Pandemiyle birlikte köpeklerde neler değişti

Pandemi sürecinde bizler, eski düzenimizden çok farklı bir düzen içerisinde yaşar hale geldik.

Haberin Devamı

Pandemiyle birlikte köpeklerde neler değişti

Birçok iş ve yaşantı alışkanlıklarımızı değiştirdik. Bizlerle birlikte bizim yaşantımıza entegre olarak yaşayan köpeklerimiz de birçok yeni davranışa adapte olmak durumunda kaldı. Pandemi süreci, köpeklerin hayatında ve alışkanlıklarında ne gibi değişikliklere neden oldu birlikte inceleyelim.

Pandemiyle birlikte köpeklerde neler değişti

ARTAN KÖPEK ÜRERİM VE SATIŞLARI

Pandemi süreciyle birlikte evlerinde daha fazla zaman geçiren insanlar daha önceki çalışma planlarından dolayı cesaret edemedikleri köpek sahiplenmeye fırsat buldular. Bu durum plansız ve hazırlıksız köpek sahiplenme ve buna bağlı merdiven altı üretimi maalesef tetikledi. Bu olumsuz gelişmenin yanında, barınak ve sokaklardan bazı canları sahiplenen insanların da olması bu dönemin olumlu yansıması oldu.

YALNIZLIK KAYGISININ ARTMASI

Evde kalınan ve eğitime evden devam edilen şu günlerde bizlerle yaşayan köpeklerimiz eskiden toleranslı oldukları, günün belli saatlerinde yalnız kalma alışkanlıklarını unutmaya başladılar. Bu durum ilerleyen süreçte iş ve eğitim planları değişecek olan bizlerin evde kalma süreleri farklılaşınca, dostlarımızın yalnızlığa reaksiyon vermelerine neden olacaktır. Böyle sorunlar yaşamamak için dostlarımıza kazandırmış olduğumuz yalnız kalma rutinini, gün içerisinde zaman zaman oluşturmamız elzemdir.

Pandemiyle birlikte köpeklerde neler değişti
İNSANLARIN MASKE KULLANIMI

Köpekler insanlarla olan ilişkilerinde beden dili ve yüz mimiklerini takip ederler. Pandemiyle vazgeçilmez olan maske kullanımı, köpeklerin bizlerin mimiklerini okumakta zorlanmalarına sebep olmaktadır. Bu durum bazı köpekler için yaklaşımda tedirginlik ve algı karmaşası doğurabilmektedir.

GEZİNTİ VE EGZERSİZ KISITLAMALARI

Bu süreçte insanların daha az dışarı çıkmaya çalışıyor olması ile sokağa çıkma kısıtlamaları, özellikle evde yaşayan köpeklerin daha az kısa gezinti ve egzersiz sürecine girmesine neden oldu. Bu durum dostlarımızın evde daha uyumsuz, huzursuz olmasına, kontrolsüz kilo almalarına neden olabilmektedir.

DEĞİŞEN SOKAK KÖPEKLERİ DAVRANIŞLARI

Mahalle ve sokaklarımızı paylaştığımız dostlarımız da değişen insan hareketlerine bağlı farklılaşan davranışlar sergiler oldular. Cadde ve sokakların eski deviniminde olmayışı, insan kalabalığının seyrekleşmesi onların daha bölgeci, korumacı olmalarını tetikliyor. Ayrıca maskeyle dolaşan insanlar onların daha şüpheci ve tedirgin hissetmelerine neden olabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları