Küçük bir kaçamak

Tuğrul ŞAVKAY
Haberin Devamı

Peşinen söyleyeyim ki, ben içki içmem.

Ağzıma içki sürmem demedim, içki içmem dedim. Aradaki farkı arif olan anlamıştır.

Ancak bu durum, benim içki merakımı engellemez.

Önümüzdeki hafta sevgili Teoman Hünal, Mehmet Yaşin, Ahmet Örs ve Mehmet Yalçın’la malt viski tatmak üzere İskoçya’ya gideceğim. Bir gün Edinburg’da kalıp, ertesi gün Highland bölgesine geçeceğiz. Onun ardından da ver elini Orkney Adası.

Bu sonuncusu Highland Park adlı viskinin yapıldığı yer. Esas olarak Highland bölgesinde sayılmakla birlikte nev’i şahsına münhasır İsland tipi viskilerin vatanı. Üstelik burası, Büyük Britanya’nın en kuzey noktası. Bu sıcak yaz gününde insan bundan fazla ne ister?

* * *

Yiyip içtiklerimi paylaşma şansım yok.

Ama görüp gezdiklerimi dönüşte en ince ayrıntılarına kadar anlatmaya peşinen söz veriyorum.

Bu arada köşem önümüzdeki hafta boyunca açık kalacak.

Çoktandır yazmak isteyip de bir türlü elimin varmadığı hemen her şeyi önümüzdeki hafta bu köşede bulacaksınız.

2000 yılının eşiğinde Türk mutfağı

Aşçılar Birliği daha önce benzer bir toplantı dolayısıyla bu sütunlara konuk olmuştu.

Dernek başkanı Aydın Yılmaz dur durak bilmeyen birisi. Vur diyince öldürüyor. Ama iyi de yapıyor. Daha doğrusu şu sıralarda ondan başka profesyonel yiyecek-içecek dünyamızda pek bir şeyler yapan yok.

* * *

Aydın Usta şimdi de 2000’li yıllarda Türk mutfağının dünya mutfağıyla eklemlenmesine takmış kafayı.

Yeni yüzyılda dünyanın böylesine birbirine yakınlaşmasının bizim mutfağımız üzerinde ciddi etkileri olacağını söyledi bana. Kendisine yerden göğe hak verdim.

'Öyleyse gel sen de katıl' deyince önce anlayamadım. Meğer Aşçılar Birliği, 'Küreselleşme Sürecinde Türk Mutfağı' başlığı altında bir panel düzenliyormuş. Panel, Conrad Oteli’nde 20 Haziran pazar günü, öğleden sonra saat 1:00’de küçük bir kokteylle başlayacak ve yaklaşık iki saat sürecek.

* * *

Konuşmacılar arasında üstadımız Turgut Kut, Vedat Başaran, Ahmet Örs ve Yurdaer Kalaycı gibi isimler var.

Bu etkinlik öncelikle yiyecek-içecek sektörünü ilgilendiriyor. Aşçılar bu sektördeki sadece küçük bir grup. Yiyecek-içecek işletmelerinin sahipleri, yöneticileri, ürün imalatçıları, ithalatçıları, hasılı herkes bu panelde mutlaka yer almalı. Sorularla, katkılarla paneli zenginleştirmeli.

Öte yandan paneli düzenleyen Aşçılar Birliği yöneticilerinin gönlü geniş. Onlar, 'panelimize yemeğe meraklı herkesi bekliyoruz' diyorlar.

Benden haber vermesi.

Bir konser

Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Bayezid operasının kaçırılmaması çok söylendi.

Müzik meraklıları için haklı ve yerinde bir uyarıydı.

Opera sahnelerinde yıllardır sahnelenmemiş ve tozlu raflarda unutulmaya terkedilmiş bir operanın sahnelenmesi müzik tarihi açısından da heyecan verici bir olay.

Buna tanıklık etmek insanı nasıl olur da etkilemez?

Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun 700. yılı dolayısıyla bu etkinlik bir başka anlam da kazanıyor

* * *

Bugün ise ben müziğe ilk adımlarını atmasını istediğiniz çocuklarınızı götürebileceğiniz bir etkinliği gündeme getirmek istiyorum.

21 Haziran pazar günü Aya İrini’de şef ve birinci keman Lüdwig Müller yönetiminde Viyana Oda Orkestrası, Johann Strauss’un 100. ölüm yıldönümü dolayısıyla, bestecinin ünlü eserlerinden bazılarını sunacak.

Ölüm yıldönümleri elbette acıklı günlerdir, ya da en azından öyle olmaları gerekir.

Ama konu sanat ve sanatçı olunca, bir ölüm yıldönümü bile nasıl bir şenliğe dönüşüyor ve bu durum asla yadırganmıyor, anlaması gerçekten güç.

Daha doğrusu işin sırrı, anla madaki güçlükten çok, sanatın gücünde saklı galiba.

Yazarın Tüm Yazıları