Paylaş
Biz ebeveynler ise çocuklarımızın daha doğru kararlar alabilmesi için seferber olmuş durumdayız. Seferber olduk diyorum, çünkü çocuklarımızın ileride tüm hayatını etkileyecek mutsuzluk ve pişmanlıklar yaşamalarını istemiyoruz.
Çünkü kendi tecrübelerimize dayanarak artık biliyoruz ki, çocuklarımızın ileride mutlu olabilmeleri ve hiçbir pişmanlık yaşamamaları için doğru bir yol izlemeleri, doğru zamanda doğru kararlar alabilmeleri şart.
Biz yetişkinler de bir zamanlar çocuktuk ve o dönemlerde en sık karşılaştığımız sorulardan biri sanırım “Büyüyünce ne olmak istersin?” sorusuydu. Peki bizim o dönemde ne hayallerimiz vardı? Gerçekten neler bizi mutlu ediyordu? Geleceğe nasıl bakıyorduk? Bugüne kadar o hayallerin ne kadarını gerçekleştirebildik? “Keşke”lerimiz var mı? Bugünleri öngörebilseydik, yine aynı şeyleri aynı şekilde mi yapardık? Peki istediklerimizi gerçekleştirebilmek için yeterince motive miydik?
Kim bilir...
Bildiğimiz, emin olduğumuz şu: Hedeflere ve hayallere ulaşabilmek için doğru yönlendirilmek, çocukları o hayaller doğrultusunda motive etmek şart.
Çocuklar nasıl motive edilir?
◊ Hayal kurmalarına izin verin, hatta bunu özellikle destekleyin. Başka insanların “olmaz” veya “olamaz” şeklindeki olumsuz yorumlarına takılıp kalmayın. Önemli olan çocuklar ve gençlerdeki o heyecanın kaybolmaması, onların hayallerini dinleyen, destekleyen yetişkinlerin bulunması.
◊ Çocuğunuz tam anlamıyla motive olmuşken, bazı hedeflerine de ulaşmışken, ileri bir dönem için çeşitli sözler vererek motivasyonunu düşürmeyin. Harcadığı enerji için övgülerde bulunun. Vaatlerde bulunmaktansa hiç beklemediği anlarda ona sürprizler yapmak, ödüllendirmek çok daha etkili olur.
◊ Çocuğunuza umut aşılayın. Gerek sözleriniz, gerek davranışlarınızla çocuğunuza ona olan inancınızı gösterin, hissettirin. Sık sık yeteneklerinden ve gelişmelerinden bahsedin, kendi gözlemlemelerinizi de çocuğunuzla paylaşın.
◊ Çocuğunuzun plan, program yapmasına izin verin. Siz de bunları kontrol altında tutun. Ancak sakın olayları birebir ele alarak kendisini kontrol ediyormuş hissiyatı uyandırmayın.
◊ Çocuklar büyürken kendi kararlarını alabilmeleri çok önemlidir. Bunun için onlara alan yaratın, fırsat verin. Yani tepeden bakmadan, sadece gözlemleyerek yanında olun. Sadece ihtiyaç duyduğu anda yanında olmanız önemlidir.
Paylaş