Paylaş
Bugün akşam altı buçukta Galatasaray Lisesi’nin Tevfik Fikret Salonu’nda solist Melihat Gülses ve İhsan Özer yönetimindeki Türk Musikisi Vakfı orkestrasının gençler için Dr. Müh. Osman Simav tarafından düzenlenmiş bir konseri var.
Vakıf bir şıklık yapmış, benim gibi gençliği geride bırakanlara da davetiye göndermiş.
Ne güzel!
* * *
Çoğu İTÜ’lü müzik meraklısının kurduğu ve Yılmaz Karakoyunlu dostumuzun başkanlığını yürüttüğü bir vakıftan söz ediyorum. Şimdi sözkonusu vakıf, bir dizi gençlik konseri düzenliyor. Galatasaray Lisesi’ndeki konser, dizinin ilki. Bence bu yaptıkları şimdiye kadar her ne yapılmışsa, içlerinde en önemlisi. Çünkü Türk Musikisi Vakfı, gençleri bu konserler aracılığıyla kendi musikimizle tanışmaya davet ediyor.
* * *
Konserin solisti Melihat Gülses, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın şan bölümünden mezun.
1981 yılından buyana TRT’de görevli.Tanburi Necip Gülses’in eşi.
Hayat hikayesini okurken neler kaçırdığımı görerek üzüldüğümü söylemeliyim. Melihat Gürses 1996 İstanbul Müzik Festivali’nde 'İstanbul Türküleri ve Rembetiko' adlı konserde Rumca ve Türkçe türkülerimizi seslendirmiş.
1998 yılında Aya İrini’de düzenlenen bir konserde Fransız soprano Catherine Dubosc ile birlikte sahneye çıkmış ve klasik müziğimizin örneklerini sunmuş. İki iklim ve iki musikinin peşpeşe dinlenmesi kimbilir ne kadar etkileyiciydi?
* * *
Konserin şefi İhsan Özer de bir İTÜ’lü. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı mezunu. Ruhi Ayangil, Demirhan Altuğ, Yalçın Tura, Tülun Koman gibi hocalarla çalışmış.
Aynı zamanda besteleri var.
İhsan Özer, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak çalışmakta.
* * *
Galatasaray Lisesi’ne bir cemile olarak, konser programında Refik Talat Bey, Memduh Bey, Niyazi Seyhun, Refik Fersan, Ahmet Uzel, Yalçın Tura gibi hepsi de musikimizin anıt isimleri olan Galatasaraylı bestekarlara yer verilmiş.
Beni bir de seçilen şarkıların güfteleri etkiledi. Mesut Cemil’in nihavend fantezi’si 'Kanatları gümüş yavru bir kuş' Nazım Hikmet’in, Memduh Bey’in nihavend şarkısı 'Gönlümle oturdum da hüzünlendim' Yahya Kemal’in, Necip Gülses’in nihavend fantezisi 'Bende yangın sende kül' Yılmaz Karakoyunlu’nun, Dr. Selahattin İçli’nin mahur şarkısı 'Uzak uzak iki yıldız' Bekir Sıtkı’nın ve Yalçın Tura’nın hüseyni fantezisi 'Kasımpaşa kıyıları tersane' Oktay Rıfat’ın şiirlerinden yapılmış besteler.
* * *
Ben sadece delicesine aşığı olduğum Refik Fersan’ın acemkürdi fantezisi 'Rüzgar uyumuş ay dalıyor'u dinlemek için bile bu konsere giderdim.
Ne yazık ki, bu akşam için çok önceden verilmiş bir sözüm var. Gaggenau Yemek Kulübü’nde konuşmacı olarak bulunmam gerekiyor.
Ne yazık!
Paylaş