Sporda büyük reform

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, kendi kendisini lav ederek Spor Yüksek Kurumu adında yeni bir çalışmanın içinde. Kanun teklifi olarak meclise gönderilecek olan bu çalışma ile Türk sporu tarihinde ilk kez büyük bir devrime adım atmış olacak.

Öncelikle kendi kendini ortadan kaldıran genel müdür Mehmet Atalay'ı kutlarız. Çünkü bundan önceki tasarıda genel müdür, Spor Yüksek Kurumu'nun başında gözükmete idi. Oysa Mehmet Atalay, kanun geçtiği taktirde Spor Yüksek Kurumu'nun başına geçecek kişinin tayini için Bakanlar Kurulu'nun yetkili kılınmasını istedi.

Bazı yanlışlar var

Bu tasarıda bazı yanlışlıkların olduğunu söylememiz de gerekir. Kanun yapılırken, muhtelif ülkelerden örnekler alınmış. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, örneklerin Türkiye'nin şartlarına uygun olması ve kolay işleyebilmesi en büyük şarttır.

Başta kurumun teşkilinde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'ne sadece bir sandalye verilmesi ve diğer kurumlarla eşit gösterilmesi bir büyük eksikliktir.

TMOK bütün diğer kurumlardan daha geniş kapsamlı bir görev yapmaktadır. Özellikle federasyonların uluslararası ilişkilerini en iyi şekilde organize edebilecek ve bu uluslararası teşkilatlarla ilişki kuracak kapasitedeki kuruluş TMOK'tur. Ayrıca yaz ve kış Olimpiyatları, Akdeniz Oyunları, Gençlik Oyunları gibi organizasyonların uluslararası tek temsilcisi olan ve bu konuda bütün hazırlık çalışmalarını organize eden TMOK'un bu sorumluluklarının karşısında kurumun tepesinde daha fazla temsil edilmesi gerekir.

Bunun dışında da bazı eksiklikler ve yanlış değerlendirmeler var. Örneğin kurumun Anadolu teşkilatının sadece yerel yönetimlere bırakılmasının sakıncalaları da mevcuttur.

Eksikler düzeltilmeli

Bu yüksek kurumun Türk sporuna faydası elbettte eksiye nazaran mukayese edilemeyecek kadar güçlü olacaktır. Ancak kurumun gelirlerinin temeli genel bütçeden alınacak paralar olmalıdır. Yoksa sağdan soldan elde edilecek küçük miktarlarla bu kurumu götürmek mümkün değildir.

Bir başka konuda spor sahaları ve tesislerin yerel olarak kullanılmasının belediyelere ve il özel idarelere bırakılmasındaki felfesedir. Aslında yöntem doğrudur. Ama bunun denetimi, bakımı için ayrı fonlar ve kadrolar teşkil edilmelidir. Yoksa bu tesisler bakımsızlıklar yüzünden elden gider.

Sponsorluk maddesinde spor kulüplerine olanak sağlanması ve bunun uygulanmasında daha özerk bırakılmaları bence olumlu bir girişimdir.

Bu girişimin mecliste kuşa döndürülmemesi ve en kısa zamanda yanlışlıkları da düzeltilerek uygulanması gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları