Atina Olimpiyatı’nın ardında

ATİNA Olimpiyat Oyunları’nın bitiminden hemen sonra, Eylül ayında ATHOC (Atina Olimpiyat Organizasyon Komitesi) ABD, İngiltere, İspanya, Almanya ve Fransa’yı kapsayan 5 ülkede bir toplumsal araştırma yaptı.

ATHOC’a göre, bu halk araştırması sonucunda yeni bir ‘Yunan Kimliği’nin bu ülkenin vatandaşları tarafından oluşturulduğu ortaya çıkmaktadır. Bu yeni kimliğe göre Yunanistan, ‘Güvenli ülke’, ‘Modern Avrupa ülkesi’, ‘Teknik açıdan mükemmel olimpiyat oyunları organize edebilen’, insani ölçülere de önem veren bir ülke.

ABD % 90, Avrupa % 93

Araştırma sonucunda Atina Olimpiyat Oyunları % 90 ABD’liler, % 93 Avrupalılar tarafından başarılı olarak kabul edildi. Toplam grubun % 40’ı ise Atina Oyunları’nı olimpiyat tarihinin en iyi oyunları olarak gösterdiler.

Bu sonuçlara bakılarak olimpiyat oyunlarının Yunanistan’a turizm sektöründe büyük ilerleme kaydettireceği görülmektedir. Nitekim, Amerikalıların % 38.7’si önümüzdeki yıllarda Yunanistan’a gidebileceklerini ifade ederek, İtalya’dan sonra Yunanistan’ı ikinci en popüler turizm ülkesi olarak gösterdiler.

ATHOC tarafından yapılan başka bir araştırmada da Yunan halkının olimpiyat oyunlarında büyük başarı kazanmaları sonucu, Yunanistan’ın uluslararası podyumda kayda değer bir saygınlık kazandıklarına inandıklarını göstermektedir.

İşte olimpiyatların gücü

Olimpiyatlar dünyanın en güçlü, en görkemli ve medya tarafından en çok izlenen spor organizasyonudur. Her iki yılda bir kış ve yaz oyunları yapılmaktadır. Yaz oyunlarında 10 bini aşkın sporcu, kış oyunlarında ise 5 bini aşkın sporcu muhtelif müsabakalarda yer alıp, madalya peşinde koşmaktadır. Atina Olimpiyat Oyunları’nda 20500 medya mensubu oyunları dünyaya duyurmuştur. Ülkemizde ise bilen bilmeyen olimpiyat yapılıp yapılmamasını tartışırken, Yunanistan olimpiyat oyunlarından elde ettiği prestijle dünyada çok saygın bir yere geldi. Bunu da boş konuşup laf ebeliği yaparak değil, ülkenin tüm insanları olarak olimpiyat organizasyonuna inanarak, kenetlenip başardılar.

İstanbul’un olimpiyat yapıp yapamayacağını tartışanların aslında Yunan toplumunu örnek almaları gerekir. Olimpiyatları almak ve yapmak, ülke olarak buna inanmak ve bu hedefi desteklemekle mümkün olur. Yoksa hala Beşiktaş-Fenerbahçe futbol maçı ikileminin tam ortasında boğulup kalırız. Her zaman olduğu gibi.

Beyler, spor sadece futbol değildir. İzleyen değil, sporu yapan sporcudur. Eğer 300 bin yerine 20 milyon lisanslı sporcumuz olursa, o zaman daha bilinçli daha akıllı ve daha da güçlü oluruz.
Yazarın Tüm Yazıları