ALMANYA’da hakemlerin ve futbolcuların maç sonuçları üzerinde bahsi müşterek oynamaları Haken Hoyzer’in cezalandırılması ile bitti mi?
Sanmıyoruz. Çünkü Hoyzer’e suç tespiti bazı bahsi müşterek firmalarının aylar önce Alman Futbol Federasyonu’nun futbol maçlarında şüpheli tahminler yapıldığını bildirmelerine rağmen ancak Ocak ayında Hoyzer’in suçunu itiraf etmesiyle ortaya çıktı. Hoyzer, dört maçta 100 bin Euro’luk oyun oynadığını açıkladı. Bunu Hırvat kumar sendikası kanalıyla yaptığını ifade etti.
Hoyzer, geçtiğimiz cumartesi günü yakalandı ve 8 ayrı olayla suçlandı. Alman hükümeti savcısı, Hoyzer’in herşeyi söylemediğini, çok daha önemli suçları olduğunu ifade ederek şimdilik açıklama yapmaktan kaçındı. Savcı, hafta başından itibaren 19 evde arama yaptırdı. Aralarında 4 hakem ve 14 futbolcunun da bulunduğu 25 kişinin 10 maçta daha sahtekarlık yaptıklarını bulduklarını belirtti.
İkinci Lig’de MSV Duisburg takımının kalecisi ölümle tehdit edildi. Hoyzer’in işbirliği teklif ettiği deneyimli hakem Torsten Koop’un lisansı iptal edildi.
2006 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı Franz Beckenbauer, bunu yapanların ömür boyu boykot almaları gerektiğini belirterek, ‘Dünya Kupası hevesimiz kalmadı, bu iş halledilmeli’ şeklinde konuştu.
Blatter: Bu işi bitirmek çok güç
FIFA’nın başkanı Sepp Blatter, Frankfurt’ta 2006 Dünya Kupası’nda görev alacak 45 hakemin seminerlerinde, ‘Hakem, futbolcu ve yöneticilerin müşterek bahis oynamalarını önlemek çok zor. Çünkü tespiti mümkün değil. Kendi yakınları, anneleri, babaları, amcaları, halaları veya yakın arkadaşları onlar adına oynayabilir. Ancak bahsi müşterekçiler birleşip normal olmayan tahminleri ihbar ederlerse belki bu problem çözülebilir’ şeklinde konuştu.
Durum çok kötü
Futbolu yönetenlerin verdikleri bu demeçler, olayların durdurulmasının çok zor olduğunu açıkça göstermektedir. Hoyzer skandalının arkası kesinlikle gelecektir. Sadece Almanya’da değil, birçok ülkede bu skandalların çıkması beklenmektedir. Devekuşu emsali, kafayı kuma gömmekten çok, Avrupa’da bu olayın bütün ülke federasyonları tarafından ciddi bir şekilde anlatılması gerekmektedir.
Bu olaylar futbolun geleceği için kötümser tahminlerin de yoğunlaşmasına neden oldu. Dünya Futbol Endüstrisi artık ciddi bir şekilde denetim ve yönetim konusunda güvence getirecek çalışmaların içine girmelidir.
Türkiye de en azından ne yapılması gerektiğini bugünden düşünmek zorundadır. Bahsi müşterek oyunlarının kontrolü mafyanın eline geçtiği takdirde artık ülkemizde futboldan söz etmek mümkün olmayacaktır.