Atatürk Havalimanı’nda kapasite 30 milyon yolcuya çıkıyor

İstanbul Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hat Terminalleri, 40 milyon Euro’luk yatırımla büyüyor.

2006’da yanan Kargo Terminali arazisine doğru genişleyecek terminalle, Atatürk Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 27’den 30 milyon yolcuya çıkacak. Böylece yoğun saatlerde özellikle iç hatlar terminalindeki sıkışmanın önüne geçilecek. Yolcu konforu artırılacak.
/images/100/0x0/55ea7fcaf018fbb8f883f58d
Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) açtığı Atatürk Havalimanı’nın İç-Dış Hatlar Terminali, Katlı Otopark ve Genel Havacılık Terminali’nin işletme ihalesini, TAV Havalimanları Holding 3 milyar dolarlık rekor teklifle 15.5 yıllığına kazanmıştı. İşletmede yeni dönem 10 Haziran 2005’te başlamıştı.

Son yıllarda hızla büyüyen Atatürk Havalimanı’nda, havayollarının uyguladığı tarifeler nedeniyle özellikle iç hatlarda zaman zaman ciddi yoğunluk yaşanması üzerine TAV, DHMİ ile imzaladığı anlaşma doğrultusunda çalışmalara başladı. DHMİ, terminalin 24 Mayıs 2006’ta yanarak kullanılamaz hale gelen kargo bölümüne doğru ilerlemesini onayladı.

YEDEK PİST BEKLİYOR

Anlaşma doğrultusunda 40 milyon Euro’luk yatırımı üstlenen TAV, ek ödeme veya ilave işletim süresi almadan inşaatı 2009 sonuna kadar tamamlayacak.

Atatürk Havalimanı’nın yolcu kapasitesi artırılırken 06/24 yönünde inşaatı gerçekleştirilmesi planlanan yedek pist konusunda DHMİ ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında anlaşma sağlanmak üzere olduğu öğrenildi. Toplam 2 bin 300 metre uzunluğundaki mevcut 06/24 pisti, ortasında meydana gelen ve zeminden kaynaklanan çökme nedeniyle özellikle yağışlı havalarda çeşitli kazalara neden oluyor.

Yapılması planlanan yedek pist ile bu çökmenin önüne geçilmesi ve pistin Ataköy doğrultusunda uzatımı planlanıyor. Uçuş emniyetini ve havalimanının trafik kapasitesini artıracak yeni pist için Hava Kuvvetleri’ne ait araziden emniyet sahası için belirli bir bölüm alınması gündemde.

Yedek pistin yanı sıra Dış Hatlar Terminali’nin hemen arkasında yapımı süren SMART Projesi’nin yeni kule inşaatı ise beklenenden yavaş ilerliyor. Yağışların artmasıyla CIP Salonu önünde devam eden kule inşaatı etrafının çamur deryası haline gelmesi, yolcu şikayetlerine neden oluyor.

NELER YAPILACAK

Dış Hatlar Terminali 17 bin 920 metrekare büyütülecek.

Yeni yapılacak ek binada 3 adet körük yer alacak. Dış Hatlarda kapasite yıllık 3,5 milyon artırılacak.

İç kısımda yeni bilet satış noktaları açılacak.

İç Hatlar Terminali ise Dış Hatlardan verilen alanla 4 bin 557 metrekare büyüyecek.

İç hatlara ilave körüklerle birlikte toplam körük sayısı 15’e çıkıyor. Böylece yolcular terminalden vakit kaybetmeden uçağına binebilecek.

Yıllık iç hat kapasitesi 1.2 milyon artırılacak.

Kapasiteyi karşılamakta zorlanan otoparka ek olarak 29 bin 500 metrekare büyüklüğünde, 7 bin 500 araç kapasiteli yeni bir açık otopark yapılacak.

İlave yatırımlarda terminal altyapısı en modern teknolojik sistemlere sahip olacak.

VIP salonu, ilave tesisin altına taşınacak. VIP’in daha da büyütülerek kapasite ve konforunun artırılması planlanıyor.

Körük sayısının artmasıyla birlikte aprondaki trafik yükü azalacak.

Otobüse biniş bölümü yeniden tasarlanarak inşa edilecek.

BÖLGENİN EN ÖNEMLİ KAPISI

Hedeflerinin 2010 Dünya Kültür Başkenti İstanbul’un kapısı Atatürk Havalimanı’nı kullanan yolcuların konforunu ve sunulan hizmetin kalitesini artırmak olduğunu söyleyen TAV’ın CEO’su Sani Şener, "Atatürk Havalimanı 2000’de yılda 16 milyon yolcu ağırlıyordu. Bu rakam şimdi 27 milyona ulaştı. Atatürk Havalimanı’nın sadece Türkiye’nin değil, bölgenin en önemli kapısı. Normal artışın yanı sıra THY’nin de ciddi katkısıyla transit yolcu sayımız yıllık yüzde 20-30 yükseliyor. Yolcular Avrupa’dan gelip Uzakdoğu’ya, Ortadoğu’dan gelip Amerika’ya THY ile Atatürk Havalimanı üzerinden uçuyor" dedi. Yoğunluğun 15-16 saatlik dilimde olduğunu belirten Şener "Uçuşların 24 saate yayılmasıyla Atatürk Havalimanı yıllık 40-50 milyon yolcuya çıkabilir. Yeni yatırımlarımızla birlikte hedefimiz daha konforlu bir havalimanı" diye konuştu.

Yanınızdaki yolcuyla uçmadan tanışın

Air France-KLM, yolcularının chat yapabileceği, yolculuk tecrübelerini paylaşabileceği www.bluenity.com sitesini hizmete açtı. Fransızca, İngilizce ve Flamanca olarak 3 dilde hizmet veren internet sitesi sayesinde aynı uçakta uçan, yan koltukta oturan yolculara birbirleriyle uçuştan önce tanışma fırsatı sağlanıyor. Yolcular bu site üzerinden havalimanına gidiş-gelişlerini de ortak organize edebiliyor. İsteyen yolcular buraya Facebook bilgilerini ve seyahat fotoğraflarını da girebiliyor. Havayolunun hedefi bir yıl içinde siteye 300 bin üye kazandırmak.
Yazarın Tüm Yazıları