Havalimanı stresine karşı ne yapmalı?

Havalimanları birçok kişi için ‘stres merkezi’. Yola çıkmayla başlayan stres, güvenlik, pasaport veya gümrükten geçerken tavana vuruyor. Bu stresi nasıl önleyeceğinizi biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Uçağını bekleyen kadın yolcunun gözü, önünde oturan yolcunun okuduğu gazeteye takıldı. Kendi fotoğrafı manşette ‘Şüpheli kaçıyor’ başlığı verilmişti! Şaşkınlığıyla birlikte ‘Neler oluyor’ diye söylenmeye başladı. Sonra gözü haber kanalına takıldı. Ekranda aynı fotoğraf vardı. Spiker şüpheli yolcunun kaçtığını söylüyordu. Etrafındaki diğer yolcular ona bakmaya başlamıştı... Yüzü kızardı. İstemsiz olarak dudaklarından ‘Ben yapmadım’ sözleri çıkmaya başladı. Tabi ki bu bir kamera şakasıydı. Bir kozmetik şirketinin 2013’te hazırlayıp sosyal medya üzerinden ‘stres testi’ adıyla yayılan video, izlenme rekoru kırdı. Bu aynı zamanda insanların beklenmedik anlarda nasıl strese gireceklerini gösteren bir testti. Çekimlerin havalimanında yapılmasının nedeni, birçok kişinin uçuş beklerken stres oranının hızla yükselmesiydi...

 

Haberin Devamı

HAVALİMANI STRESİ

 

Birçok yolcu, uçuş korkusu olmamasına rağmen havalimanında büyük stres yaşıyor. Uçağa geç kalmaktan korkuyor. Uzun sıralarda zaman kaybına dayanamıyor. Pasaport sıraları veya gümrükten geçerken stres katsayısı hızla tırmanıyor. Veya beklemediği anda yaşadığı rötar onu altüst ediyor. Ne yapacağını şaşırıyor. Elde olmayan nedenleri bir kenara bırakırsak alacağınız önlemler ile stresinizi yönetebilirsiniz.

 

NE YAPMALI

 

1. HAVALİMANINA ERKEN GİDİN: Stresi azaltmanın ilk yolu zaman yönetimi. Türkiye’de havayolları uçuştan iç hatlar için en az 1 saat, dış hatlar için de en az 3 saat önce gelmenizi istiyor. Ekstra 30 dakika hatta yoğun dönemlerde bir saat daha erken havalimanına gidin.

 

2.ELEKTRONİK CHECK-IN YAPIN: Uçuş öncesinde hem koltuğunuzu seçin hem de kargoya verilecek bavulunuz yoksa sıra beklememek için elektronik check-in işlemini yapın.

 

3. GÜVENLİK İÇİN HAZIR OLUN: Stres oranı, güvenlik noktalarına gelindiğinde en yükseğe çıkıyor. Kimliğinizi, pasaportunuzu elinize alın, çantanızdan çıkaracağınız dizüstü bilgisayar veya tabletinizi çantadan hazırlayın.

 

Haberin Devamı

4. GÜN ORTASINI TERCİH EDİN: Havalimanlarının en yoğun saatleri sabah ve akşam. Gün ortasında daha az uçuş nedeniyle check-in kontuarlarında ve güvenlikte daha az sıra bekleyeceğinizi unutmayın.

 

5. HAZIRLIKLI OLUN: Havacılıkta bazen beklenmedik gelişmeler sizin havalimanında kalacağınız saatleri uzatabilir. Uzun bir rötarda okuyacağınız bir kitap zamanın su gibi akıp gitmesini sağlayabilir. Veya kulaklığınızı takıp cep telefonunuzdan şarkı dinleyebilirsiniz.

 

6. ÜCRETSIZ WIFI: Birçok havalimanında ücretsiz kablosuz internet bağlantısı veriliyor. WIFI bağlantısını yakalayıp internete zaman harcayabilirsiniz. Cep telefonunuzun bataryası hızla bitebilir. Bunun için yanınızdan şarj aletinizi ayırmayın.

 

Haberin Devamı

7. NEREDE BEKLEYECEKSİNİZ: Hazırlıklardan biri de rötar olduğunda terminalde bekleyeceğiniz veya zaman harcayabileceğiniz noktaları belirlemek. Havalimanına gitmeden bunu yapabileceğiniz gibi uçağa binmeden önce de alışveriş yapacağınız mağazaları veya yemek yiyeceğiniz restoranı gözünüze kestirebilirsiniz.

 

8. SPOR YAPIN, STRESİ AZALTIN: Havalimanına gitmek için yola çıkmadan önce yapacağınız kısa bir spor gününüzün daha iyi geçmesini sağlayabilir. Veya havalimanında beklerken eğer terminal büyükse kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Son yıllarda havalimanında yoga giderek popüler hale geliyor. Hatta özel yoga noktaları açılıyor.

 

TERAPİ DOMUZU

 

ABD’deki birçok havalimanında ‘terapi köpekleri’ görev yapıyor. Günün belirli saatlerinde özel eğitimli köpekler bakıcılarıyla birlikte yolcular arasında dolaşıyor. Hatta terminal işletmecilerinin bu iş için kadrolu köpekleri bile var.

 

Haberin Devamı

Birçok yolcu köpekleri seviyor. Onlarla oynuyor. Çocuklar köpeklere büyük ilgi gösteriyor. Dikkatleri hemen dağılıyor. Yapılan bilimsel araştırmalar terapi köpeklerinin stresi azaltmakta büyük bir katkıya sahip olduğuna dikkat çekiyor.

 

SAN FRANCISCO HAVALİMANI’NDA BİR İLK

 

San Francisco Havalimanı işletmecisi, köpeklerle birlikte kedi ve tavşan da kullanıyor. Ama bu hayvanlara geçen gün bir domuz katıldı. LiLou adı verilen dişi domuz, mavi tül etekliği ile terminalde dolaşmaya başladı. Plastik mini piyano da çalabilen domuz, yolcuların çıkardığı bazı sesleri de taklit edebiliyor. Müslüman yolcular domuza mesafeli. Ancak havalimanı yetkilileri ilgiden memnun.

Yazarın Tüm Yazıları