Havada cepler fora

Türk Hava Yolları, sipariş verdiği uzun menzilli Boeing 777-300ER ve Airbus A330-300 uçaklarında yolcularının cep telefonlarıyla konuşabilecekleri, canlı televizyon yayını seyredebileceği ve internete girebileceği yeni nesil eğlence sistemleri almak üzere harekete geçti.

Panasonic şirketiyle anlaşan THY, pazarlıkların tamamlanmasından sonra sözleşmeyi kasımın ilk haftasında imzalamayı planlıyor.

Uzun menzilde kapasite büyüten THY, sipariş verdiği 12 777-300ER ile 7 A330-300’u Ekim 2010’dan itibaren teslim almaya başlayacak. Bu uçaklarda business ve ekonominin yanı sıra ara sınıf premium ekonomi de bulunacak. First class’tan ise vazgeçildi.

THY tasarımda Lufthansa, Swiss, Virgin gibi dünya devi havayollarına hizmet veren İngiliz Priestmangoode şirketiyle anlaştı. İlk tasarlanan koltuk ve kabin çizimlerini THY’ye sunan Priestmangoode, kumaş ve deri renklerine karar verilmesinden sonra imalatçılarla beraber çalışmaya başlayacak.

İŞTE YENİLİKLER

CEP SERBEST: Yeni sistem, uçakta yolcuların cep telefonları ile konuşmasına, mesaj göndermelerine olanak sağlayacak. Ancak telefonlar uçak seyir yüksekliğine çıktığında çalışabilecek. Sistemin ilk olarak mesajlaşmaya açılması planlanıyor. 10 bin metrede cep telefonuyla konuşmaya ikinci etapta başlanacak.

KABLOSUZ İNTERNET: Panasonic’in “eXConnect” adını verdiği sistemde kabinde kablosuz internet yayını yapılacak. Yolcular dizüstü bilgisayarlarından veya sistemle uyumlu çalışabilen cep telefonlarıyla yüksek hızda internete bağlanabilecek. THY, Lufthansa ile bu sistemin ilk kullanıcılarından biri olacak.

CANLI TELEVİZYON: Uçağın üzerine konulacak özel bir anten ile uzun uçuşlarda uydu üzerinden Türk televizyonlarının yanı sıra seçilen yabancı kanallar da canlı izlenebilecek.

DOKUNMATİK EKRAN: Her koltuktaki ekran dokunmatik olarak planlandı. Yolcu bu ekranı kullanarak mönüden istediği yemeği seçebilecek. Yolcular, iPod gibi taşınabilir eğlence cihazlarını sisteme bağlayıp büyük ekranda kendi filmlerini izleyip müziklerini stereo kulaklıkla yüksek kalitede dinleyebilecek.

Gatwick 2.5 milyar dolara satıldı

Londra’nın yıllık 38.5 milyon uluslararası yolcusuyla en önemli havalimanlarından biri olan Gatwick, 2,5 milyar dolara satıldı. Havalimanının yeni sahibi, kısa pistiyle ünlü London City Havalimanı’nin en büyük ortağı Global Infrastructure Partners oldu. İngiliz hükümeti, Londra’da aynı zamanda Heathrow ve Stansted’i işleten BAA’den rekabeti etkilememesi için Gatwick’i satmasını istemişti.
İngiliz gazetelerinde hükümetinin satış operasyonunda düşük performans gösterdiği tartışılırken, Türkiye’deki terminal özelleştirmelerinde çok başarılı olduğunu, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın yap-işlet-devret projesi için 3 milyar 447 milyon dolar alındığına dikkat çekildi.

Havaş yurtdışına açılıyor

TAV Havalimanları Holding, portföyünde yer alan Havaş (Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.) için HSBC Investment Bank Holdings plc ve İş Girişim Sermayesi ile 180 milyon Euro’luk anlaşma yaptı.
Yeni yapılanmaya göre TAV Havalimanları Holding, TAV İşletme Hizmetleri A.Ş., TAV Bilişim Hizmetleri A.Ş., HSBC Investment Bank Holdings Plc ve İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, bir şirket kuracak. Havaş hisselerinin tamamını bu şirket 180 milyon Euro’ya devralacak. Yeni oluşumda TAV 78 milyon Euro sermaye ile yüzde 65, HSBC yüzde 28.3, İş Girişim de yüzde 6.7’lik hisseye sahip olacak. İşlemlerin tamamlanmasından sonra TAV 102 milyon Euro’luk kaynak elde edecek.

Havaş’ın Türkiye’de 18 havalimanında hizmet verdiğini söyleyen TAV’ın CEO’su Sani Şener “Ekonomik krizin bitip bitmediği yolunda tartışmaların uluslararası boyutta sürdüğü bu dönemde gerçekleştirdiğimiz ortaklık, sektöre ve Havaş’a duyulan güveni yansıtıyor. Hisse satışındaki amacımız TAV Havalimanları Holding seviyesinde borçluluğu azaltmak ve ek kaynak yaratılması” dedi. Halka arz konusunda çalışmaları olduğunu belirten Şener, projeyi orta vadede gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi.
Yazarın Tüm Yazıları