Paylaş
Birçok yeni köpek edinen kişi, bu sorunu aşmakta güçlük çekerek pes edebilmektedir. Oysa bu dönem belli başlı uygulamaları yaparak ve doğru bir takiple aşılabilmektedir. Bu süreci yönetirken kaçınılması gereken hatalara şöyle bir göz atmak gerekirse:
- Aslında tuvalet akışkanlığını edindirmek, bir eğitim modeli olmaktan çok yönlendirmedir. Bu sebeple köpeği bebeklik döneminde tuvalet eğitimi aldırmak hedefli bir eğitim okuluna göndermek ve evden uzaklaşmasına neden olmak oldukça yanlıştır. Çocuğunuzu nasıl tuvaletini öğrenmesi için bir okula yazdırmıyorsanız köpeğinizi de kendi manipülasyon ve yönlendirmelerinizle evinizde bu sürece alıştırmalısınız.
- Tuvalet alışkanlığını köpeğinize edindirmeye çalıştığınız bu dönemde ona karşı toleranslı olmalısınız. Bilişsel algısı henüz yeterince gelişmemiş tür dışı bir canlıyla diyalogda olduğunuzu unutmayın. O da tıpkı bizler gibi ufak tefek hatalar yaparak öğrenecektir. Sabırsız ve tahammülsüz olmanız bu durumun yönetiminde umudunuzu kıracaktır.
- Tuvalet alışkanlığı kurgusunu organize ederken ceza sistemlerini kullanmaya çalışmak en büyük hatanız olacaktır. Ceza, dostunuzla yeni yeni inşa etmeye çalıştığınız ilişkiyi bozar ve aranızın açılmasına sebep olur.
- Tuvalet alışkanlığı yönlendirmesinde köpeğin alanını sınırlandırarak onun dürtülerine uygun şekilde dizaynlar oluşturmalısınız. Bu dönemde dostunuzu kurguyu oluşturamayacağı büyüklükte mekanlarda muhafaza etmek hata yapma ihtimalini artıracaktır.
- Tuvalet ihtiyacı beslenmeye paralel şekillenir. Bu sebeple köpeğinizin beslenme saatlerini düzenli kurgulamanız oldukça önemlidir. Düzensiz ve rastgele beslemeler hata yapmayı tetikleyecektir.
- Tuvalet alışkanlığını oluşturmak hedefli olarak en başlarda köpeği düzenli takip etmek gerekir. Dostunuzun alışkanlık saatlerini tespit etmek ve de onu yönlendirebilmek takiple mümkün olacaktır. Başıboş bırakmalar süreci sizin açınızdan sancılı bir hale getirir.
Özellikle yavru bir köpeğe bu alışkanlığı edindirmeye çalışırken onun bebek olduğu için sık aralıklarla tuvalet ihtiyacı içerisine gireceğini unutmayın. İyi bir takip, doğru yönlendirmeyle, sabırlı davranıp tolerans göstererek bu süreci aslında kolaylıkla yönetebilirsiniz.
Paylaş