Sadece para konuşacağız. Medya böyle değişecek... Yeni çıkan şöyle bir devrim... Öngörü yok!.. Bilanço okumayı bilen, bu işte milyonlarca doları yatan birinin dediklerini aktaracağım şimdi.
Washington Post’u çıkaran grubun Yönetim Kurulu Başkanı Donald Graham’ın sözlerini... 20071 posta kodlu WashPo binasında buluştuk Graham’la. Ve hurufattan yapılma kapısı olan odasında yaklaşık bir saat görüştük. Watergate hikâyeleriyle 70’lerde dünya basın tarihine geçen Katharine Graham’in oğlu. Şirketi, hayatı boyunca gölgesinde kaldığı, efsaneleşmiş bir anneden devralan bir üçüncü kuşak. Ancak mesele eğer bir gazeteyi ayakta tutmaksa... Önce 80’lerde televizyon, sonra 90’larda internetle yüzleşmiş... Hâlâ da mürekkep için boğuşan tam bir ağır işçi. Başlıklarla özetlemeye çalışacağım.
2009 GÖRDÜĞÜM EN KÖTÜ YILDI
2009’da Washington Post’un yazdığı zarar (164 milyon dolar), 2010’da yaşanmadı. Neden? - Ben gazeteciliğe 1971’de başladım. Ve 25 yıl sadece kâğıt gazetede çalıştım. O yüzden sözlerimi bunu dikkate alarak değerlendirin. Ancak tek söyleyebileceğim, 2009, benim hayatım boyunca gazetecilikte gördüğüm en kötü yıldı. Şimdi düşüş durdu.
Nasıl atlattınız krizi? - Katharine (Weymouth, şirketi devralacak 4. kuşak) ve Marcus Brauchli (gazetenin genel yayın yönetmeni), maliyet azaltmada harika bir iş yaptılar. İki baskı tesisimiz vardı. Birini kapattık. Ayrıca çok şanslı bir şirketiz. Yöneticilerimizden biri Warren Buffet (yatırımcı). İyi yönetilen bir emeklilik fonumuz vardı.
Yazıişlerindeki personel azaltılmasına nasıl karar verildi? - 1995’te internet ürününe başladığımızda dev gibi bir gazete, küçücük bir internet vardı. Eğer interneti o dönem gazete içinde halletmeye çalışsaydık, kimsenin umurunda olmazdı. O yüzden ikisini ayırdık. Ayrıca internete bilgisayar odaklı genç insanlar seçtik. Ancak iş çok büyüdü. Sonunda gazete ve internet yazıişlerini birleştirdik. İşten çıkarmalar o sırada oldu.
İşini kaybetmeyen daha çok hangi kesimdi? İnternet tarafı mı, gazete tarafı mı? - Bu birleşmenin gerekliliğini gazete editörlerimiz fark etti. Geçen yıl başladı süreç. Sadece altı hafta kaldı. 1 Mart’ta Washington Post’ta bütün bilgisayar sistemi tek olacak ve bir editör hem internet hem gazete için tek sistemde çalışacak.
İKİ ÖNEMLİ OPERASYON
1 Newsweek dergisinin satışı? - Newsweek’i sattığımız için çok üzgünüm. Ama açıkçası her zaman bir zorluğu vardı. Çünkü çoğu dergi genelde tek bir konuya odaklıdır. Moda, yemek, bilgisayar gibi... Böylece çoğunun doğal bir reklamveren grubu vardır. Ancak Newsweek’in hiç olmadı. En büyükler alkollü içecek ve sigara şirketleri çekildi. Üçüncü sıradaki reklamveren, otomotivi kriz etkiledi, zorluk katlandı. Mecburduk..
2 Goldman Sachs’ın yaptığı yatırımla Facebook’un 50 milyar dolarlık şirket haline gelmesi? - Facebook’un yönetim kurulundayım ama şirkete verdiğim tavsiyeleri açıklayamam. Yönetim kuruluna girdim. Çünkü tanıştığımızda Mark’a (Zuckerberg, kurucu) hayran oldum. Ve içine girdikçe hayranlığım arttı. Tek söyleyebileceğim, Mark çok çok çok sabırlı biri. Bence akıllıca olan da bu.
BAŞARILI OLURSA KOPYALARIZ
Bugün Amerikan medyasının en inovatif şirketi hangisi? - Amerikan medyasında şimdi deney zamanı. Eminim Türkiye’de de öyledir. New York Times yakında bazı okuyucularına interneti paralı yapacak. Murdoch, iPad gazetesini başlatıyor. Biz de iki ay içinde bazı deneysel internet sitelerinin yayınını başlatacağız. Ayrıca mart sonundan önce de Washington Post’un yenilenmiş web sitesini yayına sokacağız. Umarım hem Murdoch hem New York Times başarılı olur. O zaman biz de kesinlikle aynısını kopyalarız. Sadece biz değil herkes kopyalar.
VİETNAM’DA KARAR VEREMEDİM
Cumhuriyetçi Wall Street Journal ya da liberal New York Times’a göre yazar seçiminiz daha dengeli. Neden? - Bu bir gazetecilik bakışı. Örneğin ben Vietnam Savaşı’nda bir Amerikan askeriydim. Ama 45 yıl sonra bile hâlâ benim Vietnam konusunda kafam karışık. Amerika’nın politikası ne olmalıydı emin değilim. Şimdi Amerika’nın büyük sorunlarında da cevap ne bilmiyorum. Her seferinde Cumhuriyetçi ya da Demokrat önce bilge insanları dinlemek, bakış açılarını görmek istiyorum. Sonra kendi düşüncemi oluşturuyorum. Haberleri kendi gibi düşünen insanlardan öğrenmek isteyen okuyucular da var. Eminim Türkiye’de de vardır. Bizim gazetemiz onlar için değil. Bizde Charles Krauthammer da var Ezra Klein da.
WIKILEAKS’İ BİLMİYORUM
Hükümetle ilişkiler? - Bir öfke ilişkisi değil, aramızda bağımsızlığa dayalı bir ilişki var. Burada bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hükümetten sübvansiyon almayız. Önemli nokta, bağımsızlık için mali açıdan güçlü olmak zorundayız. Doğru olduğuna inandığımız bir konuda baskıya karşı hazırlıklı olmalıyız.
WikiLeaks meselesinde bu ilişki nasıl yürüdü? - Bunun cevabını bilmiyorum. Bunu Marcus Brauchli ile konuşmalısınız.
YENİ KUŞAK KARAR VERİR
Washington Post bir aile şirketi olarak kalacak mı? - Post’un kurumsal yapısı bu gazeteyi bir aile şirketi olarak tutmaya uygun. Katharine 44 yaşında ve güçlü bir lider. Şirket de halen kârlı. Bunun kararını yeni kuşak verecek.