Paylaş
Çoğunlukla kanama ile karakterize olan bu dönemde, hormonal etki ile üreme yolu açık hale gelir. Açık ve korunmasız halde olan üreme kanalından rahim bölgesine çeşitli bakterilerin geçebilmesi, kızgınlık döneminde oldukça mümkündür. Normalde bu bakteri geçişine dirençli olan bölge bazı zamanlarda mikropların yerleşmesine, saldırısına direnç gösterebilir.
* * *
“Pyometra”, genellikle dişi köpeklerde kızgınlıktan 3-5 hafta sonrasında şekillenebilen, bakterilerin oluşturduğu enfeksiyon sonucu rahim duvarının kalınlaştığı ve rahmin enfekte sıvı ile dolduğu son derece tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalığın kötü yanı oldukça yavaş ve sinsi bir şekilde (genellikle son döneme kadar) semptom vermeden şekillenmesidir.
* * *
Kızgınlık dönemindeki yüksek hormonal aktivasyon ve rahim bölgesinin açılarak korunmasız hale gelmesi ile bakteri transferi bu hastalığın sebeplerindendir. Ayrıca kızgınlık dönemini baskılamak hedefli yapılabilen hormon preparatlarının da rahim iltihabı olgusunu tetikleyebildiği bilinmektedir.
* * *
Hastalık iki şekilde görülebilir ve bu durum “açık” ya da “kapalı pyometra” diye adlandırılır. Açık pyometrada rahimdeki enfeksiyon gözle görülebilecek şekilde dışarıya sızar ve köpek sahibinin bunu farketmesi kolay olur. Ancak kapalı pyometrada hastalık yavaş yavaş ilerler. Rahim enfeksiyon sıvısı ile dolar ve tıpkı gebelikteki gibi büyür ve genişler. Hayvanda iştahsızlık, keyifsizlik ve durgunluk, yüksek ateş, aşırı su içme ve zaman zaman kusma görülebilir. Müdahale edilmediği takdirde genişleyen rahmin patlayarak enfeksiyon sıvısının kana karışması ve ölüm şekillenebilir. Tanı için ultrasonografik muayene ve kan tablosuna bakmak yeterli olmaktadır.
* * *
Tedavide hormon preparatlarının ve antibiyotiklerin kullanılabilmesi mümkün olsa da hastalığın tekrarlama riski oldukça yüksektir. Kesin tedavi operasyon ike enfekte rahmin ve yumurtalıkların alınması yani kısırlaştırmadır.
Erken dönemlerinde kısırlaştırılan dişi köpekler asla bu hastalığa yakalanmazlar. Bu yavaş ilerleyen son derece tehlikeli hastalığa karşı köpeklerinizi kısırlaştırın...
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Dişi köpekler, küçük ırklarda 6-8, orta ve büyük ırklarda ise 7-12 aylık arasında cinsel olgunluk dönemine ulaşırlar. Genellikle kanama ile karakterize olan bu dönem, bazı köpeklerde “gizli kızgınlık” denilen kanamasız olarak da şekillenebilir. Bu dönemde köpek Çifleşmeye hazır olur. Dönemin tamamı 3 hafta kadar sürer, senede 2 kez periyot kendini tekrar eder. Kısırlaştırılan dişiler hayat boyu kızgınlık geçirmezler.
Paylaş