürü, 1994-96 yılları arasında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanı olarak çalıştı. 1996-97 yıllarında Türkiye Kalkınma Bankası’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Karlıtekin, daha sonra özel sektörde çalışmalarını sürdürdü. 2003’te THY Yönetim Kurulu’na giren Karlıtekin, geçen yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirilmişti. Evli olan Dr. Candan Karlıtekin’in dört çocuğu bulunuyor.

Kaplanlar Balıkesir’de buluşuyor

NATO bünyesinde Hava Kuvvetleri’nde kaplan amblemine sahip filoların geleneksel hale gelen buluşmalarında bu yıl Balıkesir 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki 192 Filo ev sahipliği yapıyor. 28 Nisan’dan itibaren Balıkesir’e gelmeye başlayacak Avusturya, Belçika, Çek, Fransa, Almanya, Polonya, Slovakya, İsviçre, İngiltere, NATO ve Türk Hava Kuvvetleri’ne ait filolar 8 Mayıs’a kadar eğitim uçuşlarını sürdürecek. NATO içinde farklı hava kuvvetlerinin aralarındaki ilişkilerin artırılması ve ortak eğitim amacıyla 42 yıl önce kurulan ve ‘Tiger Meet’ olarak adlandırılan amblemi kaplan olan filoların buluşması her yıl farklı bir ülkede gerçekleştiriliyor. Türkiye’de tek kaplan amblemine sahip filo olan 192’nci filo, 1980’den bu yana üye olduğu organizasyona ilk defa ev sahipliği yapıyor. Tiger Meet, havacılık meraklıları tarafından da yakından takip ediliyor. Organizasyonda en çok ilgiyi normalde askeri kamuflaj renklerine sahip uçakların kaplan desenlerine boyanmış görünümleri çekiyor. Bu yıl Balıkesir’de gerçekleştirilecek Tiger Meet, 30 Nisan günü kapılarını halka açıyor. Sabah saat 10.30’dan itibaren meraklılar statik park sahasındaki uçakları ziyaret edebilecek. Tiger Meet’e Türkiye’nin yanı sıra yurtdışından da çok sayıda meraklının gelmesinin bekleniyor. Tolga ÖZBEK

Yamaç paraşütünü THK denetleyecek

Son yıllarda özellikle Fethiye’de artan ölümlü yamaç paraşütü kazalarından sonra Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Türk Hava Kurumu’na (THK) denetleme yetkisi vermek üzere harekete geçti. Uçuş emniyetinin artırılmasını hedefleyen çalışmada THK, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) adına yamaç paraşütü hizmet veren şirketleri pilotları ve kullanılan malzemenin kontrolünü gerçekleştirilecek. THK Yamaç Paraşütü Öğretmeni Orhan Özgülbaş tarafından hazırlanan çalışmada son yıllarda popüler sportif havacılık dalı yamaç paraşütçülüğünde özellikle ülkemizde çok sayıda kazanın meydana geldiğini ortaya koyuyor. Raporda son 14 yılda Türkiye’de meydan gelen yamaç paraşütü kazalarında 28 kişi hayatını kaybederken bu kazaların nedenleri arasında yüzde 63.5 insan faktörü, yüzde 33.4’ü kusurlu öğretim ve deneyimsizlik, yüzde 2.4’ü de malzeme hatalarından meydana geldi. THK Genel Başkanı Yusuf Güngör, dünyada 1990’dan bu yana toplam 326 kazanın olduğunu ve 44 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek ‘ Türk turizminde yamaç paraşütünün yeri her geçen gün artıyor. Ancak dünyada ölümlü kazaların yarıdan fazlasının Türkiye’de meydana gelmesi soru işaretlerini de yanında getiriyor. Amacımız yamaç paraşütü için hızla yasal mevzuat oluşturmak ve SHGM ile birlikte hazırladığımız Çok Hafif Hava Araçları Yönetmeliğini bir an önce hayata geçirmek’ diye konuştu. Kazalarla ilgili çalışmaları en kısa zamanda kitapçık haline getirecek THK ayrıca bilgileri kurumun web sitesinde (www.thk.org.tr) yayınlayacak.

Transit yolcu eziyeti bitiyor

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda geçen ay başlatılan ve yolcu şikayetlerine neden olan transit yolcu uygulaması kaldırılıyor. İçişleri, Ulaştırma ve Gümrük Bakanlıklarının yanı sıra sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda ele alınan sorunda uygulamada yaşanılan aksaklıklar masaya yatırıldı. Trafiğin yazın artmasıyla sorunun hızla büyüyeceğine dikkat çeken uzmanlar uygulamanın önümüzdeki ay içinde kaldırılmasının beklendiğini söylediler.

Halen yürürlükte olan ve 27 Mart’ta uygulanmaya başlanan kuralda, İstanbul’u transit noktası olarak kullanan yani iç hat farklı bir noktadan gelip yurtdışına giden veya gelen yolcular, Atatürk Havalimanı’nda tüm pasaport ve bagaj işlemlerini yapmak zorunda kalıyor. Örneğin İzmir’den New York’a gidecek yolcu, transit olarak doğrudan yolcu salonuna geçmek yerine uçaktan indikten sonra İç Hatlar Terminali’nde bavulunu alıyor ve tekrar Dış Hatlar Terminali’ne giderek pasaport işlemlerini yaptırıyor. En az yarım saat süren bu işlem havalimanın yoğun olduğu günlerde bir saati aşabiliyor. Bu nedenle çok sayıda yolcu uçuş saati yakın olan seferlerde uçağını kaçırabiliyor.

Sabiha Gökçen’den iç hat uçuşları

Türk Hava Yolları, 30 Nisan’dan itibaren İstanbul’un ikinci havalimanı Sabiha Gökçen’den İzmir, Trabzon, Adana ve Antalya’ya günlük karşılıklı uçuşlara başlıyor. Seferleri özendirmek amacıyla THY tek yön 89 YTL’den başlayan fiyatlar sunuyor. Yolcular isterlerse uçuşun bir bacağını ücret farkını ödeyerek Atatürk Havalimanı’na da alabiliyor. Yolcuların otoparktan ücretsiz yararlanabilecekleri Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ayrıca Taksim ve Kadıköy’den otobüs seferleri uçuş saatlerine göre düzenleniyor.

Yap-işlet-devret 1 milyar dolara ulaştı

TBMM Genel Kurulu’ndan havalimanlarının özelleştirilmesiyle ilgili yasa Cumhurbaşkanı Sezer’in vetosundan sonra değişiklikle ikinci kez geçerken Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yapılan yap- işlet-devret modelinin en son halkası Antalya’da hizmete girdi. Hızla büyüyen bölge turizmine rahatlama sağlayacak Çelebi-IC İçtaş ortaklığında yapılan Antalya Havalimanı’nın ikinci terminali ile Türkiye’deki havalimanı yap-işlet-devret projelerinin toplam değeri 1 milyar dolara ulaştı. Halen işletimde olan Atatürk Havalimanı, Antalya 1 ve 2’inci terminallerin yanı sıra Esenboğa, Dalaman’da da inşaatlar başladı. Anlaşması imzalanan İzmir Adnan Menderes’ten sonra önümüzdeki aylarda Bodrum-Milas için de ihaleye çıkılacak.

SkyJet Türkiye’de

Kanadalı uçak imalatçısı Bombardier’in özel uçak programı SkyJet, Türk pazarına giriyor. Bombardier’in sunduğu hizmette, işadamları 25 saat ve katlarından başlayarak şirketin orta menzilli Learjet 60, orta-uzun Challenger 604 ile ultra uzun menzilli Global Express uçaklarından hizmet alabiliyor. 24 saat öncesinden uçak talebini bildiren işadamı Avrupa veya Ortadoğu’ya yapacağı uçuşlarda sabit bir fiyat ödüyor.

Bombardier bu hizmeti ortalama yaşı 3 olan ve anlaşmalı şirketlerin portföyündeki 900 uçakla veriyor. Ödemeler işadamının tercihi doğrultusunda saatlik veya yıllık yapılabiliyor. İş adamları uçuşlarının tipine göre farklı menzil veya kabin özelliklerine sahip uçakları seçebiliyor. SkyJet’in temsilciliği aynı zamanda Bombardier uçaklarının Türkiye temsilcisi olan Kontinental Havacılık tarafından yapılıyor.
Yazarın Tüm Yazıları