Şimdi itiraf etmeliyim ki o yıllarda ağzını yaya yaya şarkı söyleyen bu çılgın kadına çekinceli bakıyordum. Gerçek miydi, sahte miydi; arıza mıydı yoksa neydi? Sonra ısınmaya başladım.
Daha sonra ısınma derecem epey arttı ve bir hayranı haline geldim. İlk albümlerini çıkardığı yıllar için ne kadar ‘erken’ olduğunu, yaptığı işin ne kadar kendine özgü olduğunu düşündüm. Buna rağmen sevilmiş ve kabul edilmişti. Vokal üslubu, giyimi, kuşamı her şeyiyle...
Ardından şarkı yazarı kimliğiyle tanınmaya başladı. Öyle ki, ondan şarkı almak albümü garantiye almak gibi bir hal almıştı. İbrahim Tatlıses’ten Tarkan’a; Gülşen’den Sibel Can’a, Alişan’a, Aşkın Nur Yengi’ye, Ayşegül Aldinç’e; en son Tuba Özerk’e kadar birçok kişi için birinci sınıf hitler yarattı.
Kendi adıma Göç’ün, Sokak Kızı’nın, Demir Leblebi’nin CD formatında arşivimde olmayışlarına pek üzülüyordum. Bırakın bir müzik yazarının profesyonel niyetlerle yaptığı arşivi, bence her müzikseverin arşivine katması gereken albümlerdir. Öyle internet sitelerinden indirilmiş kalitesiz mp3 kayıtları ile yetiniyorsanız siz bilirsiniz ama ben tercih etmiyorum.
Bu nedenle Nazan Öncel’in 3 CD’lik setinin piyasaya çıktığını duyunca çok sevindim.
Az önce isimlerini sıraladığım bu çok önemli üç albüm hiçbir yerde bulunmuyordu. Nazan Öncel’in bir Best of çalışmasına gitmeyip, albümleri orijinal halleriyle yeniden yayınlaması ayrıca sevindirdi beni. Söz konusu 3 CD’yi içeren ‘Bir Şarkı Tut (Eskilerden 31 Şarkı)’ adlı çalışma 15 YTL’lik özel fiyatı ile de insanın iştahını kabartıyor.
Bugün itibarıyla henüz almadıysanız güzel bir yılbaşı hediyesi de olabilir.
2005’in en iyileri
Her yılbaşında bir önceki yılın en iyileri üzerine bir şeyler karalarım. Önümüzdeki haftalarda yine yapacağım. Ama bu hafta Türkiye’nin yaşayan en eski müzik dergisi (şubat ayında 19. yaşlarını kutlayacaklar) Blue Jean’in 2005 değerlendirmesi üzerine iki çift laf etmek istiyorum. Blue Jean 19 yıldır yabancı müzik üzerine yayın yapan bir gençlik dergisi. 2005’te, Türkçe rock’ın yükselişe geçişini öngörerek Türkçe müziğe yatırım yapmaya başladılar. Ocak ayında Athena, Manga ve Mor ve Ötesi’ni bir araya getirerek kapak yaptılar. Arkasından dört kere daha Türk gruplar Blue Jean kapaklarında boy gösterdi. Demek oluyor ki 19 yıldır sadece yabancı müzik üzerine yayın yapan bir dergi ilk kez 2005 Yılı’nda 12 kapağın beşini Türk gruplara ayırdı. İşin enteresan kısmı, bu dergi son beş yılın en iyi satış rakamlarına bu yıl yaptığı Türkçe müzik kapaklarıyla ulaştı. Dergi okurlarının yaklaşık yüzde 20’sinin bilfiil katılımıyla gerçekleşen anketin Türkçe bölümünde ‘en iyi albüm’, ‘en iyi şarkı’ ve ‘en iyi videoklip’ kategorilerinde Şebnem Ferah ipi göğüslerken; en iyi prodüktör yine Şebnem’in albümüyle Tarkan Gözübüyük seçildi. Öte yandan hem ‘en iyi grup’ hem de ‘en iyi çıkış yapan grup’ kategorilerinde ödüle Manga’yı layık gördü Blue Jean okurları. Blue Jean’in ocak sayısındaki 2005’in en iyileri özel dosyasını dikkatle incelemenizi öneririm. 12-18 yaş arası yüzü batıya dönük yeni müzik tüketicisinin beklentileri açısından önemli tüyolar alacaksınız.