Paylaş
*Kalça çıkıklığı (Displazi): Bu hastalıkta kalça eklemini oluşturan arka bacak femur kemiğinin baş kısmıyla kalça eklem çukurluğu olan asetabulumun uyumsuz yapılanması ya da dejenerasyonu söz konusudur. Bu hastalık daha çok genetik geçişli olarak kabul edilir. Goldenretriever, Rottweiler, Kangal, Dobermann gibi büyük ırk köpeklerin bu hastalığa olan genetik yatkınlığı yüksektir. Genellikle topallamayla başlayan hastalık bacak kemiğinin kalça ekleminden çıkmasıyla köpeğin bacağını tamamen kullanamaz hale gelmesiyle sonuçlanır. Tanı için özel pozisyonda röntgen çekilmesi gerekir. Hastalığın iyileştirilebilmesi için tek yol operatif müdahaledir. Erken tanı operatif müdahalenin başarı şansını arttırır.
*Diz kapağı çıkması ( patella lüksasyonu): Genellikle küçük ırkların ortopedik hastalığı olarak bilinir. Jack russel, Yorkshire terrier, Beagle gibi ırkların genetik yatkınlığı vardır. Özellikle kaygan zeminlerde koşturulan ve manevra yapan köpeklerde diz eklem bağlarının zedelenmesi yada kopması diz kapağının çıkmasına zemin hazırlar. Hastalık zaman içerisinde diz eklemindeki dejenerasyona bağlı olarak köpeğin tamamen bacağını askıya alarak kullanamaması ile sonuçlanır. Tanı çekilen röntgenler ve elle yapılan muayene ile doğrulanır. Az gezdirilme ve egzersize bağlı olarak zayıf kas ve tendonlara sahip köpeklerin ve aşırı kilolu olanların yatkınlığı daha yüksektir. Hastalığın iyileştirilmesi ancak operatif müdahale ile mümkündür.
*Disk fıtıkları: Tıpkı insanlarda olduğu gibi boyun, sırt ve bel omurlarının aralarındaki koruyucu disklerin fıtıklaşarak sinirlerin üzerine yaptığı bası sonucu ağrı ile birlikte motor hareketlerin kısıtlanması hatta bazen felçle karakterize bir hastalıktır. Kısa boyunlu köpekler, kısa bacaklı uzun gövdeli köpekler, büyük ırklar, aşırı kilolu köpekler ve yaşlı olanlar hastalığa çok daha yatkındır. Hastalığın çözümü için operatif müdahale şart olup, müdahale için zaman kaybetmemek oldukça önemlidir.
*Çapraz bağ lezyonları ya da kopması: Genellikle orta ve büyük ırklar ile spor ve iş köpeklerinin rahatsızlığıdır. Isınma olmaksızın yapılan ağır egzersizler kaygan zemin manevraları, küt travmalar ve aşırı kilo bu hastalığın nedenlerinden bazılarıdır. Çapraz bağlar bazen sadece zedelenebildiği gibi kopmaların da görülmesi olasıdır. Hareket kısıtlaması, kafes istirahati beraberinde ilaç kullanılarak iyileştirilebilen bir hastalık olsa da kopmalarda çoğunlukla operasyon kaçınılmazdır.
BUNLARA DİKKAT
Yukarıda saydığımız hastalıkların sayı ve çeşitliliğini arttırmak mümkündür. Köpeğimizin ortopedik anlamda sağlıklı olabilmesi için şunlara dikkat edilmelidir:
*İyi ve dengeli beslenme.
*Düzenli egzersiz.
*Güneş ışığından faydalanma.
*Rutin muayene ve veteriner kontrolleri.
Paylaş